Dişler Nelerden Yapılır? | Metco Dental
0
0.00 
0
Dişler Nelerden Oluşur?

Dişler, insanlarda gıda çiğneme, yutma, sindirim, konuşma ve estetiğin önemli işlevlerine katkıda bulunur. Her diş bileşeni belirli bir amaca hizmet eder.

İnsan dişlerinin gelişimi anne karnında başlar. Çocuklar genellikle süt dişlerini yaklaşık 6 aylıkken çıkarırlar. 12 yaşına gelindiğinde, süt dişlerinin çoğu kaybolur ve ikincil dişler, yetişkinliğe kadar bu dişlerin yerini almaya devam eder.

Mine

Mine dişin üst kısmını çevreler ve koruyucu bir kaplama görevi görür. Dişin farklı bölgelerinde kalınlıkları değişiklik gösterir. Azı dişlerinin ve küçük azı dişlerinin kaspal bölgesinde en kalındır. En ince mine dişin boyun kısmındadır.

Mine rengi sarıdan grimsi beyaza kadar değişir ve genellikle diş yüzeylerindeki mineralizasyon ve lekelenme derecesini yansıtır.

Mine Bileşimi

Mine, ameloblast hücreleri tarafından oluşturulur ve kristal haldeki yüksek oranda mineral tuzları nedeniyle insan vücudunun en sert maddesidir.

Mine, minenin %1 ila %4'ünü oluşturan su ile %95 ila %98 inorganik ve %1 organik maddelerden oluşur.

İnorganik maddeler esas olarak kalsiyum ve fosfat iyonlarından oluşur. Bunlar, minenin yüksek çiğneme kuvvetleri taşımasına izin veren yüksek mukavemetli hidroksiapatit kristali oluşturmak üzere birleşir.

Dişlerdeki organik madde esas olarak mine proteinlerinden oluşur.

Diş kemiği

Dişin üst kısmında mine, kökte sement ile kaplıdır. Diş yapısının toplu ve genel formuna katkıda bulunur. Dentin, dentin tübülleri olarak bilinen küçük tübüllerden oluşan canlı bir dokudur. Bu tübüller mine-sement birleşiminde (mine ve sement arasındaki bağlantı) ve pulpada bulunur.

Dentin, odontoblastlar olarak bilinen hücreler tarafından oluşturulur. Kalsifiye olmasına rağmen, dentin doğası gereği hafif sıkıştırılabilir ve elastiktir. Dentin canlı bir doku olduğu için yiyecek ve içeceklerden gelen sıcak ve soğuk hislerini algılayabilir.

Dentin rengi hafif sarı olup, %70 inorganik, %30 organik maddeden oluşur. Dentinin inorganik bileşeni, mineye benzer ve kalsiyum ve fosfat iyonları içerir. Bununla birlikte, dentinde bulunan hidroksiapatit kristalleri, minedekilere kıyasla boyut olarak daha küçüktür. Boyuttaki bu değişiklik, dentini mineden nispeten daha yumuşak yapar.

Sementum (Diş Kökünü Saran Kemiksi Doku)

Sementum, dişin kökünü çevreleyen kemik benzeri bir yapıdır. Dişi, dişi çevreleyen kemiğe tutturmak için ortam görevi görür. Sement, mineyi mine-sement birleşiminde birbirine bağlar.

Sement, %55 organik ve %45 inorganik bileşiklerden oluşur. Sementin organik kısmı esas olarak Tip I kollajen ve protein polisakkaritlerinden oluşur. İnorganik kısım esas olarak kalsiyum ve fosfat iyonlarından oluşur.

Pulpa (Diş Siniri)

Pulpa diş yapısının en iç kısmıdır. Pulpa, diş canlılığının korunmasına yardımcı olan zengin kan damarı ve sinir kaynağına sahiptir. Dişin üst kısmında bulunan pulpa koronal pulpa, köklerin içindeki pulpa ise radiküler pulpa olarak adlandırılır.

Pulpa ayrıca nöronlar, fibroblastlar, makrofajlar ve vasküler dokudan oluşur. Odontoblastlar olarak bilinen dentin oluşturan hücreleri, dişin yumuşak ve canlı kısmıdır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp