Astım ve Ağız Sağlığı Arasındaki Bağlantı | Metco
0
0.00 
0
Astım ve Ağız Sağlığı Arasındaki Bağlantı

Yakın zamanda yapılan bir araştırma, astımı olan kişilerin diş eti hastalığına yakalanma olasılığının neredeyse beşte bir daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Dünya çapında yaklaşık 235 milyon insan, solunum yollarını daraltan ve alevlendiren (kızarıklık oluşturan) ve bu nedenle nefes almada zorluk, hırıltılı solunum, öksürme ve göğüste sıkışma gibi semptomlara neden olan inflamatuar bir hastalık olan astıma yakalanır. Bu durum ayrıca plak oluşumuna ve diş eti hastalığına yol açabilen ağız kuruluğuna da neden olabilir. Astımınız varsa, diş sağlığınıza dikkat etmek, plak ve diş eti hastalığını uzak tutmak için gerekli adımları atmak oldukça önemlidir.

Yaygın Astım Tetikleyicilerinden Kaçınmaya Özen Gösterin

Astımlı kişiler, tetikleyicilere maruz kalmaları sınırlayarak bu yöndeki semptomları yaşamaktan kaçınabilir ve diş sağlığını daha iyi koruyabilirler. Astım, aşırı hava koşulları (yüksek nem veya düşük sıcaklıklar), duman ve kimyasal dumanlar gibi havadaki tahriş edici maddeler ve polen, hayvan tüyü gibi alerjenler dahil olmak üzere bir dizi tetikleyiciye sahiptir. Ev haşerelerinin belirtilerine karşı tetikte olmak özellikle önemli olabilir, çünkü çoğu zaman sahipleri farkına varmadan içeri girebilirler. Özellikle hamamböcekleri, kemirgenler ve tahtakuruları astım semptomlarını şiddetlendirebilir, bu nedenle evinizi düzenli olarak kontrol ettirerek gerekli önlemleri almanız oldukça önemlidir.

Ağız Kuruluğu Sorunu

Astımınız varsa, muhtemelen bazen ağız kuruluğu yaşarsınız, bu durum aynı zamanda Xerostomia olarak da bilinir ve ağzın yeterli tükürük üretmediği bir durumdur. Kısıtlı hava akımı onları ağızdan nefes almaya zorladığı için genellikle astımlı kişilerde ağız kuruluğu görülür. Astım inhalatörleri, tükürük bezlerini baskılayarak ve tükürük üretimini sınırlayarak bu duruma ayrıca katkıda bulunur. Tükürük, kötü bakterileri yıkamak için gereklidir. Bunun yerine ağız kuruluğu, zararlı bakterilerin barınması ve plak birikimi oluşturması için ideal koşullar yaratır; bu da ağız kokusuna, diş çürümesine ve diş eti hastalığına yol açar.

Diş Eti Hastalığının Önlenmesi

Neyse ki, astıma rağmen ağız sağlığını korumanın ve diş eti hastalığını uzak tutmanın bazı yolları bulunmaktadır. İnhaler cihazınızı kullandıktan sonra daima ağzınızı suyla çalkalayın. Hatta kullandıktan sonra dişlerinizi fırçalamayı da tercih edebilirsiniz, bu daha da etkili olacaktır. Bazı inhaler cihazları sizi çürüklerin oluşumuna diğerlerinden daha yatkın hale getirebileceğinden, dişler ve ağız için zararlı olmayan bir inhaler kullanmaya özen gösterin. Doktorunuza, ağız sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilecek alternatif uygun bir inhaler olup olmadığını sorabilir ve bazı tavsiyeler alabilirsiniz. Ayrıca diş hekiminize astımınız hakkında bilgi verebilir ve ağız sağlığınızı ve hijyeninizi yönetmenin en iyi yolları hakkında tavsiye isteyebilirsiniz. Örneğin gün boyunca düzenli olarak su yudumlamak ağız kuruluğunu önlemenin etkili bir yoludur.

Sonuç olarak, diş sağlığınızı korumanın en iyi yolu, düzenli fırçalama ve diş ipi ile diş hijyeninizi korumaktır. Dişeti hastalığı tedavi edilebilirken, önleme şüphesiz en iyi yaklaşımdır.

Daha sağlıklı dişler ve ağız sağlığı için düzenli muayenelerinizi aksatmamanızı öneriyoruz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp