Otoklavlar, farklı türde ekipman, alet ve malzemeleri yüksek sıcaklıkta buharla sterilize etmek için kullanılan cihazlardır. Otoklavları büyük olasılıkla tıp ve endüstriyel alanlarda bulabilirsiniz, ayrıca bunları yerel güzellik salonlarında, diş kliniklerinde ve veterinerlerde de bulabilirsiniz.
Bu yazıda, otoklavlamanın sterilizasyon sürecine, nasıl çalıştığına ve belirli bir süre içinde ne kadar etkili olduğuna bir göz atacağız.
Sterilizasyon Süreci
Otoklavlamadan sonra ürünlerin ne kadar süre steril kaldığını açıklamadan önce, otoklavda gerçekleşen sterilizasyon sürecini anlamak önemlidir. Otoklavlar, aletleri kaynama noktasının üzerinde ısıtarak sterilizasyon gerçekleştirir. Bu işlemdeki birincil ajan, bakteri gibi mikroorganizma çeşitlerini öldürmek için harika bir ajan olduğu bilinen buhardır. Ayrıca, gerçek ısı transferi söz konusu olduğunda, nemli ısının kuru ısıdan daha etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle otoklavlar özellikle çok fazla madde ve yabancı madde ile uğraşan tıp sektöründe çok önemlidir.
Otoklavlamanın sterilizasyon süreci, düşük basınçlı bir ortam yaratmak için hazne içindeki tüm havanın çıkarılmasıyla başlar. Hazne içindeki tüm havanın uzaklaştırılmasının bir başka nedeni de, işlemin başlangıcında hazneye giren buharı seyreltmemesidir. Tüm hava çıkarıldıktan sonra, mevcut mikroorganizmaları yok etmek için buhar üretilecektir. Buhar, birkaç dakika boyunca belirli bir basınç seviyesinde hazneye pompalanacaktır.
Genellikle %3 ıslaklık seviyesindeki buhar, otoklavlamada buharın ideal ıslaklığıdır, çünkü daha önce bahsedildiği gibi ıslak buhar, ısıyı kuru ısıdan daha verimli transfer etmede daha etkilidir. Bu, üç unsura dayanan elverişli bir sterilizasyon ortamı yaratır: yüksek sıcaklık, kuru buhar basıncı ve nemli buharın ısı transfer kabiliyeti. Prosedür bittiğinde, alet kurutulacaktır. Kuruma süresi, buharın ıslaklığına ve diğer faktörlere bağlıdır.
Peki, otoklavlanan bir öğe ne kadar süre steril kalır?
Bir aletin sterilitesi, içinde bulunduğu pakete veya ambalaj malzemesine bağlı olabilir.
Bu muhafaza ambalajının bazı örnekleri arasında ambalajlama, kaplar veya soyularak ayrılan ambalajlar yer alır. Aletin ambalajı yırtılmış veya ezilmiş, ıslak veya temizlenmemiş yüzeylere düşmüşse, ürün risk taşıdığından kullanılmamalıdır. Ayrıca, ambalajın içerebileceği sterillik süresi, o ambalajın üreticisi tarafından sağlanan yönergelere ve talimatlara bağlıdır. Bu genellikle, paketin bütünlüğü tehlikeye girene kadar öğenin steril olacağını gösteren bir son kullanma tarihi şeklinde olabilir. Bu ambalaj yönergeleri, ambalajı tekrar değiştirebilmeniz için belirli bir aletin en fazla bir yıl muhafaza edilebileceğini söyleyerek belirli bir raf ömrü de belirtebilir. Saklama koşulları, taşıma koşulları ve kullanım sıklığı da bir nesnenin sterilliğine katkıda bulunabilir.
Ana öncelik, ürün sterilize edildikten ve uygun şekilde saklandıktan ve muhafaza edildikten sonra, saklama ve muhafaza koşullarının tehlikeye girmemesi ve kontaminasyona karşı savunmasız olmamasıdır.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.