Diyabet ve Diş Bakımı | Metco Dental Blog
0
0.00 
0
Diyabet ve Diş Bakımı: Sağlıklı Bir Ağız İçin Rehber

Diş fırçalama ve diş ipi kullanmanın diyabetle ne ilgisi var? Aslına bakarsanız bolca. Şeker hastalığınız varsa, diş bakımının neden önemli olduğunu ve bunu nasıl doğru yapacağınızı sizin için hazırladığımız bu yazımızda detaylıca bulabilirsiniz.

Şeker hastalığınız olduğunda, yüksek kan şekeri, dişleriniz ve diş etleriniz de dahil olmak üzere tüm vücudunuza zarar verebilir. Neyle karşı karşıya olduğunuzu öğrenerek, diş sağlığınızın sorumluluğunu üstlenebilirsiniz.

Boşluklar, Diş Eti Hastalıkları ve Diğer Problemler

Tip 1 diyabetiniz veya tip 2 diyabetiniz olsun, kan şekeri seviyenizi yönetmek çok önemlidir. Kan şekeri seviyeniz ne kadar yüksek olursa, o kadar yüksek risk altındasınız demektir:

Diş çürüğü (boşluklar)

Ağzınız doğal olarak birçok bakteri türü içerir. Yiyecek ve içeceklerdeki nişastalar ve şekerler bu bakterilerle etkileşime girdiğinde dişlerinizde plak olarak bilinen yapışkan bir film oluşur. Plaktaki asitler dişlerinizin (mine ve dentin) yüzeylerine saldırır. Bu durum boşluklara ve diş eti hastalığına yol açabilir.

Kan şekeri seviyeniz ne kadar yüksek olursa, şeker ve nişasta arzı o kadar fazla olur ve dişlerinizde o kadar fazla asit aşındırması olur.

Erken diş eti hastalığı (diş eti iltihabı)

Diyabet, bakterilerle savaşma yeteneğinizi azaltır. Plakları düzenli fırçalama ve diş ipi ile temizlemezseniz, diş eti çizginizin altında sertleşerek tartar (diş taşı) adı verilen bir madde oluşturur.

Dişlerinizde plak ve tartar ne kadar uzun süre kalırsa, dişlerinin etrafındaki diş eti adı verilen kısmını o kadar fazla tahriş ederler. Zamanla diş etleriniz şişer ve kolayca kanar. Bu durum gingivitis olarak da bilinir.

Gelişmiş diş eti hastalığı (periodontitis)

Tedavi edilmediği takdirde diş eti iltihabı, dişlerinizi destekleyen yumuşak doku ve kemiği yok eden periodontitis adı verilen daha ciddi bir enfeksiyona yol açabilir. Sonunda periodontitis, diş etlerinizin ve çene kemiğinizin dişlerinizden çekilmesine neden olur ve bu da dişlerinizin gevşemesine ve muhtemelen düşmesine neden olur.

Periodontitis, diyabetli kişilerde daha şiddetli olma eğilimindedir çünkü diyabet, enfeksiyona direnme yeteneğini düşürür ve iyileşmeyi yavaşlatır. Periodontitis gibi bir enfeksiyon da kan şekeri seviyenizin yükselmesine neden olabilir ve bu da diyabetinizin kontrol edilmesini zorlaştırır. Düzenli diş temizliği ile periodontitisin önlenmesi ve tedavi edilmesi, kan şekeri kontrolünün iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Pamukçuk (Taban İltihabı)

Şeker hastalığı olan kişilerde, Candida albicans mayasının neden olduğu bir mantar enfeksiyonu olan pamukçuk geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir. Pamukçuk belirtileri, ağzınızın içinde ağrılı beyaz veya kırmızı lekeler içerir. İyi ağız hijyeni uygulamak, pamukçuktan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Ağız kuruluğu (kserostomi)

Diyabetli bazı kişilerde ağız kuruluğu olarak bilinen bir durum olan tükürük eksikliği de yaşanır. Ağzınızı nemli tutmak ve dişlerinizi yıkamak için tükürük olmadan diş çürümesi, diş eti hastalığı ve pamukçuk riski altında olabilirsiniz.

Uygun Diş Bakımı

Dişlerinizin ve diş etlerinizin zarar görmesini önlemeye yardımcı olmak için diyabeti ve diş bakımını ciddiye almanız büyük önem teşkil etmektedir:

Diyabetinizi yönetmek için bir taahhütte bulunun. Kan şekeri seviyenizi izleyin ve kan şekeri seviyenizi hedef aralığında tutmak için doktorunuzun talimatlarına uyun. Kan şekerinizi ne kadar iyi kontrol ederseniz, diş eti iltihabı ve diğer diş problemlerini geliştirme olasılığınız o kadar düşük olur.

Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın. Sabahları, geceleri ve ideal olarak yemeklerden ve ara öğünlerden sonra fırçalayın. Florür içeren yumuşak bir diş fırçası ve diş macunu kullanın. Diş etlerinizi tahriş edebilecek sert veya sert fırçalamadan kaçının.

Özellikle iyi fırçalamayı zorlaştıran artrit veya başka sorunlarınız varsa elektrikli diş fırçası kullanmayı düşünün. En az üç ayda bir yeni bir diş fırçası alın.

Dişlerinizi günde en az bir kez diş ipi ile temizleyin. Diş ipi, dişleriniz arasındaki ve diş eti çizginizin altındaki plakların çıkarılmasına yardımcı olur. Diş ipini dişlerinize geçirmede sorun yaşıyorsanız, mumlu çeşidi kullanın. Diş ipini kullanmak zorsa diş ipi tutacağı kullanın.

Düzenli diş hekimi ziyaretleri planlayın. Profesyonel temizlik, röntgen ve kontroller için yılda en az iki kez diş hekiminizi ziyaret edin.

Diş hekiminizin diyabetiniz olduğunu bildiğinden emin olun. Diş hekiminizi her ziyaret ettiğinizde, ona diyabetiniz olduğunu hatırlatın. Diş hekiminizin diyabetinizi yönetmenize yardımcı olacak doktorunuzun iletişim bilgilerine sahip olduğundan emin olun.

Diş eti hastalığının erken belirtilerini arayın. Kızarıklık, şişme ve diş eti kanaması dahil olmak üzere diş eti hastalığı belirtilerini diş hekiminize bildirin. Ayrıca ağız kuruluğu, gevşek dişler veya ağız ağrısı gibi diğer belirti ve semptomlardan da bahsedin.

Sigara içmeyin. Sigara içmek, diş eti hastalığı ve nihayetinde diş kaybı gibi ciddi diyabet komplikasyonları riskini artırır. Sigara içiyorsanız, bırakmanıza yardımcı olacak seçenekler hakkında doktorunuza danışın.

Diyabeti yönetmek ömür boyu sürecek bir taahhüttür ve buna uygun diş bakımı da dahildir. Çabalarınız ömür boyu sağlıklı diş ve diş etleriyle ödüllendirilecektir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp