Panoramik Diş Röntgeninde Çürük Nasıl Anlaşılır?
0
0.00 
0
Panoramik Diş Röntgeninde Çürük Nasıl Anlaşılır?

Diş çürükleri, girinti ve çukurlarda hafif siyahlıkla başlar, ilerleyince kavitasyon denilen oyuklar oluşur. Görsel muayene ile oyuklar teşhis edilebilir ancak çürümenin ilk aşamalarında röntgen filmlerinden faydalanmak gerekir. Panoramik diş röntgeni, çene kemiği de dahil olmak üzere bütün dişleri gösteren röntgen türüdür. Çürük lezyonlarını teşhis etmek için de panoramik X-ray filmleri kullanılır.

Çürüklerin x-ray ışınları kullanılarak tanımlanması uzmanlık gerektirir. Ortopantomogram (OPG) da denilen panoramik röntgen görüntüleri, tüm ağzı incelemek için yaygın olarak kullanılır.

Diş röntgeninde çürük nasıl görünür?

Diş hekimi röntgende çürük ararken, dişin sert mine ve dentin gibi dokularının herhangi bir yerinin yoğunluğunun beklenenden farklı olup olmadığına dair bir işaret arar.

Bir röntgende dişin tabakalarının görünümü aşağıdaki gibidir.

  • Dişin dış kaplaması, yani mine tabakası en açık renkte görünür. Bunun nedeni, içeriğinin %97’sinin kalsiyum tuzlarından oluşması, yani diğer parçalara göre daha yüksek mineral içermesi ve sert bir tabaka olmasıdır.
  • Karşılaştırıldığında, dişteki dentin tabakasının kireç oranı az olduğu için bu bölge filmde biraz daha koyu renkte görünür.
  • Dişin içindeki sinir dokusunun olduğu yer ise en koyu renktedir. Bunun da nedeni o bölgede dişin sertleşmemiş yumuşak dokudan oluşmasıdır. X ışınlarının yüksek bir yüzdesi bu bölgeden geçebildiği için filmi açığa çıkarabilir ve renk koyu görünür.

Çürük kısım, mineral içeriğin azaldığı kısımdır. Hatta muhtemelen çürük bölgede hiç mineral kalmadığı için bir delik de oluşmuş olabilir. Bu yüzden röntgende çürük kısımlar koyu renkli bir nokta ya da alan olarak görülecektir.

Dişin çürük kısmı, sağlam bölgesine göre daha az serttir, bir başka deyişle daha az yoğundur. Bu nedenle X ışınları dişin çürük kısmına daha kolay nüfuz eder ve film üzerindeki alanı koyu renkte gösterir.

Özetlemek gerekirse;

  • Panoramik diş röntgenindeki koyu bölgeler, dişte mineral yoğunluğunun azaldığını gösterir ve çürüğe dair bir ipucudur.
  • Dişlerde örneğin iki dişin temas ettiği bölge gibi çürümeye daha yatkın karakteristik yerler vardır. Röntgende görülen karanlık nokta eğer bu gibi karakteristik konumda yer alıyorsa, önemli bir çürük göstergesi olabilir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp