Diş Çürükleri Hakkında Bilinmesi Gereken Kısa Bilgiler | Metco Dental
0
0.00 
0
Diş Çürükleri Hakkında Bilinmesi Gereken Kısa Bilgiler

Diş çürükleri, dişinizin yüzeyinde veya çevresinde küçük deliklere neden olan kalıcı olarak hasar görmüş alanlardır. Bu en yaygın diş problemlerinden biridir ve bebeklerde bile olabilir. Şeker veya nişasta içeriği yüksek gıdalardan gelen plakların diş yüzeyine yerleşmesi nedeniyle oluşurlar. Ağzınızdaki bakteriler şeker ve nişasta ile beslenir ve böylece dişlerinizin koruyucu tabakasının (mine) yavaş yavaş bozulmasına neden olur. Bu daha sonra büyük olasılıkla dolguya ihtiyaç duyacak diş çürümesine yol açar. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre dünya çapındaki çocukların yaklaşık %60-90'ında çürük vardır. Bunun normal olduğunu düşünebilirsiniz, çünkü onlar çocuktur ve çürüğe neden olan şekerler için delilerdir. Halbuki Dünya Sağlık Örgütü istatistiklerine göre, dünya çapındaki yetişkinlerin dahi neredeyse %100'ünde diş çürükleri var. Bunun nedeni ise nasıl beslendiğimizle alakalıdır. Boşluklar veya diş çürükleri, tükettiğiniz yiyeceklerden kaynaklanır. Ağızda yaşayan bakterilerden de kaynaklanabilse de, gazlı içecekler gibi şekerli içeceklerin tüketimi, sık atıştırma ve sigara içmek yetişkinlerde çürüklerin başlıca nedenleridir.

Çocuklarda, tükettikleri şeker nedeniyle ve ayrıca uygun ağız hijyenini takip edecek kadar disipline sahip olmadıkları için diş çürükleri oluşur. Peki, çürüklerinizin olup olmadığını nasıl anlarsınız? Doktorunuzu ziyaret etmenizi gerektiren bazı belirtiler vardır.

Olası Diş Çürüğü Belirtileri

  • Diş ağrısı
  • Soğuk veya tatlı bir şey yerken veya içerken ani ağrı
  • Dişlerinizin yüzeyinde görünür delikler
  • Diş lekeleri
  • Isırırken ağrı

Çürükleri nasıl önleyebilirsiniz?

  • Yüksek şeker veya nişasta içeriği olan yiyeceklerden kaçının – soda, dondurma, kek, şekerli kurabiye vb. yiyecek ve içecekler hem nişasta hem de şeker bakımından çok yüksektir.
  • Dişlerinizi iyice fırçaladığınızdan emin olun - bu yiyecekleri tüketiyorsanız, plak oluşumunu önlemek için yemekten sonra dişlerinizi fırçalayın.
  • Ağzınızı çalkalayın – dişlerinizi fırçalayamadığınız durumlarda, ağzınızı temiz suyla çalkalayın.
  • Daha fazla su için - su olmayan diğer içeceklerden uzak durabiliyorsanız, öyle yapın. Üretilen içeceklerde plak oluşumuna neden olan kimyasallar ve çok miktarda şeker bulunur.
  • Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret edin

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp