Diş Hekimi Aletleri Nasıl Temizlenir? | MetcoDental
0
0.00 
0
dıs hekımı malzemelerı
Diş Hekimi Aletleri Nasıl Temizlenir?

Diş hekimliğinde çok fazla alet ve malzeme kullanılır. Tüm bu alet ve malzemelerin uygulanma alanı ve özelliklerine göre sterilizasyonları yapılmalıdır.

Diş hekimliğindeki aletler enfeksiyon oluşturma risklerine göre üç gruba ayrılır:

Kritik Aletler

Kritik aletler, muayene sırasında hastanın deri, mukoza veya diş kemiğine temas ederler. Enfeksiyon oluşturma riskleri en yüksek olan gruptur. Cerrahi küretler, bisturi uçları, periodontal aletler, cerrahi frezler ve elevatörler bu grupta yer alır. Bu aletler temizlenip ısıyla sterilize edilmelidir.

Yarı Kritik Aletler

Orta derecede riskli kabul edilen bu aletler yumuşak doku, kemik ve kan dolaşımı ile temas etmezler. Aynalar, amalgam fulvarı gibi sadece mukoza ve bütünlüğü bozulmamış deri ile temas eden aletlerdir. Bu aletler normalde ısıyla sterilize edilir. Isıya duyarlı olanları ise yüksek dezenfeksiyon işleminden geçirilir.

Kritik Olmayan Aletler

Enfeksiyon oluşturma riski düşük olan bu grupta röntgen başlığı gibi sadece sağlam deriye temas eden aletler yer alır. Bu aletlerin görünen kirlerinin düşük seviyede dezenfektan ile temizlenmesi yeterlidir. Eğer üzerlerinde kan varsa, dezenfektan seviyesi yükseltilir.

1-Otoklavlar

Yüksek basınçta su buharı ile sterilizasyon sağlayan aletlere “otoklav” adı verilir. Otoklavlarda malzeme ve aletler, 100 derece üzerindeki su buharına belirli bir sürede maruz bırakılırlar. Diş hekimliğindeki kritik aletlerin sterilizasyonu için otoklavlar güvenle kullanılmaktadır. Otoklav ile sterilize edilecek malzemelerin ısıya dayanıklı olması gerekir.

Büyük Hacimli Otoklavlar

100-110-200 litreye kadar farklı hacim alternatifleri bulunur. Yerleştirme rafları sayesinde çeşitli malzeme ve aletlerin ergonomik olarak sterilize edilmesini sağlar. Hasta yoğunluğu olan büyük diş hastaneleri ve diş merkezleri, büyüme hedefi olan klinikler ve muayenehaneler için uygundur. Çift kapılı olan modelleri de vardır.

Tezgâh Üstü Otoklav Cihazları

Her diş kliniği ve muayenehanenin sterilizasyon işlemleri için uygun olan ve genelde 18-23 litre hacimli olarak sunulan bu otoklavların çift kazanlı ve tek kazanlı modelleri bulunur. Çift kazanlı olanlar, günde 4 ve üzeri sterilizasyon ihtiyacı olan yoğun klinikler için ekonomik bir tercihtir.

2- Aktif Kurutmalı Termal Dezenfeksiyon Cihazları

Termal dezenfeksiyon ve yıkama cihazlarında ön temizleme, temizleme nötralize etme, durulama ve kurutma olarak sınıflandırılan dört aşama gerçekleşir. Bu işlemlerle virüs ve bakteriler temizlenir. Kan ile ilişkisi olmayan yarı kritik ve kritik olmayan aletler ve içinden oluk geçmeyen aletler termal dezenfektan makinesinden sonra otoklavdan geçirilmeden kullanılabilir. Kritik aletler ise bir sonraki aşamada otoklava gönderilir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp