Neden Kliniğinizde Mutlaka Bir RVG Cihazı Bulunmalı? | Metco Dental
0
0.00 
0
Neden Kliniğinizde Mutlaka Bir RVG Cihazı Bulunmalı? | Metco Dental

Diş Hekimliğinde RVG Gerekli mi?

Diş hekimlerinin radyografiye ihtiyacı hiç şüphe götürmez. Tedavilerin %90'ı kör prosedürler içerdiğinden, radyograflar diş hekimlerinin hastalara daha kaliteli bir diş tedavisi gerçekleştirmesinde büyük bir katkı yaparlar.

X-ışınlarının W.H. Roentgen tarafından icat edilmesinden bu yana 122 yıl geçti. Bu tarihten hemen 1 yıl sonra Otto Walkhoff bu yeni teknolojiyi diş hekimliği sektöründe kullanmaya başladı. Hastanın çenesinden, üzeri fotografik emülsiyon kaplı siyah kağıt ile rubber-dam kaplamalı cam bir plaka üzerinde görüntü elde etti. Ancak ilk diş röntgeni hastayı 25 dakika boyunca radyasyona maruz bırakmıştı! Günümüz koşulları göz önüne alındığında bu durum büyük bir hata olmanın çok ötesindeydi. Bugün, dental görüntüleme anlamında çok daha ileri bir teknolojiye sahibiz. Yine de, eski X-ray filmlerine sadık kalan hatırı sayılır miktarda diş uzmanımız var.

Hala bu görüntüleme tekniğini takip etmek mantıklı mı, yoksa diş hekimleri daha iyi radyografik tekniklere mi yönelmeli? Radyografinin dijital formlarına geçişten kazanacağınız değer nedir? Aklınızda kalan bu soruları cevaplayalım.

Diş Hekimliğinde Dijital Radyografi / RVG Giriş

Dijital radyografi diş hekimliğine Fransız Dr. Francis Moyen tarafından 1987 yılında tanıtıldı. Toulouse'daki diş hekimi bu yeni teknolojiyi RadioVisioGraphy (RVG) adını vererek patentlendirdi ve bir prototip geliştirdi. Bu ilk sensör, Yüklü Bağlaşık Aygıt (CCD) prensibine dayanıyordu. Ancak, ilk sürüm bilgisayara bağlı değildi ve görüntüler bir video ekranında görülebiliyor bir bilgisayara kaydedilemiyordu. 1992'de Gendex, dünyanın ilk bilgisayar bağlantılı dijital radyografi sistemi olan Visualix'i tanıttı. Visualix, görüntülerin depolanmasını, çeşitli formatlara dönüştürülmesini ve ayrıca post-processing'in mümkün olmasını sağladı.

Artık RVG'lerin nasıl bulunduğunu biliyoruz, sıra neden RVG kullanılması gerektiğine ve RVG kullanımının diş hekimliğini nasıl çok daha verimli bir hale getirdiğine geldi!

İşte bir RVG almanızın sebepleri

Minimum Radyasyon

X-ışınlarına maruz kalmanın, vücuda çok sayıda zararlı etkiye neden olabileceğini biliyoruz. Dolayısıyla hastanın, diş hekiminin ve diş asistanının maruz kaldığı radyasyon miktarını azaltmak önemlidir.

ALARA prensibi, 2003 yılında ABD'de NCRP tarafından ortaya konulan bu konudaki en önemli kılavuzlardan biridir. Diş hekimleri konvansiyonel röntgen sürecinde hastanın maruz kaldığı radyasyonu dijital radyografi kullanarak % 80'e kadar azaltabilir. Hasta güvenliğini sağlamak diş hekiminin görevidir. Eğer RVG bulunmuyorsa veya vaka RVG kullanımına uygun değilse, diş hekimi daha yüksek hızlı filmlere geçmeyi seçmelidir. F-Speed ​​diş röntgeni, E-Speed ve D-Speed ​​röntgenlere geçiş yaparken radyasyona maruz kalma anlamında sırasıyla %20 ve % 60 azalma sağlar.

Daha Hızlı Sonuçlar

Diş hekimliğinde uzmanlaştıkça sürenin en kıymetli sermayemiz olduğunu daha iyi anlarız. Hastaları uzun süre bekletmenin olumsuz etkileri hakkında hepimiz hemfikirizdir. Tedavi sürecinin çeşitli aşamalarında harcanan zamanı azaltabilmek önem arz eder; işte tam bu noktada bir RVG cihazı hayatımıza girerek süreçlerimizi optimize etmemize yardımcı olur.

Işınlama yap  → Banyo et → Durula → Sabitle → Durula → Kurut → Sonuç al

veya

Işınlama yap → Sonuç al

Tercih sizin

Post İşleme Yeteneği

Hastayı ve kendinizi çok fazla gereksiz radyasyona maruz bıraktığınızı ve röntgen filmini işlemek için zaman harcadığınızı, sadece bir açılma hatası veya işlem hatası ya da her ikisinin birden bulunduğunu düşünün. RVG, açılandırma hatalarını düzeltmede size yardımcı olamaz, ancak işleme hataları ile bir daha karşılaşmayacağınızı söyleyebiliriz. Çözeltilerinin sıcaklığını ölçmek için bir termometreye sahip olmak iyi bir uygulamadır, ancak zaman, konsantrasyon veya sıcaklıktaki küçük bir tutarsızlık, işleme sürecinde hatalara neden olur.

