Doğru Tomografi Nasıl Seçilir? - Bölüm 1 | Metco Dental
0
0.00 
0
Doğru Tomografi Nasıl Seçilir? – Bölüm 1 | Metco Dental

Doğru Tomografi Nasıl Seçilir?

Ülkemizde ve dünyada aktif olarak mesleğini icra eden birçok diş hekimi üniversite yıllarında dental tomografik görüntüleme ile tanışmadan bu görüntüleri tetkik etme ve üzerinden teşhis koyma şansı bulamadan okulundan mezun olmuş durumdadır. Hatta bu gruba oral diagnoz ve radyoloji uzmanlarının önemli bir kısmı da dahildir.

Zira bu cihazların dünya ve Türkiye’de ilk lanse edildiği tarih 2001 yılı olup Türkiye’de bir üniversitede kurulup çalışma tarihi ise 2008 ve sonrasıdır. Mevcut olarak eğitim veren birçok önemli köklü üniversitenin diş hekimliği fakülteleri bile bu tarz bir cihaza ancak son beş yıl içerisinde sahip olabilmiş ve aktif kullanıma başlayabilmiştir. Bu süre zarfında gerek akademisyen olan uzman diş hekimlerinin gerekse klinisyen hekimlerin bu tarz bir cihaz ile tecrübesi ancak girişimci görüntüleme merkezlerinin temsilcilerinin verdikleri bilgiler ile sınırlı kalmıştır.

Doğal olarak hekimlerin eksik ve yetersiz yazılım kullanım bilgisi, çekilen röntgenleri görüntüleme merkezlerinde radyoloji teknisyeni olarak görev yapan personelin bir şekilde raporlaması, uzman ağız diş çene radyoloğu olan doktorların teşhise dair diş hekimleri ile yazılı rapor paylaşmaması neticesinde hatalı teşhise bağlı tedavi planlaması ve uygulamasına yansıyan sorunlar kullanıcıları bu tarz cihazlardan uzaklaştırmaktadır.

Bunlar tabii yapısal sorunlar olup ancak eğitim ve meslek odalarının, üniversitelerin konuya yakından eğilmesi meslek süresince eğitimin devam etmesi gibi yöntemler ile zaman işinde aşılabilir. Ancak bundan da önemli olan doğru tomografi cihazının seçimidir zira kullanıcı bilgisi ve kullanım imkanı kullanılan cihazın kabiliyeti ve kapasitesi ile sınırlıdır.

İlk Dental Tomografi Cihazı
Dr. Arai - ilk prototip dental tomografi cihazı

Doğru tedavi doğru teşhis ile başlıyorsa doğru teşhis de ancak doğru bir cihazla başlar. Medikal tomografiden uyarlanmış olmayan ve diş hekimliğine yönelik olarak üretilen ilk volumetrik tomografi cihazının prototipini Japon Morita firmasının sponsorluğunda 1996 yılında Dr. Yoshinori Arai gerçekleştirmiştir.

Sonrasındaki 5 yıl boyunca Dr. Arai’nin diş hekimliği ve radyolojisi eğitimini de aldığı Japonya’nın Nihon Üniversitesinde cihaz toplam 5.000 vakkada test edilmiş, geliştirilmeye devam edilmiş ve nihayetinde 2001 yılında dünyada Morita ve Türkiye’de eş zamanlı olarak Metco Dental tarafından ilk dental tomografi modeli olan 3D Accuitomo lanse edilmiştir.

İlk Volumetrik Dental Tomografi Cihazı - 2001
İlk Volumetrik Dental Tomografi Cihazı

Bu ilk cihaz CCD image intensifier tipi bir sensör ile donatılmış idi ve görüntülerde yaklaşık %10 distorsiyon söz konusuydu. 2005 yılına gelindiğinde ise Flat Panel CMOS dedektörlerin devreye girmesi ile dental volumetrik tomografi de ölçüm kesinliği konusunda distorsiyonun ortadan kalkmasıyla nihai noktaya ulaştı. 2006 yılına gelindiğinde ise Morita ilk panoramikli tomografi cihazını da üretmeyi başardı ve cihazların görüntüleme merkezlerinde kullanımı ivme kazanmış oldu.

Doğal olarak aradan geçen zamanda başka markalarda kendi dental tomografi cihazlarını üretmeye başladılar. Morita da arka plandaki teknoloji şirketi olan Morita Engineering sayesinde ihtiyaca ve makro teknolojik gelişmeler çerçevesinde çok sayıda yeni teknoloji geliştirerek güncelliğini ve bu alandaki önderliğini korumayı sürdürdü. Bugün Japon Morita firması 8. Jenerasyon tomografi modelini lanse etmiş bulunmaktadır.

Tarih bugünü doğru okumak açısından önemlidir o yüzden bu kısa teknolojik tarihçeden sonra artık doğru tomografi cihazının ne olduğunu rasyonel olarak anlatabiliriz.

Yeni nesil volumetrik dental tomografi cihazı örnekleriDental Tomografi Cihazı Satın Alırken Değerlendirmeye Tabii Tutulacak Faktörler:

  1. Tüp, Sensör Teknolojisi ve Mekanik Aksam ile İlgili Olan Parametreler
  2. Çekim Prensibi ile İlgili Parametreler
  3. Görüntü ve Teşhis Kalitesi ile İlgili Parametreler
  4. Doz Yönetimi, ışıma ve görüntüleme alanı ile ilgili parametreler
  5. Cihazın Kullanımı ile İlgili Parametreler
  6. Yazılım ve Donanım ile İlgili Parametreler
  7. Temsilci Firma ve Servis Hizmetleri ile İlgili Parametreler

Dr. Cemal Milani tarafından hazırlanan yazının tamamına linki tıklayarak erişebilirsiniz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, dental görüntüleme cihazları için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp