Temel Dental Radyoloji Terimleri
Miliamper x ışını yoğunluğunu, bir başka ifade ile birim zamanda kullanılan foton miktarını ifade eder. Miliamper değeri yükseldikçe üretilen foton (ışınım) miktarı artar. Dental radyolojide düşük miliamperde çekim yapılması tercih edilir, genellikle 10mA değeri dental radyoloji için kullanılabilecek maksimum dozdur. Daha üst değerler medikal radyoloji için uygun olup dental radyoloji için çok yüksektir. Yüksek mA süre ile çarpıldığında logaritmik olarak absorbe edilen dozu arttırır.
kV değeri x-ray enerjisinin gücünü ifade eder . X ışınlarının gücü mesafe ile de ilişkilidir. Panoramik röntgenlerde mesafe kısa olduğu için 60-80 kV arası değerler yeterli olmaktayken, sefalometrik çekimlerde 90 kV’ye varan değerler kullanılabilmektedir.
Radyoloji uygulamalarında optimum doz ve görüntü kalitesi ilişkisini açıklamak için geliştirilmiş bir kavramdır. ALARA= As Low As Reasonably Achievable kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Akla uygun bir görüntü elde edebilmek için mümkün olduğu kadar düşük doz uygulamasını ifade etmektedir. Tüm Morita radyoloji cihazları ALARA prensibine uygun çalışmaktadırlar.
X ışınlarının bazı filtreler ve kurşun levhalar vasıtası ile belirli bir formu ve boyutu olan kontrollü bir demet halinde yönlendirilmesidir. Radyoloji cihazlarının bu işlemi yapan aparatlarına kolimatör adı verilir.
X ışınlarını geçirme düzeyi az olan maddeler veya bölgeler radyo opak olarak adlandırılırlar. Çekim alanında radyo opak bir obje varsa film veya sensör daha az ışınım alır, bunun sonucunda görüntü daha beyaz, daha açık çıkar.
X ışınlarını geçirme düzeyi az çok maddeler veya bölgeler radyolusent olarak adlandırılırlar. Çekim alanında radyolusent bir obje varsa film veya sensör daha çok ışınım alır, bunun sonucunda görüntü daha siyah, daha koyu çıkar çıkar.
Yere paralel olarak alınan kesitlerdir. Bir diğer ifade ile horizental düzlemde görüntülenen kesitlerdir. Aksiyel kesitlerde çeneye yukarıdan ya da aşağıdan bakılır, dental arkın derinliği ve şekli gözlemlenebilir.
Karşıdan bakıldığında önden arkaya doğru alınan dikey kesitlerdir. Bir diğer ifade ile frontal düzlemde görüntülenen kesitlerdir.
Yandan bakıldığında yere dik olarak önden arkaya doğru alınan kesitlerdir. Bir diğer ifade ile lateral düzlemde görüntülenen kesitlerdir. Sagital kesitler hem kemiğin derinliğini gösterir hem de dikey yüksekliğini verir.
Bu tür kesitler özel bir açı verilerek oluşturulur. Diş kavisine uygun bir açı ile her dişe dik olarak alınan kesitler genel olarak “cross section” kesitler “radyal kesitler” veya bazen de “çarpraz kesitler” olarak adlandırılır
Tomografi görüntülerinde dental kavise paralel bir eğri çizerek yeniden kesit oluşturma işleminin genel adıdır. Curved MPR adı verilen türünde dental ark boyunca oluşturulan kesitler ortagonal yani dik açılı bir formdadır. Farklı açılarda da MPR çizilerek istenilen koronal, sagital ya da aksiyal planların çoklu kesit görüntüleri elde edilebilir.
Kafatasının kemik görüntüsü 3 boyutlu olarak simule edilmesi ve ekrana getirilmesidir. Bu hacimsel görüntüyü her yöne çevirmek, kesmek, parçalara ayırmak ve doku yoğunluğunu değiştirerek kemik yapısını ya da sadece dişleri görüntülemek mümkündür.
Klavuz görüntü olarak da adlandırabileceğimiz scout image dental tomografi cihazlarında kullanılan bir konumlama yardımcısıdır. Genellikle profilden (lateral) ve karşıdan (PA) tek şutlamalı röntgen görüntüsü ile oluşturulur. Bu rehber imajın bilgisayardaki ekran görüntüsü üzerinde çekilecek yer tespit edilerek cihaz asıl çekeceği tomografi konumuna yönlendirilir. Morita marka bazı cihazlarda panoramik röntgen de scout imaj olarak kullanılabilmektedir.