RVG size seçenekler sunar. Endodontik tedavi veya ekstraksiyonu planlamak için 16 veya 26 no’lu palatal kökün sinüs tabanı ile temas halinde olup olmadığını anlamak için kontrastı arttırmak mı gerekiyor? Görüntüleme yazılımınızda birkaç ince ayar ve anında sonuç!

Analogdan Dijitale Geçiş

Dünya analogdan dijitale geçiyor ve bu gerçeği reddetmiyor. Dijital dünyanın en büyük avantajlarından biri, fiziksel kopya için katlanılan maliyetin çok küçük bir kısmı kadar maliyetle bilgi depolamak ve paylaşmaktır. Üstelik, bu bilgiler bulut depolama alanınıza yüklüyse asla kaybetmezsiniz.

Bu size nasıl yardımcı olur? İşte cevabı:

Birden fazla randevu gerektiren tedavilerde, radyografinin dijital versiyonunun olması durumunda prognozun uzun süreli gözlemi ve tedavinin etkinliği çok daha kolaylaşır.

Hastanız başka bir ilçeye ya da şehre hatta başka bir ülkeye taşınıyorsa, yeni diş hekiminin hasta hakkında daha iyi bir fikir edinmesine yardımcı olabilirsiniz.

Size karşı kötü niyet göstererek haksız bir dava açmak isteyen bir hastanız varsa, radyografinin dijital kopyalarına sahip olmak, diğer kanıt türlerine kıyasla daha değerlidir.

Üstün Gri Skala

Tanı farklılıklarının çoğu, insan gözüyle fark edilemeyebilir. Büyük bir kontrast seviyesi, radyografide görülebilen doku tiplerinin daha kolay sınırlanmasını sağlar. Film tabanlı görüntüleme, 16 ila 25 gri ton sunar. Dijital radyografiler, patolojik değişikliklerin belirlenmesinde büyük ölçüde yardımcı olabilen, 256 gri ton ve üzerinde üstün bir çözünürlüğe sahiptir.

Hasta Davranışı

Hastalar genellikle bir diş kliniğinde gerçekleşen işlemler hakkında detaylı bir fikre sahip değildir. Bununla birlikte, geleneksel filmler ve dijital radyografi arasında hastalar için algılanabilen bir fark vardır. Hastalar genellikle görüntünün bilgisayar ekranında göründüğü hıza hayran kalırlar. Görüntünün işlenebileceği, büyütülebileceği ve odaklanabileceği hastalar tarafından görüldüğünde hasta eğitimi daha kolay ve sezgisel hale gelir. Ayrıca, daha iyi teknoloji kullanan bir diş hekiminin daha iyi bir teşhis sağlayabileceğine dair kendilerini onaylamalarını sağlar.

Karanlık Odayı Unut

İdeal bir karanlık oda en az 1,5 × 2 m2 boyutunda, ışığa dayanıklı, kırmızı GBX-2 filtreli, ısıtmalı solüsyonlara sahip işlem tanklı, termometreli, işlem sürelerini takip etmek için bir zamanlayıcıya ve kurutma raflarına sahip olmalıdır. Üstelik düzenli bakım gerektirir. Tüm bu saydıklarımız ciddi bir zaman ve sermaye gerektirir.

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle öncesinde hayal bile edemediğimiz, hayatımızı değiştirecek birçok yenilik gördük. E-postanın doğumu, birkaç saniye içinde harflerle anlatımı mümkün olmayan birçok bilgiyi aktarmayı mümkün kıldı. Dijital fotoğrafçılık, analog dünyanın ulaşamayacağı bir olasılıklar dünyası açtı. Benzer şekilde, röntgen filmlerinden dijital radyografiye geçiş, hasta, asistan ve diş hekimlerinin en az zarar görerek en efektif çözümlere ulaşmasını sağladı.

Kliniğiniz için bir RVG almak ilk bakışta büyük bir yatırım olarak gelebilir. Ancak zamanla kazanacağınız avantajlara paha biçilemez. İşte tam bu sebeple, yani diş hekimlerinin bu ilk yatırımına yardımcı olmak için sizinleyiz!

Eğer dijital görüntülemedeki en yeni teknolojiden faydalanmak isterseniz size bir önerimiz var:

Japonya menşeili Hamamatsu firması 60 yıllık köklü geçmişi ile dünyanın sayılı teknoloji geliştiricilerinden biridir. Hamamatsu için” Işık” endüstriyel yaratıcılığın anahtarıdır. Hamamatsu Photonics “sağlık”, “enerji”, “çevre”, “bilgi ve iletişim” gibi sektörlere yüksek teknolojili sensör üretimi konusunda uzmanlaşmıştır. Diş hekimliğinde dijital görüntüleme alanında lider firma Morita’nın da çözüm ortaklarından biri olan ve ortak Ar/Ge girişimleri yürüten Hamamatsu geliştirdiği üst kalite sensörler ile sektörün önde gelenlerindendir.

Mediadent Hamamatsu Imagen Sensor yenilikçi, esnek kablolu, direk usb girişli, CMOS CsI sintilatörlü, üst düzey görüntü elde edebilen bir sensördür. Ayrıca sensörün yuvarlatılmış köşeleri hastalar için konforludur; hastalara rahatsızlık vermez. Ekstra yalıtımlı dış yüzey kaplaması sayesinde sağlam ve uzun ömürlüdür.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, görüntüleme cihazları için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita ve Hamamatsu markalı ürünlerimiz her türlü görüntüleme ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp