Endodontik tedavinin en önemli adımlarından biri kök kanal sistemlerinin mekanik olarak temizlenmesi ve şekillendirilmesidir. Bunun için de paslanmaz çelikten veya Nikel Titanyum gibi alaşımlardan üretilen
döner veya el tipi kanal eğeleri kullanılır.
Endodontik eğelerin pek çok çeşidi vardır:
- Keşif eğeleri
- Çıkarma eğeleri
- Genişletme eğeleri
- Doldurma eğeleri
Kanal Eğeleri Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öncelikle kanalın çapına ve şekline uygun bir eğe seçmek gerekir. Kanalın girişini bulmak için keşif eğeleri kullanılır. Çıkarma ve temizleme eğeleri yardımıyla kanaldaki kalıntılar temizlenir ve kanal şekillendirilir. Kanal eğeleri uygun şekilde sterilize edilerek kullanılmalıdır.
Modern endodontide özel tasarlanmış endo-uçlar ve kanal eğeleri birlikte kullanılmaktadır. Genel olarak kanal eğeleri K-tip ve H-tip enstrümanlar olarak iki gruba ayrılır. Bunlar elle ya da motorla döndürülerek kullanılabilir.
K-Tipi Eğeler Nasıl Kullanılır?
K-Tipi eğeler, kare ya da üçgen kesitli telin burulması sonucunda ortaya çıkar. Bu eğeler, saat yönünde çeyrek dönüş yaptırılıp geri çekilerek kullanılır. K tipi eğelerin spiral sayısı reamer’lara göre iki kat fazladır. Reamer’lar gibi dönme hareketi ile kullanılmak üzere tasarlanmışlardır.
H-Tipi Eğeler Nasıl Kullanılır?
H-Tipi eğeler, yuvarlak kesitli çubuklardır. Konik kesici kenarları dentine dik açı yapar ve çekme hareketiyle kesim işlemini gerçekleştirir. H-Tipi eğeler, dentine saplanma riskleri olduğu için rotasyon hareketine uygun değildir. H-Tipi (hedstrom) eğeler, doğrusal eğeleme hareketi ile kullanılır. Bu tip eğeler, pozitif rake açıları nedeniyle tek yönde çekme hareketi ile kesme işlemini gerçekleştirirler. Minimum sürede maksimum dentin kaldırmak için paslanmaz çelik Hedstrom eğeler tercih edilir.
Ni-Ti Eğe Kullanılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Özellikle Ni-Ti dönen enstrümanlardan önce eğeler kullanılmalıdır.
Eğe kullanırken hafif basınç uygulanmalıdır. İstenen derinliğe ulaşılınca alet hemen çıkarılmalıdır. Enstrüman yavaşça ilerletilmelidir.
Dar ve eğimli kanallarda eğeler daha çok basınca maruz kalır ve daha kolay kırılabilir. Yapılan testler, Nikel Titanyum eğelerin eğimli kanallarda 400-800 dönüş sonrası kırıldığını göstermektedir. Eğelerin deformasyonları sık sık kontrol edilmeli, hatalı olanlar atılmalıdır. Kök kanal anatomisini iyi bilmenin ve görebilmenin yapılacak işlemlerde hatayı minimize edeceği unutulmamalıdır.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.