Ağızda Tükürük Birikmesi Neden Olur? | MetcoDental
0
0.00 
0
Ağızda Tükürük Birikmesi Neden Olur?

Tükürük, ağız sağlığının korunmasına yardımcı olan ve tükürük bezleri tarafından üretilen doğal bir salgıdır. Normal seviyede salgılandığında yiyecekleri parçalayıp yutmaya yardımcı olur. Dişlerin çürümesine neden olan kalıntıları ve bakterileri temizler. Sindirime yardımcı olan enzimleri taşır. Çok fazla tükürük ise başka bir şeylerin yanlış gittiğinin habercisidir.

“Hipersalivasyon” olarak da adlandırılan fazla tükürük salgılanması ve ağızda tükürük birikmesi, başlı başına bir hastalık değildir. Eğer nedenleri araştırılmazsa salya akıtma, dudak çatlaması, dehidrasyon, ağız kokusu, bozulmuş tat alma duygusu, konuşma sorunları ve sosyal anksiyete gibi istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Bu durum kronikleşirse ciddi başka sorunlara neden olabilir.

Ağızda tükürük neden birikir?

İlaçların Yan Etkisi

Alzheimer, mukoza tahriş edici antibiyotikler, sakinleştiriciler gibi bazı ilaçların yan etkileri tükürük üretiminin artmasına neden olabilir. Kullandığınız ilaçların yan etkilerini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Enfeksiyon

Sinüs enfeksiyonları, bademcik iltihabı gibi bazı enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olmak için vücut daha fazla tükürük salgılayabilir. Bu geçici bir durumdur, hastalık iyileşince tükürük salgıları da normale döner.

Zehirlenme

Bir toksine maruz kalınca, vücut tükürük üretimini artırabilir. Böcek ısırığı, yılan zehiri ya da mantar zehiri gibi durumlarda görülür.

Kötü Ağız Hijyeni

Ağız hijyenine dikkat etmemek, diş çürümesi ve diş eti hastalıkları riskini artırır. Bu gibi hastalıklar olduğunda vücut enfeksiyonla savaşabilmek için normalden fazla tükürük salgılar. Diş eti sorunları ve çürükler iyileşince tükürük de eski haline döner.

Çene ve Kas İşlevlerinde Bozukluk

Ağız ve çenedeki fiziksel koşulların değişmesi, tükürük üretimini etkiler. Örneğin protez dişler yeni takıldığında tükürük miktarı artabilir. Yanlış hizalanmış dişler, dilin büyümesi gibi durumlarda yutma yeteneği değişeceği için aşırı salya akabilir.

Tıbbi Durumlar

Hamilelik, beyin felci, Parkinson, ALS, asit reflü, boğaz enfeksiyonu gibi tıbbi nedenlerle de tükürük üretimi artabilir.

Ağızda tükürük birikmesi sorunu yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuza ve diş hekiminize görünmeyi ihmal etmeyiniz. Ayrıca düzenli olarak dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak, bol su içmek gibi önlemler almak, ağız ve diş sorunları kaynaklı aşırı tükürük üretimini önlemeye yardımcı olacaktır.

X
× WhatsApp