Diş Kliniği Açmanın Kolaylıkları | Metco Dental
0
0.00 
0
dental unıtler
Diş Kliniği Açmanın Kolaylıkları

Metcodental firmasının sunduğu avantajlar sayesinde, siz de kendi diş kliniğinizi kolayca açabilirsiniz. Diş hekimliği fakültesi mezunu, yeterli bilgi ve deneyime ulaşmış, biraz da sermaye birikimi yapmış kişiler için kendi kliniğini açmak artık çok daha kolay. Başlangıçta bazı zorluklar olsa da, girişimcilik ruhu ile tüm bu zorluklar aşılabilecektir.
Diş kliniği açmak için gerekli şartlar konusuna geçmeden önce ilk olarak özel ağız ve diş sağlığı merkezi türlerine bakmamız gerekiyor. Çünkü diş kliniği açmak için gerekli şartlar, bu merkez türlerine göre değişiklik göstermektedir.

Diş Muayenehanesi Açmak İçin Fiziki Şartlar Nelerdir?

Mevzuattaki tanıma göre “Muayenehane, bir diş hekimi/uzman tarafından mesleğini serbest olarak icra etmek üzere şahsı adına açılan, bu yönetmelik ile belirlenen asgari şartları taşıyan sağlık kuruluşudur.” Muayenehane açmak genellikle bir diş hekiminin serbest olarak çalışmak istediğinde başvuracağı ilk adımdır. Mevzuata göre şirket tarafından muayenehane açılamaz.

Bir muayenehane sonuçta aynı zamanda bir işyeri de olduğu için pek çok kurum ile muhatap olmanız gerekecektir. İşyeri açma ruhsatı almak için gerekli kurum müracaatlarını ve süreçleri muhasebe danışmanınız ile görüşmenizi öneririz. Standart süreçlere ilave olarak Sağlık Bakanlığı, Nükleer Düzenleme Kurumu (eski adı ile Atom Enerjisi Kurumu) ve ilgili bölge diş hekimleri odası ve derneklerinin mevzuatlarını dikkate almanız gerekecektir.

Bir muayenehane için gerekli olan bina ve donanım gereksinimleri, izinler ve ruhsatlar ilgili kurumlardan tedarik edildikten sonra sıra alınacak ekipman adet ve türüne göre altyapı hazırlığını yapmaya gelir. İşte bu aşamada Metco Dental devreye girerek sizlere aldığınız cihazlar ile ilgili olarak her türlü altyapı şeması, montaj şablonu, oda hazırlık bilgisi gibi konularda teknik destek ve danışmanlık verir.

Muayene Açarken Alınması Gereken Malzemeler

  • Diş üniti (diş ünitleri mecburidir)
  • Aeratör başlığı
  • Mikromotor
  • Anguldruva
  • Işınlı dolgu cihazı
  • Ultrasonic scaler(en az 5 adet yedek uçla birlikte)
  • Amalgamatör, (isteğe bağlı)
  • Otoklav (03.02.2015 tarihinden önce açılmış muayenehaneler için bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren iki yıl sonra zorunludur) ve poşetleme cihazı (manuel poşetleme yapılması halinde poşetleme cihazı istenmez)
  • Periapikal röntgen cihazı veya taşınabilir röntgen cihazı (çok sık tercih edilir)
  • Panoramik röntgen cihazlari -Bu ürün büyük muayenehaneler için oldukça idealdir (kapsamlı poliklinikler veya ağız diş sağlığı merkezleri için 3 boyutlu dental tomografi cihazları da önerilir)
  • Dijital Sensör Cihazı/ fosfor plak okuyucu/ otomatik banyo cihazı/film banyo tankı (çok kullanılır)
  • Tedavi el aletleri (En az 5 set)
  • Kapaklı küvet (En az 1 adet)
  • Çekim aletleri
  • Muayene seti (En az 10 set)
  • Acil seti
  • Oksijen tüpü ve maskesi
  • Manşonlu tansiyon aleti (erişkin ve çocuk boy)

Diş Ünitleri

Çok kaliteli malzemelerden üretilen diş üniti modellerimiz RITTER Ultimate Comfort Smart Dental Ünit, APPLE Dental M Serisi Diş Üniti, APPLE Dental AP-026 Diş Üniti, APPLE Dental AP-025 Integral Diş Üniti, APPLE Dental AP-021 Katlanır Koltuklu Diş Üniti, APPLE Dental A-010 Diş Üniti, APPLE Dental A-002 Diş Üniti gibi tüm modellerimiz kliniğinize ve polikliniklerinize gelen müşterilerinizin konfor ve rahatlığı düşünülerek tasarlanmıştır. Diş ünitlerimiz Apple ve Ritter markalı olup Metco Dental güvencesiyle sunulmaktadır.

