Kanal Tedavisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? | MetcoDental
0
0.00 
0
Kanal Tedavisi İle İlgili Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Kanal tedavisi, apseli olduğu için ağrıyan dişe uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kök kanal tedavisi sırasında dişin içerisinde yer alan iltihaplanmış pulpa çıkarılarak diş tedavi edilir.

Pulpa nedir?

Pulpa, dişteki damarların, sinir ve bağ dokularının olduğu jölemsi canlı kısma verilen addır. Pulpa, zaman içerisinde çürüme, diş hastalığı gibi nedenlerle enfekte olabilir. Kanal tedavisi, ya da diğer adıyla endodonti, enfekte olan diş pulpasının ve kök kanallarının tedavi edilmesi işlemidir. Bu tedavi sırasında iltihaplanmış pulpa çıkarıldıktan sonra kalan diş yüzeyleri temizlenir, dezenfekte edilir. Son işlem olarak da çıkarılan pulpanın ve kanalların yerinde oluşan boşluğa dolgu yerleştirilir.

Kanal Tedavisinin Faydaları

  • Enfeksiyonun diğer dişlere yayılmasını önlemek
  • Enfekte olan dişteki semptomları hafifletmek
  • Çene kemiği hasarını azaltmak
  • Diş kaybını önlemek

Kanal Tedavisini Gerektiren İpuçları Nelerdir?

Aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaç tanesi size varsa, kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden diş hekiminize müracaat etmelisiniz.

  1. Geçmeyen Diş Ağrısı: Dişinizin derinlerinden gelen bir ağrı varsa, çiğneme ve ısırma sırasında devam ediyorsa kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir. Bazen bu ağrı çenenize, yüzünüze ve diğer dişlerinize de yayılarak çok rahatsız edici olabilir.
  2. Sıcak ve Soğuğa Hassasiyet: Sıcak çay içerken ya da dondurma yerken dişlerde birkaç saniyeden daha uzun süren ağrı belirmesi, kök kanal tedavisi ihtiyacının bir göstergesi olabilir.
  3. Diş Etlerinin Şişmesi: Eğer diş kanal tedavisi gerektirecek şekilde enfekte olmuşsa, içinde biriken cerahat nedeniyle diş etleri şişebilir ve hassaslaşabilir.
  4. Diş Etlerinde Sivilce ve Yara Oluşumu: Enfekte olmuş dişin cerahati diş etlerindeki bir yaradan veya sivilceden akarak hoş olmayan bir tat ve kokuya neden olabilir.
  5. Çenede ve Yüzde Şişme: Bazen iltihap içeride biriktiği için çenede şişme görülebilir.
  6. Diş Renginin Değişmesi: Diş pulpası enfeksiyon kaparsa dişe kan akışı zayıflar. Bunun sonucunda dişlerin rengi koyulaşır.
  7. Dişin Kırılması veya Çatlaması: Kaza, sert bir şeyi ısırma gibi travmalar sonucunda dişte kırılma ya da çatlama oluşmuşsa bu kırıklardan girecek bakteriler diş pulpasına ulaşabilir ve bu durumda kanal tedavisi gerekir.
  8. Dişlerin Sallanması: Enfekte olmuş bir diş yerinden oynayıp sallanabilir. Bunun nedeni ise pulpadan gelen cerahatin diş kemiğini yumuşatmasıdır.

Kanal Tedavisi Öncesi Kendinizi Nasıl Hazırlamalısınız?

Kanal tedavisine gitmeden önce kendinizi hazırlamak için aşağıdaki uyarıları dikkate alabilirsiniz.

  • Eğer dişinizde çok fazla enfeksiyon varsa, diş hekiminiz kanal tedavi başlatmadan önce size antibiyotik ya da antienflamatuar ilaçlar önerebilir. Diş hekiminizin önerdiği ilaçları reçetede yazan şekilde ve dozda aksatmadan almalısınız.
  • Kanal tedavisi randevunuzdan birkaç gün önce sigaradan kaçının, mümkünse tamamen bırakın. Çünkü tütün, vücudun kendini iyileştirme yeteneğini engelleyen zararlı bir maddedir.
  • Kanal tedavisi sırasında lokal anestezi uygulanır, ağzınız birkaç saat uyuşuk kalır. Dolayısıyla bu durumu öngörerek tedavi öncesinde sağlıklı besinler alabilirsiniz.

Kanal Tedavisi Süreci Nasıldır?

Genellikle kanal tedavisi sırasında aşağıdaki gibi bir prosedür uygulanır. Tedavinin süresi, dişinizdeki enfeksiyonun yoğunluğuna göre değişir.

  • Röntgen çekilir.
  • Lokal anestezi yapılır
  • Diş barajı yerleştirilir
  • Pulpaya erişim için küçük bir delik açılır
  • Pulpa çıkarılır
  • Kanal şekillendirilir ve dezenfekte edilir
  • Kanal doldurulur
  • Geçici dolgu ile diş kapatılır
  • Dişe kaplama yerleştirilir.

Kanal Tedavisi Sonrasındaki Süreç Nasıldır?

İşlem sırasında genel olarak ciddi bir ağrı beklenmez. Sadece ilk birkaç gün hassasiyet hissedebilirsiniz. Enfeksiyonun kaynağı ortadan kalkacağı için tedavi sonrasında çoğu kişi hemen rahatlar. Eğer tedavi sonrasında zonklayan şiddetli bir ağrı oluşursa hekiminize başvurmalısınız.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp