Ağız ve diş sağlığı hizmetinde birçok cihaz, el aleti ve sarf malzeme kullanılır. Bunlardan birkaçı ise şu şekildedir; Diş Üniti, Otoklav, Röntgen Cihazı, Muayene Takımı.
Diş ünitesi, hekimin hastasını tedavi etmek için kullandığı meslek aracıdır. Diş tedavi işlemleri bu koltukta yapılmaktadır. Diş hekiminin çalışmasına göre ünit aşağı yukarı hareket edebilir, dik ve yatar pozisyona geçebilir.
Diş üniti; fotöy, reflektör, kreşuar, tedavi ünitesi, ünit pedalı, bağlantı kutusu ve hekim taburesi parçalarından oluşur.
- Fotöy: Hasta koltuğu.
- Reflektör: Özel ve pozisyonu ayarlanabilir lamba.
- Kreşuar: Hastanın tükürebileceği küçük lavabosu ve altında bardak konulabilen musluğu olan küçük lavabo.
- Tedavi Ünitesi: Tedavi sırasında kullanılacak olan malzemelerin konulacağı, özel yuvalarına çürük temizlemede ve diş kesiminde kullanılan başlıkların takıldığı ve komuta düğmelerini taşıyan tabla.
- Ünit Pedalı: Ünitin hareketini sağlayan parça.
- Kompresör: Tüm sistem için gerekli basınçlı havayı üreten cihaz.
- Sakşın: Tükürüğü ve aeratörden gelen suyu ağızdan uzaklaştıran parça.
- Otoklav: Tedavi esnasında kullanılan el aletlerinin steril hâle getirilmesini sağlar. Yüksek sıcaklıkta, kuru hava veya basınçlı buhar ile strelizasyonu sağlar.
- Röntgen Cihazı: Tedavi öncesi, sırası veya sonrasında dişlerin filmini çekmek için kullanılır. Periapikal ve panoramik olmak üzere başlıca 2 tipi diş hekimliğinde kullanılır.
- Amalgamatör: Diş dolgusu yapımında 2 madde kullanılır. Bunlardan biri metalik gri renkte olan amalgamdır. Bu dolgu bir kapsül içerisindedir ve bu dolgunun karıştırılması için amalgamatör denilen bir cihaz kullanılır.
- Işık Tabancası: Diş dolgusu yapımında kullanılan beyaz renkli dolguya kompozit denir ve bu dolgu mavi ışık veren ışık tabancası ile sertleştirilir.
Muayene Takımı: Diş hekimi, tedavi sırasında birçok el aleti kullanır. Muayene başında ihtiyaç duyulan ve tüm hastalarda kullanılan ayna, sond, presel üçlüsüne muayene takımı denir.
- Ayna: Diş hekiminin ağız yapılarını ve dişleri görmesine yardımcı olan, iki parçadan oluşan alettir.
- Sond: Sivri, düz ve orak uçlu olabilen, diş hekimlerii tarafından genellikle teşhis amaçlı kullanılan bir alettir.
- Presel: Ağza pamuk rulo gibi malzemelerin taşınmasını sağlayan alettir.
- Siman Spatülü: Siman karıştırmaya yarayan alettir.
- Ağız Spatülü: Simanları veya dolgu maddelerini ağız içine götürmeye yarayan alettir.
- Siman Fulvarı: Simanı dişe yerleştirmeye yarayan alettir.
- Amalgam Fulvarı: Amalgamı dişe tepmeye yarayan alettir.
- Kretuar: Diş eti üzerinde bulunan diş taşlarını kaldırmaya yarayan iki yüzeyi de keskin el aletidir.
- Küret: Apse drenajı veya ölü dokuyu kazıyarak uzaklaştırmak amacıyla kullanılan kaşık biçiminde cerrahi aygıt.
- Davye: Diş çekiminde kullanılan, çekilecek dişe göre farklı şekil ve özelliklerde yapılandırılmış çelikten üretilen aletlerdir.
- Elevatör: Diş hekimliğinde çekilecek dişin yerinden oynatılması ve dişe yapışık olan, diş etinin sıyrılması ve diş köklerinin alveol içinde yükseltilerek çıkartılmasına yardımcı aletlerdir.
- Döner başlıklar: Diş kesimi, dolgu yapımı ve dişten aşındırma yapmak için aeratör, anguldurva ve mikromotora ihtiyaç duyulur. Bu aletler basınçlı hava ile çalışır ve uçlarına frez denilen aşındırıcı uçlar takılır. Anguldurva ve mikromotor birbirine takılarak aeratör ise tek başına kullanır.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.