  • RITTER Ultimate Comfort Smart Diş Ünitleri

Sade tasarımı, zarif hatları ve minimalist yaklaşımı ile Avrupa menşeli ünit almak isteyenlerin tercih ettiği ürünlerdir. Askılı ve kamçılı seçenekleri bulunan bu üniteler istenirse merkezi aspirasyona bağlı bir donanım ile istenirse kompresöre bağlı kendinden havalı-sulu aspirasyon sistemi ile temin edilebilir. Ritter ünitlerde standart olarak çok fonksiyonlu ayak pedali, su ısıtıcısı, chip blow, çift tabure ve temel enstumanlar ile başlıkları yer almaktadır. Koltuğu çok ince tasarlanmış olan bu ünitlerde hasta ile yatay pozisyonda çalışırken hekime çok rahat bir diz mesafesi kalır. Trendelenburg dahil her türlü koltuk konumu ayarlanabilen bu cihazlarda koltuk hareketleri hem pedaldan hem asistan panelinden hem de hekim panelinden kontrol edilebilmektedir. Rahatlık ve zerafeti bir arada sunan Ritter ünitler sağlamlığı ile muayenehanelerin ayrılmaz bir parçası olmaya adaydır.

  • Apple Dental AP-026 Diş Ünitleri

Yumuşak döşemesi ile hasta konforunu ön planda tutan bir modeldir. Hasta koltuğunun mikrofiber döşemesi oturan kişinin şeklini alır ve hafızalı olduğu için hasta kalkınca tekrar eski haline döner Yani çökme yapmayan bu döşeme hem sağlam hem de rahattır. AP-026 model dental ünitin bir diğer ayırt edici özeliği dışa doğru açılabilen kreşuar bloğudur. Bu yapı sayesinde özellikle cerrahi operasyonlarda asistan çok rahat bir şekilde hastanın solundan müdahale edebilir. Hatta hekimler soldan bile çalışabilir. Bu ünitler standart olarak merkezi aspirasyona bağlı ve askılı versiyon ile gelmektedir. Birden fazla hekimin aynı üniti kullandğı kliniklerde işe yarayan bir özelliği ise 3 farklı hekim için ayrı ayrı ayarlanabilen koltuk konum hafızası olmasıdır. En çok tercih optimum bir model olan AP-026 hem fonksiyonları hem de şıklığı ile göz dolduracaktır.

  • Apple Dental M Serisi Diş Ünitleri

Tema modeli olarak adlandırdığımız dekoratif ünitlerdir. Okyanus ve deniz motiflerini barındıran bu ünitin koltuk hatları adeta bir deniz kızının kuğruğu şeklindedir. Kreşuarında natilus profili, enstrüman modülünde balık hatları bulunan bu ünit fonksiyonelliğinin yanı sıra tasarım özelliği ile kliniğinizin ayrılmaz bir parçası olacaktır. M serisi kasasını kullanan çocuk modelleri de vardır. Bunlardan askılı olanı A-C1, kamçılı olanı ise A-C2 modelleridir.

  • Apple Dental A-010 Diş Ünitleri

Ekonomik dental ünit arayan klinikler için idealdir. Poliüretan döşemeye sahip bu ünitlerde A-002 de olan tüm donanım ve fonksiyonlar mevcuttur. Geniş tepsi bölmesi ve hareketli kreşuarı bulunan A-010 modelinde temiz su şişesi de ihmal edilmemiştir, enstrümanlara giden suyu ayrı bir su şişesinden yollayabilirsiniz. A-010 diş ünitleri özellikle çok hekim çalıştıran polikliniklerin tercih ettiği bir dental ünittir.

  • Apple Dental AP-025 Diş Ünitleri

Diş ünitleri hem sağ taraftan hem de sol taraftan çalışılabilme opsiyonu ile özellikle solak hekimlerin tercih ettiği bir modeldir. Tek bir hareket ile enstrüman modülünü koltuğun sağ tarafından sol tarafına geçirebilirsiniz. Aynı şekilde kreşuar bloğu ve asistan modülü de koltuğun sağ tarafına geçirilince ünit sol elini kullanan hekimleri için ideal hale gelir. Poliüretan döşeme kullanılan bu ünitlerin çalışma lambası özeldir. 60.000 lüx seviyelerine varan reflektörü 8 ledlidir, gölgesiz ve son derece kuvvetli bir ışık verir. Çoklu poliklinik veya Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi kurulacaksa farklı modeller alınsa bile en az bir adet AP-025 bulundurmak ilerdeki olası çalışabilecek solak hekimlere hitap etmek açısından faydalı olacaktır.

  • Apple Dental A-002 Diş Ünitleri

Özellikle genişletilmiş tepsi bölmesi ve sade tasarımı ile ön plana çıkmaktadır. Bu seride de kullanılan mikro fiber döşeme yumuşak ve hastalar için rahattır. A-002 diş ünitlerinin en sevilen özelliklerinden biri de ışık gücü ayarlanabilen reflektörüdür. Sensör vasıtası ile el değmeden ayarlanan bu unit lambası aynı zamanda sarı ışık fonksiyonu ile ışınlı dolgu gerektiren durumlar için de çok kullanışlıdır. A-002 ünitlerde de temiz su şişesi, chip blow üfleme, bardak suyu ısıtıcısı gibi fonksiyonlar standart olarak sunulmaktadır.

  • Apple Dental AP-021 Diş Ünitleri

Hasta koltuğu ile öne çıkan bir diş ünitidir. Çift eklemli koltuğun ayak ucu katlanarak normal bir oturma koltuğu haline gelir. Bu sayede hekim hastaya karşıdan da yaklaşabilir ve tedavi yapılmayan durumlarda hasta ile karşılıklı konuşabilir. Oldukça alçalabilen koltuğunda basamak bulunur, bu sayede çocuklar ve yaşlı hastalar kolaylıkla koltuğa çıkabilir. Bu modelin özellikle tekerlekli trolley şeklinde enstrüman modülü olan versiyonu tercih edilmektedir. AP-021 ünitlerin en kritik özelliklerinden biri de üst seviye ameliyathane lambası bulunan reflektörüdür. Işık gücü 7.000 – 120.000 lüks arasında ayarlanabilen bu reflektör özellikle cerrahi çalışan klinikler için biçilmiş kaftandır. 18 LED’li bu operasyon lambası ayarlanabilen renk sıcaklığı ve hem manuel hem de temassız kontrolü ile cerrahi işlemlerde en çok kullanacağınız ünit olacaktır. Klinikler bu modeli hem oral diagnoz bölümü hem de cerrahi bölümü için tercih etmektedirler.

Dental Radyoloji Cihazları

Morita firması 100+ yıllık tecrübesi ile, dental lazer, dijital panoramik ve volumetrik tomografi cihazları, apeks buluculu endodontik motor gibi dental cihazların üreticisidir. Pek çok icadı ile dental sektöre hizmet etmiş olan Morita firmasının özellikle x-ray cihazları ve endodonti cihazları ülkemizde çok tercih edilen ürünlerdir.

  • MORITA IC5-HD Dijital Panoramik Röntgen Cihazı

İlk muayenehanesini açarken birçok diş hekiminin tercih ettiği bir üründür. Son derece kolay kullanımı, hastaya özel otomatik doz yönetimi, keskin görüntü oluşturan sensörü, güçlü tüpü, sağlam mekanik yapısı ve hepsinden önemlisi ölçüm doğruluğu sunan yüksek görüntü kalitesi ile benzeri olmayan bir panoramiktir. IC5-HD panoramik röntgenler çoklu kullanıcılı network destekli yazılım ile birlikte sunulur. Metco Dental tarafından her türlü keşif ve ön hazırlık desteği, kurulum, kurulum sonrası kullanıcı eğitimi verilir ve kullanım sürecinde yazılım eğitimi, uzak masa üstü desteği devam eder.

  • MORITA R100 Serisi

R100 serisi dental volümetrik tomografi cihazları radyolojide ileri tanı ve teşhis için üretilen gelişmiş ürünlerdir. Aynı donanım ile hem çok katmanlı panoramik hem de üç boyutlu tomografi çekilebilir. R100-CP modelinde ilave olarak sefalometrik röntgen fonksiyonu da vardır. Benzersiz bir çözünürlüğe sahip olan R100 cihazları otomatik konumlandırma özellikleri, düşük dozlu çekimi, fonksiyonel yazılımı ve derinlemesine tüm dokuları gösteren 1:1 ölçüm kesinlikli görüntüleri ile kliniklerin teşhis ve tedavi kalitesini arttırırken aynı zamanda prestij de sağlarlar.

Çoğu durumda CBCT, 2D radyografide bulunmayan bilgileri verir. Bir uygulayıcı olarak ne kadar fazla bilgiye sahip olursanız, hastalarınız için en iyi tedavi kararlarını vermek o kadar kolay olur. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi implant ve periodontoloji uygulamaları yapan, gömülü dişleri çeken, TME ve sinüs değerlendirmeleri yapan ve cerrahi girişim amaçlayan diş hekimleri tarafından özellikle kullanılması gereken bir röntgen türüdür.

Metco Dental kliniklere tomografi cihazı tedarik ederken, oda keşfi ve ön hazırlık desteği, montaj ve kurulum, network tipi yazılım kurulumu hizmetlerini de birlikte vermektedir. Bunların sonrasında ise cihaz operatörlerinin eğitimi, hasta konumlandırma eğitimi, yazılım kullanımı eğitimi ve bilgisayar uzak masa desteği ile servis devam etmektedir.

Dünyanın en çok tercih edilen dental radyoloji cihazları olan Japon Morita panoramik röntgen cihazları, en az dozla en yüksek kalitede görüntü veren, hızlı dijital mekatronik* dental görüntüleme ürünleridir. Dijital panoramik görseller implant planlamasında ve diş tedavisinin her aşamasında kullanılabilir. Bu ürünlere METCO DENTAL ayrıcalığı ile sahip olabilirsiniz.

Periapikal röntgen cihazları olarak da aşağıda görebileceğiniz gibi pek çok seçenek mevcuttur.

  • MORITA Veraview IX Duvara Monte Periapikal Röntgen Cihazı

Tıpkı panoramik ve tomografi serisi diğer Morita cihazları gibi yüksek tüp gücü ve kolay kullanımı ile öne çıkar.

  • MORITA Veraview IX Type R Koltuklu Periapikal Röntgen Cihazı

Merkezi radyoloji ünitesi bulunan tüm diş hastaneleri ve ağız diş sağlığı merkezleri için idealdir.

  • Apple Dental RV-50 Taşınabilir Portatif Röntgen Cihazı

Cihazı pratikliği, küçük olması ve klinikler arası taşınabilmesi sayesinde hastaları yerinden kaldırmadan kullanılabilmesi ile tercih sebebidir.

  • RITTER Leadex Mobil veya Duvara Monte Periapikal Röntgen Cihazları

RVG, fosfor plak, analog film uyumlu olması, hazır çene seçenekleri bulunması gibi kullanım özellikleri ile tercihleriniz arasında yer alabilir.

Kompresör ve Aspiratörler

Kompresör – aspiratör konusuna gelecek olursak Metco Dental, dünyanın en çok tercih edilen Yağsız Kompresör, Kombine Kompresör ve Cerrahi Aspiratör cihazlarının distribütörüdür. Diş kliniği muayenesi açan herkesin, bu kompresör modellerini alması gerekmektedir. Bu ürünleri kısaca şu şekilde açıklayabiliriz:

  • EKOM DK50 2V İki Ünit Kapasiteli Yağsız Kompresör

2 ünit için 25 lt tank kapasiteli yağsız kompresör. Dental ünitlerin işletiminde kullanılan temiz, sıkıştırılmış ve yağsız basınçlı hava kaynağıdır. Yağsız kompresörle üretilen hava son derece temizdir, diş hekiminin çalışma kalitesini artırır ve çalışma ortamını yağ ve yağa yapışan maddelerle kirletmez. Dental klinikte, bu özelliklerin karşılandığı her ihtiyaç durumunda ürünün kullanılması mümkündür.

  • EKOM DK50 PLUS Bir Ünit Kapasiteli Tek Silindirli Yağsız Kompresör

Dental ünitlerin işletiminde kullanılan temiz, sıkıştırılmış ve yağsız basınçlı hava kaynağıdır. Yağsız kompresörle üretilen hava son derece temiz olmakla birlikte, diş hekiminin çalışma kalitesi artar ve çalışma ortamının yağ ve yağa yapışan maddelerle kirlenmesi engellenir.

  • EKOM DK50 2x2V/110 Dört Ünit Kapasiteli Yağsız Kompresör

4 ünit için 110 lt tank kapasiteli yağsız kompresör. Dental klinikte özelliklerinin ihtiyaçları karşıladığı her durumda kullanmak mümkündür.

  • EKOM DK50 3X4 VR/M 12 Ünitlik Kompresör

12 ünit kapasiteli, yağsız, kurutuculu merkezi kompresör, özel filtrasyonlu kurutucu ünitesi ve 290 litrelik hava tankı vardır.

  • EKOM DK50 6X4 VRT/M 24 Ünitlik Kompresör

24 ünit kapasiteli, yağsız, kurutuculu merkezi kompresör Özel filtrasyonlu kurutucu ünitesi ve 500 litrelik hava tankı vardır.

  • EKOM DK50 9X4 VRT/M 36 Ünitlik Kompresör

36 ünit kapasiteli, yağsız, kurutuculu merkezi kompresör özel filtrasyonlu kurutucu ünitesi ve 500 litrelik hava tankı vardır.

  • EKOM DK50 2x4VR/110/M Sekiz Ünit Kapasiteli Kurutuculu Yağsız Kompresör

8 ünit için 110 lt tank kapasiteli yağsız çift kurutuculu kompresör 2 adet 4 silindirli yağsız bir kompresördür. Dakikada 490 litre hava kapasitesi vardır.

  • RITTER EXCOM Hybrid Yaş Tip Cerrahi Aspiratör Bir ila Altı Ünit Kapasiteli Merkezi Cerrahi Aspiratör

Yarı-ıslak emiş ünitesinin kliniğinize ideal entegrasyonu ve hava-su ayrıştırma özelliği; kurulum, işletme ve bakım ile ilgili maliyet tasarrufu sağlar.

  • EKOM Aspina Mobil Cerrahi Aspiratör

Cihaz seyyardır ve yerden tasarruf sağlar.
Aspina, diş hekiminin cerrahi becerilerini genişleten ve iş ergonomisinde artış sağlayan mobil bir alettir. Aspiratörün modellerinin ve çeşitlerinin her muayenede olması mecburidir.

Sterilizasyon Cihazları – Dental Oktavlar

Masaüstü Dental Sterilizasyon Cihazları; yüksek sıcaklık ve basınç altında çeşitli klinik ekipmanlarının (el aletleri, cerrahi aletler, başlıklar, önlükler, eğeler, frezler, çeşitli gereçler) sterilizasyon işlemi için mutlaka kullanılması gerekli olan medikal cihazlardır. Metco Dental farklı amaçlara uygun olarak masa üstü tipten, büyük hacimliye kadar değişen ölçeklerde otoklav seçenekleri sunmaktadır.

  • MELAG 23B+ / 31B+ Modelleri

Dental otoklavın mucidi Alman Melag firmasının bu modellerinde 23 litre ve 18 litre seçenekleri vardır. Kendinden su tanklı olan bu cihazlar şebeke bağlantısı gerektirmeden kullanılır. Tüm otoklav serileri Class B tipi strelizasyon programlarına sahiptir.

  • RITTER CB23

Alman Ritter firmasının kendinden su tanklı bu otoklav cihazı 23 litre hacmi ile orta boy bir kliniğin ihtiyacını karşılayabilecek kapasitedir. Hem Alman menşeli bir cihaz olsun hem de nispeten ekonomik olsun diyenler için tavsiye edilen bir modeldir.

  • MELAG Cliniclave Serileri

Büyük hacimli olan bu seriler çok miktarda sterilizasyon ihtiyacı olan diş hastanesi, diş hekimliği fakültesi, ADSM, poliklinik, gibi yerler için tasarlanmış olan bu cihazların 100 litre ve 200 litre hacimli seçenekleri vardır. Temiz oda-kirli oda yapılanması olan klinikler için istenirse çift kapılı modeller de tercih edilebilir. Clinicilave serilerinde şebekeye bağlı otomatik bir su arıtma sistemi ve otomatik su tahliyesi de vardır

  • RITTER AB80

Yine Alman Ritter üretimi olan bu ürün tezgâh üstü otoklavların pratikliği ile büyük hacimli otoklavların kapasitesini bir arada sunan benzersiz bir cihazdır. 80 litre gibi büyük bir hacim kapasitesi ile çok ünitli kliniklerin tercih ettiği bir modeldir. 18 kg enstrüman kapasitesi ile 30-40 arası hastada kullanılacak aletleri tek seferde sterilize eder.

  • MINGTAI Sun II / Sun III

Çin’in en büyük sterilizasyon cihazları üreticisi Ningbo Mingtai firması tarafından sunulan SUN serisi dental otoklavlar fiyat performans oranı bakımından benzersizdir. Bağımsız buhar jeneratörü, güçlü vakum pompası ve tam otomatik programları ile kliniklerin temel sterilizasyon ihtiyacını karşılarar. 18 litrelik SUN-II modeli 4.5 kilogram, 23 litrelik SUN-III modeli ise 5.5 kilogram enstrüman kapasitelidir.

Endodonti Cihazları

Endodonti (Kanal Tedavisi) Cihazları ve Malzemeleri; FDI (Uluslararası Diş hekimliği Federasyonu) endodontik aletleri 3 ana grup altına toplamıştır. K-tipi (Kerr) eğeler, H-tipi (Hedstroem) eğeler, tırnerfler, düz tırnerfler (Miller sondu), plugger ve spreader’lar. Endodonti (kanal tedavisi) malzemeleri bir muayenehane için neredeyse mecburidir.
Bu tür malzemelerin haricinde kanal boyunu tespit etmek için apeks bulucu ve kanalı işlemek için ise endodontik mikromotor gibi cihazlar da gereklidir. Apeks buluculu endodontik mikromoturun mucidi ve üretici Japon Morita firması bu konuda alternatifler ürünler sunmaktadır

  • MORITA Tri Autro ZX2 Apeks Buluculu Endodontik Mikromotor

Hem apeks bulucu hem de tork kontrollü endodondik mikromotorun bir arada bulunduğu kablosuz bir cihaz olan TriAuto ZX2 kanal tedavisindeki en büyük yardımcıdır. Birçok otomatik fonksiyonu ve tork dönüşümlü hareketi sayesinde kanalı istediğiniz gibi temizlerken, eğe kırılmasını veya kanala zarar verilmesini önleyen sistemleri çalışmayı güvenli hale getirir. Apekse yaklaşırken hem torkunu, hem de devrini yavaşlatabilir, apekse gelindiğinde ise yarım tür geri dönerek duru veya ters rotasyona başlar. TriAuto ZX2 cihazını piyasadaki tüm rotary tipi döner eğeler ile kullanabilirsiniz.

  • MORITA Root ZX Mini Apeks Bulucu

Morita’nın kendine özel çift frekans teknolojisi ile ölçüm yapan bu cihaz ölçüm doğruluğu ve kullanım kolaylığı ile ön plana çıkmaktadır. İstenirse yine Morita üretimi TriAuto mini endodontik mikromotor cihazına bağlanarak entegre çalışabilir.

Diş Polikliniği Açmak İçin Fiziki Şartlar Nelerdir?

Öncelikle aşağıdaki şartları taşıyan bir binada kurulmalıdır. Aksi takdirde yönetmeliğe aykırı davranılmış olur.
Müstakil binalarda veya hizmet birimleri bütünlük arz edecek şekilde bitişik konumda olmak kaydıyla binaların bir kısmında da kurulabilir. Binanın yapı kullanım izin belgesi ile yangına karşı gereken tedbirlerin alındığına ilişkin belgesinin bulunması zorunludur.

Sıcaklığı uygun düzeyde tutmayı sağlayan ısıtma ve soğutma sistemleri ile iklimlendirilir.
Hastaların ve personelin kullandığı bütün alanlar uygun bir şekilde havalandırılır ve yeterli şekilde aydınlatılmaları sağlanır.

En az 15 metrekare büyüklüğünde rahat kullanıma uygun şekilde döşenmiş hasta bekleme salonu bulunur. Orta koridor bekleme amaçlı kullanılacak ise genişliği asgari 3 metre olur.

Yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan, ünitin çevresinde hasta başı gelen tarafta en az 1,50 metre diğer üç tarafta ise en az 1 metre çalışma alanı/mesafe bırakacak şekilde muayene odası bulunur. Muayene odasında hasta mahremiyetinin korunması ve uygun şartlarda muayenenin sağlanması için ses, görüntü ve gürültü açısından gerekli düzenlemeler yapılarak, iş ve işlemlerde gerekli araç, gereç ve donanım ile lavabo bulunur.

A Tipi Polikliniklerde Bulundurulması Zorunlu Malzemeler

En az 2 adet diş üniti

Her ünit başına;

a) 2 adet aeratör başlığı
b) 1 adet mikromotor
c) 2 adet anguldruva
d) 1 adet ışın dolgu cihazı
e) 1 adet ultrasonic scaler cihazı(en az 5 adet yedek uçla birlikte)
3. Amalgamatör (isteğe bağlı)
4. Otoklav ve poşetleme cihazı
5. Etiketleme cihazı, (isteğe bağlı)
6. Periapikal veya panaromik röntgen cihazı
7. Dijital Sensör Cihazı/ fosfor plak okuyucu/ otomatik banyo cihazı/film banyo tankı
8. Tedavi el aletleri (ünit başına 3 takım)
9. Kapaklı küvet (ünit başına 1 takım)
10. Çekim aletleri (En az 2 set)
11. Acil seti
12.Oksijen tüpü ve maskesi(her katta)
13.Manşonlu tansiyon aleti ( 2 adet erişkin ve 1 adet çocuk boy)

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Açmak İçin Fiziki Şartlar Nelerdir?

En az 25 metrekare büyüklüğünde, rahat, kullanıma uygun şekilde döşenmiş hasta bekleme salonu bulunur. Orta koridor bekleme amaçlı kullanılacak ise genişliği asgari 3 metre olur.

Yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan, ünitin çevresinde hasta başının geldiği tarafta en az 1,50 metre, diğer üç tarafta ise en az 1 metre çalışma alanı/mesafe bırakacak şekilde muayene odası bulunur. Muayene odasında hasta mahremiyetinin korunması ve uygun şartlarda muayenenin sağlanması için ses, görüntü ve gürültü açısından gerekli düzenlemeler yapılarak, iş ve işlemlerde gerekli araç, gereç ve donanım ile lavabo bulunur.

Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-9’daki cerrahi işlemlerin yapılacağı A tipi ADSM’lerde, genel anestezi müdahale ünitesi bulunması zorunludur. Bu ünitede;

Yarı steril, steril ve tam steril alanlar oluşturulur. Genel anestezi müdahale salonu ve yan hacimlerinin bulunduğu steril alanlarında, pencere ve kapılar dış ortama açılmaz ve bu alanlarda tuvalet bulunmaz.
Steril koridorda en az bir adet genel anestezi müdahale salonu, uyandırma (postoperatif) ve hazırlama (preoperatif) odası bulunur. Genel anestezi müdahale salonlarının her birinde sadece bir ameliyat masası bulunur.
Steril koridorda el yıkama lavabosu bulunur.

Duvar, tavan ve zeminler dezenfeksiyon ve temizlemeye uygun antibakteriyel malzemeler ile yapılır.
Genel anestezi müdahale ünitesi sterilizasyon şartlarını taşır ve genel anestezi müdahale salonları tam steril alanlardır. Genel anestezi müdahale salonlarında toz ve mikrop barındıracak girinti-çıkıntı olmaz.
Genel anestezi müdahale salonlarının kullanım alanı en az 30 metrekare, kısa kenarı en az 5 metredir, net kullanım alanı içinde kolon ve benzeri hareket kısıtlılığına sebep verecek yapılaşma ile çalışma ekibinin hareket kısıtlılığına ve sirkülasyonuna engel bir durum olmaması gerekir.

Genel anestezi müdahale salonlarının her noktasında taban-tavan arası net yüksekliğinin havalandırma kanalları ve hepafiltreler hariç asma tavan altı net yükseklik en az 3 metre ve genel anestezi müdahale ünitesi kısmında bulunan koridor genişliğinin en az 2 metre olması gerekir.

Personel giyinme odaları erkek ve kadın için ayrı olmak üzere içlerinde tuvalet-duş mahalleri olan kirli koridordan girip steril koridora açılacak şekilde düzenlenir. Personel giyinme odaları yarı steril alanda bulunur.
Genel anestezi müdahale salonunun, hepafiltreli hijyenik klima sistemi ile iklimlendirilmesi ve havalandırılması gerekir.

Genel anestezi müdahale salonlarının içinde bulunan sabit dolap ve tezgahlar dezenfekte edilebilir malzemeden yapılmış kolay temizlenebilir ve üzerinde toz barındırmayacak nitelikte olmalıdır.

Kirli malzeme girişi-yıkama bölümü, ön hazırlık-paketleme bölümü ve sterilizasyon işlemi-steril malzeme çıkış bölümleri bulunan merkezî sterilizasyon ünitesi bulunur. Kirli alanlar ile temiz alanlar arasında sadece malzeme geçişi olması ve bu iki alanın çift yönlü otoklav ile bölünmesi gerekir. Tek yönlü otoklavın kullanıldığı durumlarda cihaz temiz bölümde bulunmak zorundadır. Sterilizasyon ünitesi hem genel anestezi müdahale salonu steril koridoru hem de genel koridor ile bağlantılı olur. Kirli bölümüne genel koridordan giriş-çıkış; temiz bölümüne de steril koridordan giriş-çıkış olması gerekir. Ancak, merkezi sterilizasyon ünitesi; steril malzeme transferinin steriliteyi bozmayacak şekilde planlanması durumunda ameliyathane ile bağlantısız olabilir.

ADSM’lerde Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-9’daki cerrahi işlemler dışında kalan sedasyon veya genel anestezi altında yapılacak tanı ve tedavi işlemleri için, ADSM’nin hizmet verdiği muayene odalarından ayrı olarak, uygun havalandırmanın sağlandığı ve 16 metrekare büyüklüğünde en az bir Sedasyon ve Genel Anestezi Birimi bulunur. Sedasyon ve Genel Anestezi Biriminde yapılacak sedasyon ve genel anestezi işlemi yalnızca anestezi ve reanimasyon uzmanları tarafından yapılabilir. Sedasyon ve Genel Anestezi Biriminin girişinde personel giyinme odaları ve el yıkama bölümü bulunur. Sedasyon ve Genel Anestezi Biriminde Ek-6/c’de listelenen malzemelerin bulundurulması zorunludur.

Çalışan bütün personel için binanın durumuna ve çalışan sayısına göre yeterli miktarda erkek ve kadın için ayrı ayrı olmak üzere soyunma-giyinme yerleri ile tuvalet ve lavabo bulunur. Çalışan personel için dinlenme odası oluşturulur.

A Tipi ADSM’lerde Bulundurulması Zorunlu Malzemeler

1. En az 5 adet diş üniti ve merkezi kompressör
2. Her ünit başına;

a) 2 adet aeratör başlığı
b) 1 adet mikromotor
c) 2 adet anguldruva
d) 1 adet ışın dolgu cihazı
e) 1 adet ultrasonic scaler cihazı(en az 5 adet yedek uçla birlikte)
3. Amalgamatör (isteğe bağlı)
4. Otoklav ve poşetleme cihazı
5. Etiketleme cihazı
6. Periapikal röntgen cihazı
7. Panoramik röntgen cihazı
8. Dijital Sensör cihazı veya fosfor plak okuyucu veya otomatik banyo cihazı/ film banyo tankı
9. Tedavi el aletleri (ünit başına 3 takım)
10. Kapaklı küvet (ünit başına 5 takım)
11. Çekim aletleri (En az 3 set)
12. Acil seti
13.Oksijen tüpü ve maskesi(her katta),
14. Manşonlu tansiyon aleti ( 2 adet erişkin ve 1 adet çocuk boy)

Tüm bu gereklilikler yönetmelikten alıntıdır, işlemlere başlamadan önce her durumda güncelliğini ilgili kurumların web sitelerinden kontrol ediniz!

Metco Dental teknolojiyi yakından takip ederek, çalıştığınız alanda sizlere en üst düzeyde ve kalitede hizmet sunmaktadır. Bu kolaylıklardan siz de yararlanmak istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp