0.00 
0
Diş Hekimliğinde 2D ve 3D Görüntüleme Arasındaki Farklar

Erken diş radyografileri (X-ışınları) ilk olarak 1895'te keşfedildi, ancak ilk görüntülerin elde edilmesi 30 dakika sürdü. 1920'lerde X-ray ünitelerine geçerken, iyileştirmeler oldu, ancak beklenenden daha azdı. Dijital röntgenlerin ortaya çıkması, diş hekimlerinin görüntüleri çok daha hızlı işlemesine izin verdi. Ancak, bu hala 1890'larda kullanılmış olan aynı geometriyi içeriyordu. Bir sonraki büyük yenilik diş radyografisi ve panoramik görüntülemeydi. O dönemde, ağız dışı görüntüleme ünitesi sabitti ve hasta kendi etrafında dönüyordu. Konik ışını görüntüleme 1980'lerde ortaya çıktı. 1980'lerdeki ilk sistemler çok yer kaplıyordu - bugün KIBT sistemleri daha kompakt ve üç teknolojiyi birleştiriyor:

  • Görüntü yoğunlaştırıcılar veya düz panel dedektörler ile cep-kol floroskopisi
  • Tomografi - hacimleri oluşturmak için algoritmalar
  • KIBT ünitesi için bir platform olarak panoramik radyografi
  • Sistem hastanın kafasının etrafında dönüyor, birden fazla görüntü alıyor ve neredeyse bir video gibi bunları birbiriyle tamamlıyor.

KIBT'nin Konvansiyonel Tıbbi BT'den Farkı Nedir?

Konvansiyonel tıbbi bilgisayarlı tomografi sistemlerinde çok az saçılma vardır ve bu yüzden yumuşak doku detayı daha net, hatta mükemmel bir şekilde görüntülenmektedir. Ancak bu tür cihazlar çok daha yüksek bir maliyete sahiptir. Konik ışınlı 3D dental görüntüleme sistemlerinde ise daha fazla saçılma vardır, bu nedenle yumuşak doku detayı için ideal değillerdir, ancak diş hekimliğinde istenilen sert doku görüntülemesi içim mükemmel bir çözüm sunarlar.

3D Görüntülemeyi Ne Zaman Kullanacağınızı Nasıl Anlarsınız?

3D görüntüleme, 2D görüntüleme size o hastayı düzgün bir şekilde yönetmek için yeterli bilgi vermediğinde kullanılmalıdır. Örneğin, 2D görüntüleme sürekli olarak kemik kaybı miktarını hafife alır ve kemik oranını olduğundan fazla tahmin eder. Bazı diş hekimleri panoramik bir seri çeker ve hastanın ağrısını teşhis edemezlerse veya implant planlayamazlarsa 3 boyutlu tarama yaparlar.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X