Dental Kompresörler, diş cerrahisinin vazgeçilmez bir unsurudur ve muayenehanenizin sürekli çalışması için kritik öneme sahiptir. Bu kılavuzu dental ekipman ve makinelerin deneyimli tedarikçileri, montajcıları ve servis mühendisleri olarak bir araya getirdik.
Dental kompresörler diş cerrahisinin kalbidir. Bu makine havayı sıkıştırır, temizler, kurutur ve depolar, bu da el aletlerine ve diş tedavi merkezlerinin ve el aleti temizleyicilerin belirli işlevlerine güç sağlar.
Dental Kompresör, basınçlı havanın çiğlenme noktasını düşürdüğü, sıralı filtreleme sistemiyle kirleri ortadan kaldırdığı ve el cihazını korumak için basınçlı hava kurutucusuyla havadaki nemi giderdiği için dental işlemlerde çok büyük bir önem arz eder. Diş kliniklerindeki ekipmanlar ince oluklu ve hassas cihazlar olduğu için kullanılan kompresörün yağsız tip olması özellikle aranan bir unsurdur.
Kompresörünüzü Ne Zaman Değiştirmelisiniz?
Kompresörünüzün verimliliği, depoyu santimetre küp başına, sıfırdan maksimuma kadar basınçlandırmak için geçen süreye dayanır, buna Görev Döngüsü de denir. Çoğu üretici, bir kompresörün basınçlandırılması için önerilen zamanların yanı sıra görev döngüsü süreleri önermiştir. Daha eski bir kompresör kullanıyorsanız, performansını düzenli olarak izleyin ve basıncı korumak için çok uzun süre çalışıyorsa, ya sistemde bir sızıntı vardır ya da kompresör zayıflamaktadır. (ya da diğer bir ihtimal olarak kompresörünüzün ürettiği havadan daha fazlasını tüketiyorsunuzdur- bu dırumda kompresör sisteminizin kapasitesini artırmayı düşünebilirsiniz)
Ayrıca, üretilen havanın kalitesini de izleyin. Havanın temizliğini kontrol etmek için küçük bir ayna kullanarak basit bir test yapabilirsiniz. El cihazınızdan aynaya hava üfleyin. Yayılan her türlü döküntü, yağ, nem veya kirlilik yüzeyde açıkça görünecektir. Kompresörden gelebilecek her türlü yağ ve kir doğrudan hastanın ağız içine ulaşabileceğinden yapılan tedavinin kalitesini olumsuz yönde etkiler. Örneğin dolgu yapılacak bir dişi hava ile kuruttuğunuzda eğer bu hava ile birlikte yağ partikülleri dişe yapışırsa yapılacak olan dolgu zayıf olacak ve belki de tutmayıp kısa zamanda düşecektir. İşte bu sebepten dolayı da yağsız kompresör kullanımı klinikler için elzemdir. Sanayide kullanılan yağlı pistonlu veya ekovatlı kompresörlerden kaçınmak gerekir.
Bir Kompresör Nerede Kurulabilir?
Bir dental kompresör, tipik olarak, birden fazla üniti çalıştırabileceği temiz, merkezi bir konuma kurulur.
Kompresörün yeri çok fazla düşünülmezse, havanın kalitesi tehlikeye girebilir. Bazen hava sirkülasyonu kötü olan bir dolaba veya rutubet sorunu yaşanabilecek bodrum katına yerleştirilirler. Diğer taraftan, yakınlarda keskin kanalizasyon kokuları varsa bu, havanın genel durumunu etkileyebilir.
Tasarımcılar ve mühendisler kompresörün temiz hava çekebileceği ve bakım için kolayca ulaşılabilecek bir yere kurulmasını önerir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, dental kompresör gibi tüm cihaz ve malzemeler için Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle EKOM markalı Yağsız Kompresör ve Kombine Kompresör ürünlerimiz her türlü kompresör ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.
"Panoramik diş röntgeni nasıl okunur?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.