Otoklav Neyi Sterilize Eder? | MetcoDental
0
0.00 
0
Otoklav Neyi Sterilize Eder?

Otoklav, silindir, dikey ya da yatay şekilde dizayn edilebilen ve iç basınç altında çalışma prensibi olan metal kaplara denir. Bir başka deyişle otoklavlar, yüksek sıcaklık ve basınç gerektiren birçok işlemde kullanılan basınç odalarıdır.
Basınç odalarına gıda, sağlık, mobilya, tekstil, otomotiv sanayi gibi pek çok sektörde ihtiyaç duyulur. Bu yazıda otoklavın sağlık sektöründe neyi sterilize ettiği konusu hakkında kısa bilgi vermek istiyoruz.

Önceleri tıpta sterilizasyon için açık alevle yakma yöntemi kullanılıyordu. On dokuzuncu yüzyılın sonlarına doğru bir mikrobiyolog tarafından icat edilmesiyle birlikte otoklav, modern hastanelerin vazgeçilmez ekipmanları arasında yer almaya başladı.

Sağlık Sektöründe Otoklav Nerelerde Kullanılır?

Son derece yaygın kullanılan otoklavlara sağlık sektöründe en çok ihtiyaç duyulan bölümlerin arasında mikrobiyoloji, diş hekimliği, tıbbi laboratuvarlar, veteriner klinikleri, eczaneler, hastaneler, ameliyathaneler, sterilizasyon departmanları gelir.

Buhardan gelen ısının yüksek basınçta belirli bir zaman aralığında kullanılmasıyla çeşitli nesnelerin dezenfekte edilmesi, otoklav sterilizasyonunun en kısa tanımıdır.

Üzerinde zararlı mikroorganizmalar olan tıbbi materyaller, otoklavın içindeki bir hazneye yerleştirilir. Daha sonra otoklav basınç ve buharla dolu hale getirilir. Buhar sıcaklığı istenen seviyeye yükseltilir. Bu seviye genellikle 121- 134 derece arasında olur. Basınç ve sıcaklık, belirlenen sürede korunarak malzemelerin sterilizasyon işlemi gerçekleştirilir.

Otoklavda hangi tıbbi malzemeler ile işlem yapılır?

Eldiven, cerrahi aletler, paslanmaz çelik aletler, cam aletler, doku kültürü şişeleri, aşı gibi tıbbi atıklar, polipropilen ikincil kaplar otoklavda işlem görebilir.
Otoklavların farklı kullanım yerlerine göre farklı ayarları vardır. Medikal amaçla kullanılacak otoklavlarda içi boş aletler, sargılı ya da paketli malzemeler de sterilize edilebilmektedir.

Otoklav kullanımının tıbbi amacı nedir?

Otoklavda yok edilen biyolojik anlamda tehlikeli organizmalar dört ana gruptur.

  • Bakteriler
  • Virüsler
  • Mantarlar
  • Sporlar

Numune kültürler, aşılar, serumlar gibi potansiyel bulaşma tehlikesi olan tıbbi ve biyolojik atıklar, belediye tesislerine gönderilmeden önce otoklavda zararlı maddelerden arındırılırlar. Yeniden kullanılacak tıbbi ekipmanlar, dental aletler de prosedürlere uygun sıcaklık ve süre boyunca otoklavlama işlemine tabi tutulurlar. Bu sayede yukarıda belirtilen tehlikeli organizmalar etkisiz hale gelir.

Tıbbi malzemelerin tekrar kullanmadan önce otoklavda sterilize edilmesi, çapraz bulaşmalara da engel olmaktadır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp