Çürümeye Başlayan Diş Nasıl Temizlenir? | MetcoDental
0
0.00 
0
dıs temızlıgı
Çürümeye Başlayan Diş Nasıl Temizlenir?

Diş plağında yaşayabilen bakteriler zamanla dişin sert yüzeyinde küçük delikler oluşturur. Diş çürümesi olarak adlandırılan bu duruma zamanında müdahale edilmezse, potansiyel diş boşlukları, apse hatta diş kaybı oluşabilir.
Düzenli kontroller sırasında çürüme ilerlemeden fark edildiğinde, hekim tarafından uygulanacak bir ya da birkaç seanslık tedavi ile dişi kurtarmak mümkündür.

Dişlerin temizlenmesi, sadece plakları ve diş taşlarını giderir. Çürümeye başlamış bir dişi temizlemek çürükleri gidermez. Bu nedenle dişlerde başlayan çürükler için diş hekiminin muayenesi gerektiği unutulmamalıdır.
Çürümeye başlayan dişin temizlenmesi ve tedavisi için aşağıdaki yöntemler uygulanır.

1-Florür Tedavisi

Diş çürümesi yeni başlamışsa, florür tedavisi ile diş minesinin sağlığına kavuşması sağlanabilir. Çürüme çok erken aşamadaysa, bu yöntem diş boşluğu oluşmasını durdurur. Diş hekiminin uygulayacağı florür tedavisinde diş macunu, ağız gargarası ve içme suyunda bulunan florür miktarından daha fazlası kullanılır. Bu tedavide florür; sıvı, jel veya köpük şeklinde dişlere uygulanır.

2-Diş Dolguları

Eğer çürüme erken aşamanın ötesine geçmişse, diş dolgusu ana tedavi seçeneğidir. Diş dolguları diş renginde kompozit reçine, porselen veya diş amalgamı gibi farklı malzemelerden yapılır.

3-Diş Kaplama

Çürümenin ilerlemiş aşamasında dişler zayıflar. Bu durumda öncelikle hekim tarafından çürükler temizlenir. Dişte geri kalan kısma ise doğal dişe uyacak şekilde hazırlanan kaplama uygulanır.

4-Kanal Tedavisi

Eğer çürüme dişin iç maddesi, pulpaya kadar ulaşmışsa, bu durumda kanal tedavisine ihtiyaç vardır. Kanal tedavisi, çürüme sonucu ağır hasar görmüş ve enfekte olmuş dişi çekmek yerine kurtarmak için yapılan bir tedavi yöntemidir.
Enfeksiyonu temizlemek için diş köküne ilaç uygulanabilir. Kanal tedavisi sırasında hekim, diş içindeki sinirler üzerinde çalışır. Böylece dişin iç kısımlarına yayılan çürükler temizlenir ve ağrının da önüne geçilmiş olunur. Temizleme bittikten sonra dişteki boşluklara dolgu yapılır.

5- Diş Çekimi

Çürümenin son aşamasına gelinmişse, dişi kurtarmak mümkün olmayabilir. Bu durumda dişin çekilmesi gerekir.
Diş çürümesi uzman diş hekimine görünmeden kendiliğinden geçmez. Eğer dişte delikler varsa, ağrı hissediliyorsa, diş etinde kızarma ve şişme varsa, soğuk sıcak yiyeceklerde hassasiyet oluşuyorsa, ağzın içinde farklı kötü bir koku oluşmuşsa mutlaka diş hekimine başvurmak gerekir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp