Diş Hekimliğinde Endodonti Malzemeleri -
0
0.00 
0
Diş Hekimliğinde Endodonti Malzemeleri

Endodonti, dişlerdeki sinir ve bağ dokusunu (diş pulpası) inceleyen ve tedavi eden diş hekimliği dalıdır. Kanal tedavisi olarak da bilinen endodontik işlemler sayesinde doğal dişlerin korunması sağlanır. Endodonti tedavilerinde kullanılan malzemeler, kanalların temizlenmesi, dolgu malzemesinin yerleştirilmesi ve kökün yeniden kaplanması aşamalarında işlevseldir. Endodontik tedavide kullanılan başlıca malzemeleri listelemek gerekirse:

Kanal Eğeler

Endodontide en çok kullanılan malzemelerin başında kanal eğeleri gelir. Kanal eğeleri, kanalların genişletilmesi ve temizlenmesi için kullanılır. Tedavi sırasında kanalın şekli ve boyutuna göre farklı eğeler gerekir. Eğeler farklı malzemelerle kaplanmış olabilir. Farklı kanal tipleri ve tedavi gereksinimlerine göre şekil ve boyutları da farklılık gösterir:

K- Tipi Eğeler: K tipi eğeler hem elle hem de mikro-motora takılarak kullanılabilir. Enine kesitleri kare şeklindedir. Kanal içinde saat yönünde çeyrek dönüş yapılıp geri çekilerek kullanılırlar. 21 mm -25 mm -30 mm gibi farklı uzunlukları bulunur. Esnekliklerini geliştirmek için K-Flex eğe tipleri de üretilmiştir. K-Flex eğeler, Nikel Titanyum (NiTi) alaşımından üretilir. Dişteki kök kanallarının genişletilmesi ve şekillendirilmesi için kullanılırlar.

H- Tipi (Hedstrom) Eğeler: Enine kesitleri yuvarlaktır. Uca doğru sivrileşen koni şeklindedirler. Sadece çekme hareketiyle işlev görürler. Rotasyon hareketiyle kullanılmazlar. Paslanmaz çelikten üretilen bu tip eğeler, genellikle kesme işlevi için kullanılır. Kanal duvarını temizlemek ve kazımak için işlevseldir. Endodontik tedavide kanal yüzeylerinin temizlenmesi için hedstrom eğelere ihtiyaç vardır.

Peeso Reamer : Reamer, kanal duvarının genişletilmesi ve düzleştirilmesi için kanalın içinde döndürülerek kullanılır. Kanala sıkıca sokulan reamer çeyrekten yarım tura kadar çevrilip geri çekilerek kesme işlemi gerçekleştirilir. Reamer’lar eğri kanallarda kullanılmaz.

Perfore İğne

Endodontik tedavi sırasında kanalı temizlemek ve dezenfekte etmek için gereken solüsyonları kanala göndermekte kullanılır. İğnenin ucunda yan taraftan perfore olması ile geleneksel enjektörden farklıdır.

Sulama Sıvıları

Kök kanalların antimikrobiyal ajanlarla irrigasyon yapılarak yıkanması gerekir. Bunun için genellikle Sodyum Hipoklorid içeren solüsyonlar kullanılır. Bu sayede organik ve inorganik artıklar kanaldan uzaklaştırılır.
Endodonti tedavilerinde kanalların doldurulması için kompozit ya da amalgam dolgu malzemeleri ve kök kaplamaları da kullanılır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp