Zirkonyum Nedir? | Metco Dental Blog
0
0.00 
0
Zirkonyum Nedir?

Zirkonyum, zirkonya dioksitten elde edilen, toz haline getirilmiş bir metal oksittir. Bu seramik dünyanın her yerinde bulunabilir. Yemek takımı, pipolar ve elektrik armatürleri gibi yaygın ev eşyaları zirkonyumdan yapılır. Doğal gücü ve dayanıklılığı nedeniyle zirkonyum, diş kronları için de ideal bir malzemedir. Zirkonyum kronları, çiğnemek ve öğütmek için çok fazla güç gerektiren posterior kronlara ihtiyaç duyan hastalar için en iyisidir.

Zirkonyum, diş kron malzemesi için iyi bir seçim olabilecek birçok özelliğe sahiptir. Bu özeliklerin avantajları ve dezavantajlarını sizler için derledik.

Zirkonyum Kron Seçmenin Avantajları

  • Plak birikimini azaltmaya yardımcı olduğundan, zirkonyum kronları biyo uyumludur.
  • Katmanlı zirkonyum kronlar son derece dayanıklıdır. Yontma veya kırılma nadir denecek kadar azdır.
  • Kimyasal bileşim ve işleme gereksinimleri gibi çok çeşitli faktörler nedeniyle, zirkonyumun hastanın ihtiyaçlarına uyacak şekilde üretilebilmesi için birçok yol vardır. Bu özelleştirme, hata payını en aza indirir ve her bir kişi için mükemmel uyum sağlar.
  • Zirkonyum, metal alerjisi olan veya metal içermeyen restorasyonları tercih eden hastalar için uygundur.
  • Zirkonyum metal içermez ve dişeti bölgesinde koyulaşmayı önler. Bu, diş eti çekilmesi nedeniyle metal kenarların açığa çıkma olasılığını ortadan kaldırır.
  • Yarı saydam yapısı, bitişik dişlerin rengini iletebilir ve çok çeşitli tonlarda üretilerek, hastanın doğal dişlerinin rengine tam olarak uymasını kolaylaştırır.
  • Bilgisayar destekli tasarım ve üretim süreçlerinin kullanılması, hastalara tam uyum sağlar ve bu restorasyonların ayarlanması ve yapıştırılması için gereken süreyi azaltır.
  • Zirkonyum kronlar, geleneksel PFM'lerle aynı şekilde sıcak ve soğuk iletmedikleri için hastalar için kullanımı rahattır.

Zirkonyum Kron Seçmenin Dezavantajları

Zirkonyum kron seçmenin dezavantajlarının listesi kısa olsa da kayda değer. Hiçbir malzeme herkes için mükemmel değildir. Zirkonyum, çeşitli endüstrilerde kapsamlı bir şekilde test edilirken, kompozit seramik ve metalden daha yeni bir diş kronu malzemesi olduğu da unutulmamalıdır. Bu nedenle, diğer kron türlerine göre zirkonyum kronları üzerinde daha az vaka çalışması yapılmıştır. Zirkonyum kaplamaların bilinen dezavantajları ise şu şekildedir:

  • Sınırlı yarı saydamlık: Zirkonyum, porselen veya lityum disilikat (IPS) kadar yarı saydam değildir ve bu nedenle diğer malzemeler kadar doğal dişlere benzemez. Bazı diş hekimleri arka dişler (azı dişleri) için zirkonyum ve ön (ön) dişler için IPS kullanılmasını önermektedir.
  • Taç altındaki çürümeyi tespit etmede zorluk yaşanması (Çünkü taç çok dayanıklıdır)
  • Fiyat: Zirkonyum genellikle en pahalı taç türlerinden biridir. Bununla birlikte, maliyet diş hekiminden diş hekimine büyük ölçüde değişir.

Zirkonyum Diş Kronları Ne Kadar Dayanır?

Hem geçici hem de kalıcı olan çeşitli diş kron teknikleri vardır. Zirkonyum diş kronları günümüzde diş kaplama için en çok kullanılan tekniktir. Diş endüstrisinde bilinen en sert seramiktir ve bundan oluşan kronlar son derece dayanıklı ve doğal görünümlüdür. Zirkonyum maliyetli bir malzeme olsa da tedavi uygulanabilirliği nedeniyle %100 saf olmasa bile 10-15 yıl dayanmasını garanti eder.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, başta Morita görüntüleme cihazları olmak üzere Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

"Diş implantları nedir?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X
× WhatsApp