Otoklav Sterilizasyonu Nasıl Olmalı?
0
0.00 
0
Otoklav Sterilizasyonu Nasıl Olmalı?

Otoklav Sterilizasyonu Nasıl Olmalı?

Tıbbi cihazlar kategorisi içerisinde yer alan otoklav cihazları, tüm dünya üzerinde kullanılarak özellikle de gıda ve sağlık sektörü içerisinde tercih edilmektedir. Son derece geniş bir kullanım alanı içerisinde aktif olarak çalışma sağlayan bu cihazlar, sağlık sektöründe ameliyatlar içerisinde kullanılmaktadır. Ameliyat öncesinde paslanmaz niteliğe sahip ürünlerin sterilizasyon işlemleri için tercih edilen bu ürünlerin, günümüzde geliştirilerek çok daha iyi bir işleve sahip olunması amaçlanmaktadır. 

Otoklav sterilizasyonu, kullanılacak olan ürünlerin ya da parçaların sağlığımıza karşı herhangi bir zarar içermemesini sağlar. Ayrıca dentalden kozmetiğe, medikalden veterinerliğe, saç ekim kliniklerinden güzellik merkezlerine kadar çok geniş bir kullanım alanı olan otoklavlar sahip olduğu bu özellik ile de ülkemiz içerisinde de büyük bir ticari ürün niteliğine sahiptir. Hem ihracat hem de ithalat potansiyeli olan bu ürünlerin kimi türleri muhtelif distribütörler tarafından yurt dışından ithalat edilmektedir. Buna ilaveten Türkiye içerisinde üretim yapan firmalar ise Ortadoğu ve bunun gibi daha birçok bölgeye ihracat gerçekleştirmektedir. 

Otoklav Nedir?

Otoklav cihazı, steril bir ortam gerektiren ve basınca, ısıya karşı dayanıklı malzemelerin üzerinde yer alan mantarlar, bakteriler, virüsler ve mikroorganizmaların ortadan kaldırılması için kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz, çalışması sırasında sahip olduğu sterilizatörlerden yardım alır. Özellikle de sağlık sektörü içerisinde yer edinen otoklav cihazları, kendi içerisinde farklı çeşit tiplere de ayrılmıştır. Bunların arasında en çok tercih edileni ise buharlı sterilizatöre sahip otoklav cihazlarıdır. Peki, bu cihazların sterilizasyonu nasıl olmalıdır? 

Otoklav sterilizasyonunun nasıl olması gerektiğini şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Temiz Olmalı: Cihazın içerisinde yer alan tüm malzemeler ve kabın iç yüzeyi son derece temiz olmalıdır. Eğer herhangi bir kir, leke ve toz var ise, cihazı bunlardan arındırmak gerekir.
  • Malzemeler Hazır Olmalı: Otoklav içerisine girecek olan malzemelerin tamamı steril olacak şekilde paketlenmelidir. Bu paketleme sonrasında cihaza yerleştirmek gerekir.
  • Otoklavın İstenen Seviyede Ayarlanması: Makinenin basınç, sıcaklık ve sterilizasyon süresi doğru bir seviyede ayarlanmalıdır. Eğer standart bir süreç arıyorsanız, 121 veya 134 derece ve 15 dakikalık bir sürece ayarlayabilirsiniz.
  • Sterilizasyon İşlemi: Bu ayarlamanın sonrasında sterilizasyon işlemi başlatılabilir.
  • Soğutma İşlemi: Sterilizasyon işleminin tamamlanmasından sonra otoklavı soğutmanız gerekir.
  • Kontrol Süreci: Tüm işlemlerin tamamlanması ile beraber temizlenme işleminin sonucu kontrol edilmelidir.

Bu işlemler, otoklavın sterilizasyon işleminin nasıl olması gerektiğini açıklamaktadır. Sizler de bunları dikkate alarak sağlıklı bir sterilizasyon sürecine sahip olabilirsiniz. Artık günümüzde tüm bu süreçleri otomatik olarak yapan dental otoklavlar yer almaktadır. Hazır çevrim programları olan ve özellikle diş hekimliği ihtiyaçları için üretilen bu otoklavları kullanması da çok daha kolaydır. Steril edilecek malzemenin türü ve miktarına göre uygun bir hazır program seçilerek otoklavın düğmesine basılır ve sterilizasyon otomatik olarak gerçekleşir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp