Estetik diş, en basit sözcük tanımıyla hizalanmış, şekil bozuklukları giderilmiş, yapısı iyileştirilmiş, rengi ve şekli güzelleştirilmiş diştir. Dişlerin görünümünü güzelleştirmek için yapılan tedavilere de genel olarak “Estetik Diş Tedavileri” adı verilir. Günümüzde estetik diş tedavilerine olan talep oldukça yoğundur. Estetik diş tedavilerindeki temel amaç dişlerin hem fonksiyonunu hem de estetiğini iyileştirmektir. Bu sayede kişiler sağlıklı …
Ağız Ve Diş Sağlığı
En Yaygın Diş Hastalıkları Nelerdir?
Diş hastalıkları, insanların hayatları boyunca karşılaştıkları en yaygın sağlık sorunları arasında yer alır. Peki bu hastalıklar nelerdir? Diş Çürümesi Diş çürüğü, glikoz tüketen bakterilerin salgıladığı asitlerin diş minesi veya dentinde parçalanması ile oluşur. Çürükler, ağrıya ve tedavi edilmezlerse diş kaybına neden olabilirler. Diş çürümesinin nedeni dişlerin düzenli olarak temizlenmemesi ve/veya aşırı şeker içeren besinlerin tüketilmesidir. …
Ağızda Tükürük Birikmesi Neden Olur?
Tükürük, ağız sağlığının korunmasına yardımcı olan ve tükürük bezleri tarafından üretilen doğal bir salgıdır. Normal seviyede salgılandığında yiyecekleri parçalayıp yutmaya yardımcı olur. Dişlerin çürümesine neden olan kalıntıları ve bakterileri temizler. Sindirime yardımcı olan enzimleri taşır. Çok fazla tükürük ise başka bir şeylerin yanlış gittiğinin habercisidir. “Hipersalivasyon” olarak da adlandırılan fazla tükürük salgılanması ve ağızda tükürük …
Şeffaf Plak ile Diş Düzelir mi?
Günümüzde geleneksel metal braketlerin yerini alan modern alternatiflerden olan şeffaf plaklar, hastalara birçok kullanım kolaylığı sunan dental tedavilerden biridir. Şeffaf plaklar hem estetik açıdan hastalara daha cazip gelebilir hem de kullanım açısından daha rahat bir diş düzeltme deneyimi sunabilir. Peki gerçekten de şeffaf plaklar ile diş düzeltmek mümkün müdür? Bu yazıda sizinle şeffaf plaklar hakkında …
Panoramik Diş Röntgeninde Çürük Nasıl Anlaşılır?
Diş çürükleri, girinti ve çukurlarda hafif siyahlıkla başlar, ilerleyince kavitasyon denilen oyuklar oluşur. Görsel muayene ile oyuklar teşhis edilebilir ancak çürümenin ilk aşamalarında röntgen filmlerinden faydalanmak gerekir. Panoramik diş röntgeni, çene kemiği de dahil olmak üzere bütün dişleri gösteren röntgen türüdür. Çürük lezyonlarını teşhis etmek için de panoramik X-ray filmleri kullanılır. Çürüklerin x-ray ışınları kullanılarak …
Diş Nasıl Fırçalanır?
Doğru fırçalama teknikleri uygulamak, ağız ve diş hijyeni için önemlidir. Bezelye büyüklüğünde diş macununu fırçanıza sıkın. Çok fazla macun, çok fazla köpük oluşturur. Fazla köpük, fırçalama işleminin erken bitmesine teşvik edeceği için uygun değildir. Diş fırçanızın kılları, üst diş eti hattınıza 45 derece açı oluşturacak şekilde fırçayı tutun. Ön dişlerinizi kısa dairesel hareketlerle ve nazikçe …
Ağız Kokusu Evde Nasıl Geçer?
“Ağız kokusu nasıl geçer evde?” sorusuna yanıt arama noktasına geldiyseniz, öncelikle ağız hijyeniniz için neleri eksik yaptığınızı gözden geçirmenizde fayda var. Çünkü ağız kokusunun en yaygın nedeni, kötü diş hijyenidir. Yemeklerden sonra dişlerinizi fırçlalıyorsanız, günde en az bir kere diş ipi kullanıyorsanız, dilinizi fırçalıyorsanız, ağız gargarası kullanıyorsanız, varsa eğer takma dişlerinizi günde en az bir …
Panoramik Röntgen Cihazı Neden Kullanılır?
Hastalarına en iyi hizmeti sunmak isteyen diş klinikleri, diş teknolojilerine yaptıkları yatırımlar sayesinde ön plana çıkmaktadır. Yüksek teknolojili panoramik röntgen cihazları da hastalığın doğru teşhis ve tedavisi için kliniklerin olmazsa olmazları arasındadır. Panoramik X-Ray olarak da anılan röntgen cihazı, hastanın ağzının tüm resmini tek görüntüde yakalayan bir makinedir. Panoramik bir diş röntgeninde alt ve üst …
Ağız Gargarası Neye İyi Gelir?
Günlük diş bakımı rutini; diş fırçalamak, diş ipi ile diş aralarını temizlemek ve ağız gargarası kullanmak ile tamamlanır. İhtiyaca yönelik seçilen ağız gargarası düzenli şekilde kullanıldığında, ağız ve diş sağlığında olumlu gelişmeler elde edilir ve gargara kullanmanın sonuçları zaman içinde görünür hale gelir. Ağız gargarası, fırçalama ve diş ipi kullanımı sonrasında geride kalan kalıntılara ek …
Çürümeye Başlayan Diş Nasıl Temizlenir?
Diş plağında yaşayabilen bakteriler zamanla dişin sert yüzeyinde küçük delikler oluşturur. Diş çürümesi olarak adlandırılan bu duruma zamanında müdahale edilmezse, potansiyel diş boşlukları, apse hatta diş kaybı oluşabilir. Düzenli kontroller sırasında çürüme ilerlemeden fark edildiğinde, hekim tarafından uygulanacak bir ya da birkaç seanslık tedavi ile dişi kurtarmak mümkündür. Dişlerin temizlenmesi, sadece plakları ve diş taşlarını …