0.00 
0
Implantlar Hakkında Tüm Merak Edilenler

Bu yazımızda implant hakkında merak edilen tüm sorulara cevap bulmaya çalışacağız.

Implant Nedir? Implant Tedavisi İçin Tanı Nasıl Konulur?

Implant için kısaca eksik olan dişlerin yerine yenilerinin getirilmesi diyebiliriz. Ayrıntılı biçimde anlatmak gerekirse, implant; genellikle çene içerisine yerleştirilen vida görünümlü bir yapay diş kökü ile yeni diş inşa edilmesine denir. Yapay diş kökünün üzerine yerleştirilen yeni diş, fonksiyonel olarak eski dişin yerine geçtiği gibi görünüş itibariyle de diğer dişlerden neredeyse ayırt edilemez.

Implant teşhisi ve planlaması için görüntüleme cihazları kullanılır. Tıpkı bir yeriniz kırıldığında çektirdiğiniz röntgen gibi dişlerinizin de doğru ve hızlı teşhisi için iyi bir röntgen cihazına ihtiyacı vardır. Hastanın kemiği implant yapılabilecek durum da mı, nereye implant uygulanması gerekiyor, çalışma mesafesi ne kadar veya hangi boy ve hangi tip implant kullanmak gerekir gibi soruların cevabı görüntüleme cihazları ile bulunur.

İnsanlar Neden Diş İmplantlarına İhtiyaç Duyar?

Eksik dişlerin yerine konması: Birçok nedenden dolayı diş kaybı yaşarlar. Bu nedenlerden bazıları çürüme, dişeti hastalığı, anodontia, ilaçlar, kemoterapi veya yaralanmalar olabilir. Diş kaybı yaşayan pek çok kişi, kayıp veya çürüyen dişlerini, diş implantları ile değiştirmeyi tercih ediyor.

Çene kemiğinin yapısını güçlendirmek için: Bir diş kaybolduğunda, altındaki çene kemiğinin bütünlüğü bozulur. Daha sonra komşu dişler yavaşça kaymaya başlar. Bu aynı zamanda çene kemiğinin kademeli olarak bozulmasına neden olur ve bu da yüz deformasyonuna neden olur. Kaybedilen bir diş implant ile değiştirildiğinde ise çene bütünlüğü korunur.

Zirkonyum Nedir? Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Zirkonyum, zirkonya dioksitten elde edilen, toz haline getirilmiş bir metal oksittir. Bu seramik dünyanın her yerinde bulunabilir. Doğal gücü ve dayanıklılığı nedeniyle zirkonyum, diş kronları için de ideal bir malzemedir. Zirkonyum kronları, çiğnemek ve öğütmek için çok fazla güç gerektiren posterior kronlara ihtiyaç duyan hastalar için en iyisidir.

Plak birikimini azaltmaya yardımcı olduğundan, zirkonyum kronları biyo uyumludur. Katmanlı zirkonyum kronlar son derece dayanıklıdır. Yontma veya kırılma nadir denecek kadar azdır. Kimyasal bileşim ve işleme gereksinimleri gibi çok çeşitli faktörler nedeniyle, zirkonyumun hastanın ihtiyaçlarına uyacak şekilde üretilebilmesi için birçok yol vardır. Bu özelleştirme, hata payını en aza indirir ve her bir kişi için mükemmel uyum sağlar.

Sınırlı yarı saydamlık: Zirkonyum, porselen veya lityum disilikat (IPS) kadar yarı saydam değildir ve bu nedenle diğer malzemeler kadar doğal dişlere benzemez. Bazı diş hekimleri arka dişler (azı dişleri) için zirkonyum ve ön (ön) dişler için IPS kullanılmasını önermektedir. Taç altındaki çürümeyi tespit etmede zorluk yaşanması (Çünkü taç çok dayanıklıdır).

Kanal Tedavisi mi yoksa Implant mı?

Kanal tedavisine karar vermeden önce kök kanal kesinlikle gerekli midir, kanal tedavisi olmadan dişim iyileşebilir mi, pulpa tamamen ölmüş mü, neden ölmüş, kanal tedavisi yapmazsam ne olur, enfeksiyon diğer dişlere mi yoksa kemiğime mi yayılır, tedavi sonucu ne kadar öngörülebilir gibi soruların cevabını araştırmanız gerekir.

Diş hekimiz gerekli tetkikleri ve görüntülemeleri yaptıktan sonra bu sorularınıza en doğru cevabı verecektir. Kanal tedavisinin başarılı olma ihtimali yüksek ise farklı bir karar vermeden önce denemeye değer bir seçim olacağı söylenebilir. Endodontide başarının en önemli kriterlerinden biri kök kanal dolgusunun tam olarak yapılmasıdır. Bu kavram “kanal dolgusunun derecesi” olarak belirtilir. Kanal dolgusu eksik veya taşkın yapılmamalıdır.

Eğer diş kanal tedaviye uygun değilse veya diş uygun olsa bile daha sonraki aşamada kullanılacak protez ile uyumlu olmayacaksa kanal tedavisi yapmanın bir anlamı olmayacaktır. Onun yerine dişin çekilip implant yerleştirilmesi daha iyi bir çözüm olabilir. Şöyle bir örnekle konuyu açalım. Diyelim ki üst tarafları çürümüş, veya kısmen kırılmış bir diş var ve kökte de apse var. Normal şartlarda bu diş kanal tedavisi ile ağızda tutulabilir ve üst tarafının restorasyonu ile kullanılır hale getirilebilir. Ancak, eğer bu diş ağızdaki bir köprünün önemli bir ayağı olacaksa belki de üzerine yerleştirilecek olan restorasyonu taşımayacaktır. Bu durumda çekilip kemiğe iyi oturan sağlam bir implant tamir görmüş dişten çok daha faydalı olabilir. Aynı şekilde buna da kararı verecek olan yine diş hekiminizdir çünkü eğer implant yerleştirilecekse bu defa da kemik yapınızın implant yerleştirmeye uygun olması gerekecektir.

Dental Implantların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Kalıcı: Bir diş implantı başarıyla yerleştirildikten sonra, tıpkı doğal bir diş gibi kullanılabilir.

Doğal görünüm ve zahmetsiz bakım: Diş implantları gerçek diş görünümündedir. Bakım açısından düzenli diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak yeterlidir.

Kolay değişim: Dental implantların en iyi özelliklerinden biri, destek (kök), dayanak (konektör) ve restorasyon (kron) olmak üzere üç ayrı parçadan oluşmasıdır: Bu parçalardan, herhangi biri başarısız olursa tamamen yeni bir implant takmak yerine implantın bir parçası değiştirilir.

Çene kemiğini sağlıklı tutar: İmplant, çene kemiğini aktif olarak kullanımda tutan tek diş değiştirme yöntemidir.

Kolayca yemek yemeye ve çiğnemeye izin verir: Takma dişlerin ve köprülerin aksine, implantlarla yemek yemek ve çiğnemek farklı hissettirmez.

Kemik kaybı: Diş implantı yaptırmak için öncelikle belirli kriterleri karşılamanız gerekir.

Uzun süreç: Diş implantlarının diğer bir dezavantajı da sürecin uzun sürmesidir.

Kalıcı: Diş implantlarının kalıcılığı da bir dezavantaja dönüşebilir. Implantı çıkarmak mümkün değildir.

Maliyetli: İmplantlar, kaybedilen bir diş için en ucuz çözüm değildir. En iyi uzun vadeli çözümdür, ancak prosedür uzun olduğu için oldukça maliyetli olabilir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, başta Morita görüntüleme cihazları olmak üzere Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

20 yıllık kurumsal tecrübesiyle Metco Dental, Türkiye’deki tüm dijital radyoloji cihazı ihtiyaçlarını karşılıyor! Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

Morita IC5 panoramik röntgen cihazının avantajları” başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X