En Yaygın Diş Hastalıkları Nelerdir? -
0
0.00 
0
En Yaygın Diş Hastalıkları Nelerdir?

Diş hastalıkları, insanların hayatları boyunca karşılaştıkları en yaygın sağlık sorunları arasında yer alır. Peki bu hastalıklar nelerdir?

Diş Çürümesi

Diş çürüğü, glikoz tüketen bakterilerin salgıladığı asitlerin diş minesi veya dentinde parçalanması ile oluşur. Çürükler, ağrıya ve tedavi edilmezlerse diş kaybına neden olabilirler. Diş çürümesinin nedeni dişlerin düzenli olarak temizlenmemesi ve/veya aşırı şeker içeren besinlerin tüketilmesidir. Şeker bakterileri besler, bakteriler asit üretir ve bu asit de dişleri çürütür.

Diş Hassasiyeti

Soğuk ve sıcak içecekleri yudumlarken keskin ve âni bir ağrı oluşuyorsa, dişlerde hassasiyet var demektir. Diş hassasiyeti genellikle diş minesinin yıpranması ve altındaki dentin adı verilen sert dokuların açığa çıkması sonucu oluşur. Bazen çatlak bir diş, diş eti hastalığı, kırık diş, açıkta kalmış kök ya da apseden kaynaklanan hassasiyet de oluşabilir. Diş hekimleri hassasiyetin nedenini saptayarak tedavi uygular. Sorunun kaynağına göre dolgu, kanal tedavisi, diş eti tedavisi gerekebilir. Ya da sadece hassasiyeti azaltan diş macunu veya florür jeli ile de sorun çözülebilir. Hassasiyetler dikkate alınmalı ve mutlaka diş hekimine gösterilmelidir.

Diş Eti Hastalıkları (Periodontal Hastalık)

Kırmızı, şişmiş ve kolayca kanayan diş etleri, diş hassasiyeti, ağız kokusu, çiğnerken ağrı gibi belirtiler varsa “diş eti iltihabı” da denilen hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. Diş eti iltihabı, dişlerin etrafındaki etlerde oluşan bir enfeksiyondur. Diş eti çizgisinin altında biriken plaklar nedeniyle oluşur. Tedavi edilmezse bu noktalarda kemik kaybı yaşanır, dişler kayabilir, sallanmaya başlar, gevşer. Çiğneme ve hatta konuşmada bile zorlanabilirsiniz. En sonunda diş kaybı yaşanır. Yetişkinlerdeki diş kayıplarının en önemli nedenleri arasında diş eti hastalığı gelir. Sigara içmek, diyabet, ağız kuruluğu gibi nedenler de tetikleyiciler arasındadır.

Kök Enfeksiyonu

Uzun süren ve rahatsız edici diş ağrısı, diş kökünde enfeksiyon kaynaklı olabilir. Bakterilerin dişin kökünü zayıflatması sonucu oluşur. Kök enfeksiyonu için kanal tedavisi uygulamak gerekebilir. Kanal tedavisi sayesinde bakteriler kanaldan uzaklaştırılır ve daha sonra diş bir dolguyla kapatılır.

Yukarıda belirtilen yaygın diş hastalıklarından korunmak için dişleri günde iki kere fırçalamayı, diş ipi kullanmayı, altı ayda bir diş hekimine kontrole gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp