Diş Üniti Nasıl Seçilir? | Dental Ünitlerde Tasarımın Önemi
1832 yılında, Londra'da bir diş hekimi olan Dr. James Snell hastaların uzanarak tedavi olabileceği ilk diş hekimi koltuğunu icat etti. Pelüş kadife döşemeli bir koltuğa ve dökme demir ayaklara sahip bu koltuk ayrı bir lastik ayak dayanağı ile dikkat çekiyordu. En önemlisi koltuk hastaya göre ayarlanabiliyordu. Diş hekimi koltuğunun ortaya çıkışı diş hekimliğinin ayrı bir meslek olarak tanımlanmasına yardımcı oldu; bir süre sonra sandalyenin kalitesi de diş hekimi seçimi kriteri haline geldi. 1887 yılında Frank Ritter'in geliştirdiği diş koltuğu ise hem yüksekliği, hem eğimi hem de kafa desteği ayarlanabilen dünyanın ilk diş koltuğu olarak tarihe geçti.
Yaklaşık 200 yıllık bir geçmişe sahip diş hekimi koltuğunun 1912 yılında Ritter tarafından kontrol paneli ilavesi ile diş ünitine dönüşümünde ilk atım atıldı.
Ardından 1917 de yine Ritter'in icadı olan entegre kontrol paneli, dinamik aletler, aspirasyon, tepsi, hava-su şırıngası gibi unsurların birlikte olduğu sistem 21. yüzyılda kullanılan tüm diş ünitlerinin temelini oluşturdu.
Önceleri hekimin ayakta hastanın ise oturarak tedavi gördüğü diş koltukları 1963 yılında Morita firması tarafından ilk defa geliştirilen ergonomi konsepti ile hastaların yattığı hekimin ise oturarak tedavi gerçekleştirdiği bir tasarıma dönüştü.
Günümüzde diş üniti, hiş kuşkusuz bir dental kliniğin en önemli demirbaşı haline gelmiştir. Dolayısıyla dental ünit tercihi de geçmiş yıllara kıyasla çok daha fazla önem kazanmıştır. Peki, diş ünitesi nasıl seçilir? Seçim yapılırken hangi kriterlere bakılır? Dental ünit fiyatları demirbaş ediniminde en önemli etken midir?
Bu soruya cevap verebilmek adına dental ünitleri 3 ana kategori altında incelemekte fayda var:
Tasarım Bileşenleri
İşlevsellik Bileşenleri
Aksesuar Bileşenleri
Diş Ünitinde Tasarım Bileşenleri
Bir diş hekimi koltuğunun tasarım bileşenleri, hasta koltuğunun konforunu, ergonomisini ve estetik değerini belirler. Aşağıdaki göstergeler, bir diş üniti satın almayı planlarken tasarım açısından neleri aramanız gerektiğine ışık tutacaktır.
1) Diş hekimi koltuğunun sırtlığı, hastanın yeterli sırt desteğine sahip olmasını sağlayacak kadar geniş olmalıdır, ancak diş hekiminin hareket kabiliyetini de kısıtlamamalıdır. Çok geniş bir sırtlık hasta konforunu arttırırken diş hekimin çalışma konforunu azaltır. Bununla birlikte sırtlık ve koltuk arasında boşluk olmaması önem arz eder. Aksi halde hasta tedavi sırasında rahatsız olacak ve uzun seanslara dayanamayacaktır.
2) Dental koltuk başlığı hem diş hekimi hem de hasta konforunu artırmak anlamında bir diş ünitesinin en önemli parçasıdır. Örneğin baş desteğinin koltuk ile aynı hizaya getirilmesi ya da kaldırılması, çocuk hastaların başlarını yasladıkları zaman diş hekimlerinin ağız boşluğuna daha kolay erişmesine yardımcı olur.
Diş ünitlerinin, ikinci ve üçüncü azı dişleri gibi zorlu bölgelerin görünürlüğünü en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilecek çift mafsallı bir başlığa sahip olması önem arz eder. Hastaların tekerlekli sandalyede tedavi edilmesi durumunda, arkadan içeriye erişime izin veren baş desteğinin çevrilebilmesi gerekir. Yine aynı şekilde uzun tedavi seanslarında baş desteğinin, hastanın ayakları sandalyenin ayak tabanından dışarı uzanmayacak şekilde uzatılabilmesi hasta konforu anlamında önem teşkil eder.
3) Sandalyenin boyutları, çalışmanın düzenini belirleme anlamında kritik bir öneme sahiptir. Diş hekimi koltuğunun, hava-su şırıngası, türbin, mikromotor, kavitron birimi, ışınlı dolgu, emme ünitesi, hava kompresörü ve onu çevreleyen diğer tüm ekipmanlara sahip olması önemlidir. Enstrüman panelinin hareket yarıçapı yeterli olmalı ve kısıtlanmamalıdır. İşte bu nedenle Ritter Ultimate Comfort Smart Dental Ünit diş hekimlerine konforlu bir çalışma olanağı sunar; Çok fonksiyonlu ayak pedalı ile sistemin kontrolü çok kolaydır ve iş akışı mükemmel bir şekilde desteklenir.
Döşemenin kalitesi hem hastalar hem de diş hekimleri için çok önemlidir.
Yazı setimizin ilerleyen bölümlerinde değineceğimiz somut fonksiyonel faydalarının yanı sıra tasarım ve kalite estetik açıdan sürecin çekici bir bileşenidir.
Diş hekimi koltuğu yumuşak bir döşemeye sahip olduğunda, özellikle endodonti ve implant tedavileri gibi prosedürleri uzun tedavilerde hiç kuşkusuz hasta konforu artacaktır.
Öte yandan dental ünit, muhtemelen, hastalarınızın kliniğinize girdiklerinde fark ettikleri ilk şeydir.
Estetik bir görüntü, hastanın diş tedavisine karşı tutumu üzerinde kesinlikle pozitif bir etki bırakır.
Uzun mesai saatlerini göz önüne aldığımızda ergonomik bir tasarım diş hekimlerinin olmazsa olmazıdır. Örneğin Ritter Ultimate Comfort Smart Dental Ünit, simetrik sırt desteği, sabit konumlu veya dinamik hareketli sırtlık, ergonomik oturak özellikleriyle diş hekimlerine gerçekten konforlu bir çalışma olanağı sunar.
Diş hekimi ünitlerinde önem arz eden işlevsellik bileşenleri hakkında bilgi almak için yazı setimizin ikinci bölümünü okuyabilir ya da dental ünitlerde olmazsa olmaz aksesuar bileşenlerini öğrenmek için yazı setimizin 3. bölümünü inceleyebilirsiniz.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, diş ünitleri için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Ritter ve Morita markalı ürünlerimiz her türlü ünit ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.