Diş Tedavisinde Kullanılan Malzemelerin Temizliği Nasıl Yapılır?
0
0.00 
0
sterılızasyon
Diş Tedavisinde Kullanılan Malzemelerin Temizliği Nasıl Yapılır?

Otoklav kullanarak sterilize etmeden önce, diş tedavisinde kullanılan malzemelerin temizlenmesi son derece önemlidir. Bir sonraki hastada kullanmadan önce diş çekme pensi, diş çekme kancası, elevatör, spatula gibi malzemelerin üzerlerinde bulaşıcı bir madde kalmamalıdır. Sadece temizleyici, yıkayıcı makinelerde yıkamak yeterli değildir.

Temizleme sonrasında özel poşetler veya kasetlere konulan alet ve malzemeler, otoklavda yüksek basınçtaki su buharı yardımıyla sterilize edilmelidir. Bu işlem sonucunda üzerlerindeki bakteriler, virüsler, mantarlar yok edilmiş olur. Diş hekimleri, paketli, paketsiz, gözenekli veya oluklu dental aletler ve malzemeler için tezgâh üstü veya büyük hacimli otoklavlardan birini kullanarak sterilizasyon işlemini gerçekleştirirler.

Diş ekipmanlarını temizlerken hem enfeksiyon riskini azaltmak hem de ekipmanın kullanım ömrünü uzatmak için izlenecek yol aşağıdaki 6 madde ile özetlenebilir:

Kişisel korumadıs-ekıpmanları-sterılızasyonları

Koruyucu gözlük, eldiven, su geçirmez önlük ve yüz maskesi kullanarak kişi öncelikle ekipmanda barınması muhtemel enfeksiyon ajanlarından kendini korumalıdır. Temizlik yaparken muhtemel kazalara karşı delinmeye dayanıklı ve otoklavda sterilize edilebilen eldivenler kullanılmalıdır.

Dental aletler, özellikle yoğun çalışılan kliniklerde kullanır kullanmaz hemen temizlenemeyebilir. Bu durumda ekipman üzerinde kalan kan ve biyolojik kalıntıların kuruyup yapışma sorunu ortaya çıkar ve sonradan temizlemek zorlaşır. Bunu önlemek için, ekipman üzerindeki kalıntılara özel geliştirilen solüsyonlardan püskürtülerek malzemeleri temizlemeye hazır hale getirmek pratik bir çözümdür.

Yıkama

Malzemeler otoklav öncesinde ya manuel olarak uygun solüsyon ve deterjanlarla fırçalama yöntemiyle, ya da ultrasonik temizleyici gibi makineler kullanılarak otomatik olarak temizlenmelidir. Manuel fırçalama yöntemi çok zaman ve çaba gerektirmesi ve yüksek kaza riski taşıması nedeniyle tercih edilmez. Otomatik yıkayıcılar kullanmak daha ergonomik ve güvenlidir.

Kurutma

Otoklavda sterilize etmeden önce ekipmanların kurutulması gerekir.

Paketleme

Sterilizasyon öncesinde malzemeler özel poşetler ile paketlenir. Bu sayede otoklavdan çıkan malzeme, hava ile temas etmemiş olur ve güvenle depolanabilir.

Sterilizasyon

Temizlenmiş ve paketlenmiş malzemeler otoklava çok sıkışık olmayacak şekilde yerleştirilir ve belirlenmiş süre boyunca standartlara uygun olarak sterilize edilir.
Malzemelerin ve aletlerin temiz ve steril olması, diş kliniklerinde önem arz eder dolayısıyla hassasiyetle bu işlemler yerine getirilmelidir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp