Endodonti Nedir? - Metco Dental Blog
0
0.00 
0
Endodonti Nedir?

Endodonti terimi; Yunanca “Endo” (içinde) ve “odont” (diş) kelimelerinden türemiştir. Bu tanımlamadan da anlaşılacağı üzere, endodonti dişlerin iç kısımlarıyla ilgili problemleri çözümleyi amaçlar.

Endodonti, diş sinir ve damarlarının olduğu canlı dokuya yani pulpaya kadar ilerlemiş olan sorunlar ve dişi çevreleyen dokular ile ilgili problemlerin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği ana bilim dalıdır. Bu konu ile ilgilenen diş hekimlerine Endodontist denilir.

Endodontide en sık yapılan tedavi kanal tedavisidir. Diş çürüğü meydana geldiğinde dişin merkezinde yer alan iplik gibi sinir dokularının teker teker toplanması işlemidir. Hasar gören diş dokusu endodonti yöntemi ile temizlenmektedir. Endodonti yöntemi bir nevi dişin dondurulması yöntemidir. Yıllar önce, hastalanan veya zarar gören dişler çekilirdi. Bugün, kanal tedavisi ile kaybedilecek durumdaki dişler bile kurtarılabilmektedir.

Endodonti Nasıl Yapılır?

Endodonti yöntemi dişte meydana gelen hasara göre birkaç seans şeklinde uygulanmaktadır. Endodonti yönteminde seansları aksatmamak önemlidir. Önce, çürük dişin kuronunda bir delik açılır.

Hastalıklı bölge çıkarıldıktan sonra pulpa boşluğu ve kök kanalları dezenfektan solüsyon ile kanal eğeleri yardımıyla temizlenir, genişletilir ve kanal dolgusu için şekillendirilir.

Birden fazla seans varsa sorunlu olan kısma geçici dolgu işlemi yapılır. Daha sonra geçici dolgu çıkarılır. Gutta percha (Güta Perka) adı verilen konik uçlu, kauçuk bir malzeme kanalların her birine sokulur ve genellikle simanla yani yapışkanla yerine yapıştırılır. Bazen, yapısal destek için kanalın içine metal veya plastik çubuk da konulabilir. Ardından pulpa boşluğu ve kanal kalıcı olarak doldurulur. Son adımda, doğal görünümünü ve şeklini eski hale getirmek için dişin üzerine kuron kaplanır. Diş kırılmış ise, kuronu yerleştirmeden önce dişi onarma uygulaması yapılır.

Endodontiden Sonra Dişler Ne Kadar Kullanılabilir?

Endodonti yönteminden sonra dişlere güzel bir şekilde bakılırsa ömür boyu kullanılabilmektedir. Ancak diş bakımı yeterli oranda gerçekleştirilmezse ve yapılan dolgu düşerse tekrar kanal tedavisi işlemi için doktora başvurulması gerekmektedir. Aksi takdirde diş kaybı yaşanacaktır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

"Diş köprülerinin bakımı nasıl yapılır?"  başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X
× WhatsApp