Dental Sektörde Yağsız Kompresör Kullanımı -
0
0.00 
0
Dental Sektörde Yağsız Kompresör Kullanımı

Dental kompresör, diş hekimi muayenehanelerinin kritik önemdeki ekipmanlarından biridir. Çünkü hastaların dişlerini kontrol etmek, temizlemek ve tedavi etmek için kullanılan ve hava ile çalışan tüm aletlere gereken basınçlı hava, kompresörler ile sağlanır. Yağ bulaşması istenmediğinden, dental sektörde yağsız (kuru) kompresörler tercih edilir. Diş hekimliğinde yağsız kompresör tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri, kuşkusuz ki istenen havanın temiz olmasıdır.

Yağsız Kompresör Nasıl Çalışır?

Klasik yağlı kompresörde hava, sıkıştırma odasında dönen bir piston sayesinde üretilir. Pistonun aşırı ısınması ve gereksiz sürtünmesini engellemek için de pistonlara yağlama yapılır. Yağsız kompresörlerde ise farklı bir teknikle hava üretilir. Dışarıdan gelen hava önce boşaltma valfi yardımıyla alınır, toz ve parçacıklardan temizlenmesi için bir hava filtresinden geçirilir. Bu sayede hava hem temizlenir hem de kompresörün hasar görmesi engellenmiş olunur. Hava, filtreden geçtikte sonra boşaltma valfi açılır ve kompresör pompası havayı hazneye iter. Hazneye belli miktar hava dolduğunda vana kapanır ve kompresör çalışmaya başlar.

Dental Sektörde Yağsız Kompresörün Önemi

Diş hekimi muayenehanelerinde akla ilk gelen şey temizlik ve ekipmanların steril olmasıdır. Kullanılacak basınçlı havada patojen ve bakteri olmamalıdır. İşte bu nedenle dental sektörde yağsız kompresör kullanımı çok önemlidir. Aksi durumda, kompresörde kullanılan yağ buharlaşarak dental sistemlere karışabilir ve bu da son derece risklidir.

Yağsız kompresörler hijyeniktir. Makinedeki yağ, toz, döküntü gibi hiçbir maddenin hava akışına karışmasına izin verilmez. Bu sayede yağ içeren moleküller de dahil olmak üzere kirletici maddelerin hastayı etkilemesi veya enfeksiyona neden olması engellenir. Önceden yağlanan aksamların teflon kaplama içinde kalması ve aynı zamanda kullanılan filtre sayesinde kirletici maddelerin sıkıştırma odasına ulaşmadan önce yakalanması nedeniyle yağsız kompresörler diş hekimliği için hijyenik bir çözümdür. Çünkü kötü çalışan bir hava kompresöründen gelen havadaki kirletici maddelerin hastanın ağzındaki bakterilere karışmasını hiçbir diş hekimi istemez.

Yağsız kompresörlerin bir diğer avantajı ise bakımlarının kolay olmasıdır. Geleneksel kompresörlerde sık sık yağ değiştirmek ve değiştirilen yağı imha etmek gibi sorumlulukları yerine getirmek gerekir. Yağsız kompresörlerde sadece su dolan tankı boşaltmak gibi basit bir bakım işlemi ile kompresör uzun yıllar kullanılabilir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp