Diş Üniti Nasıl Seçilir? | Dental Ünitlerde İşlevsellik | Metco Dental
0
0.00 
0
Diş Üniti Nasıl Seçilir? | Dental Ünitlerde İşlevsellik Bileşenleri

Dental Ünit Nasıl Seçilir? | Diş Üniti Seçiminde İşlevsellik Bileşenleri

Dental ünit seçerken, diş hekimi koltuğu fiyatlarının tek kriter olmadığını, fiyatın yanı sıra sürecin tasarım, işlevsellik ve aksesuar bileşenleri dahilinde el alınması gerektiğini belirtir yazı dizimize devam ediyoruz.  Bu yazımızda da “diş ünitlerinde işlevsellik hususuna” değiniyoruz.

İşlevsellik, bir amaca hizmet etmek için gereken iş görme yetisi ve bu yetinin kalitesi olarak tanımlanabilir. Dolaysıyla diş ünitinin işlevselliği diş hekiminin verimliliğini büyük ölçüde etkiler. Tüm araçlar doğru zamanda doğru yerde olduğunda diş prosedürleri için gereken zaman çok daha az olacaktır; bunu da sadece iyi bir diş üniti sağlar.

1) Geleneksel koltuğa monte dental ünitler kurulum ve fonksiyonellik açısından basit sistemlerdir. Diş koltuğunun her iki tarafına da menteşeden destek alarak hareket ederler. Bu sistemler ferah aerodinamik bir görünüme sahiptir ve oldukça yer tasarrufu sağlar. Genellikle 4 bağlantı bileşeni vardır. Basınçlı havanın dental hava kompresöründen türetildiği 1 veya 2 adet aeretör bağlantısı. Düz veya ters açılı bir el parçasını ve bir hava / su şırınga bağlantısını süren pnömatik veya elektrik motoru için 1 bağlantı.

En modern diş üniti - Ultimate Comfort Smart Dental Ünit
RITTER Ultimate Comfort Smart Dental Ünit - Konfor ve Kalite Bir Arada

Geleneksel asklılı bir tedavi modülü kullanırken karşılaşılan temel zorluklar, kontrol kolları için supap gereksinimi ve hortumların yönetimidir. Öte yandan askılı dağıtım sistemi, benzersiz bir ergonomi sunar. Sistem, dinamik el aletlerinin kontrol tablasının üstüne yerleştirilmesine izin verir.

Kamçı kolları bileğe düşen ağırlığı alır ve elektrikli el aletlerini dengelemek daha kolay hale gelir. Kamçılı dağıtım sistemi kullanıldığında operatörün göz yorgunluğu da azalır. Diş hekimleri, el cihazını bulmak, almak ve değiştirmek anlamında bir sıkıntı yaşamaz; gereksiz eğilme, bükülme ve göz yorgunluğu ortadan kalkar.

Kamçı kolları tarafından desteklenen el aletleri, ekipmanın yere düşmesini önler. Bu, azami özen gerektiren birinci sınıf el aletlerini kullanırken çok faydalı bir özelliktir çünkü bu cihazları düşürmek, ekipmanın işlevselliği üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Diş hekimi, hangi el aletinin nasıl alınacağına ve nasıl bırakılacağına odaklanmadan sadece ağız boşluğuna konsantre olur.

Maksimum ergonomi ve uzun ömür sağlamak için tedavi ünitesi sınırsız ve yumuşak hareketlere sahip olmalıdır. Dönen menteşeye yerleştirilmiş bir kilitleme mekanizmasına sahip olmak, operatörün, ekipmanın ve tedavi tabletinde bulunan araçların konumunu hatırlamasını sağlayarak ve hekimin duruşundaki değişimi büyük ölçüde en aza indirerek işlevselliğe büyük bir değer katabilir.

2) Kontrol panellerinde veya ayak pedalında koltuk pozisyonu, enstrümanların ışık seçimi, su püskürtme kontrolü, bardak dolum ve kreşuar çalkalamanın aktive edilmesi, reflektör açma kapama fonksiyonlarıın olması önemlidir. Ritter dental ünit bu evrensel kriterlere ek olarak periapikal film negatoskopu sunar.

3) Hasta koltuğunun doğru pozisyonlanabilmesi yani operatörün maksimum görüş alanına sahip olarak ağız boşluğuna kolayca erişebilmesi diş tedavisinin başarısını doğrudan etkiler. Ritter ünitler diş hekimlerine en uygun pozisyonda çalışma imkanı tanırken doğru pozisyonları hafızasına alır. Programlanabilir koltuk pozisyonları sıfır konumu, tükürme ve son çalışma pozisyonu gibi önceden tanımlanmış hafıza fonksiyonları ile birlikte özelleştirilebilir. Tüm mekanizma elektriklidir, manuel bir hareket gerektirmez.

Ritter Ultimate Comfort Smart Dental Ünit, tedavi esnasında herhangi bir acil tıbbi durum söz konusu olduğunda müdahaleye olanak tanıyan Trendelenburg pozisyonuna da sahiptir.

dental ünit - ayak pedalı
RITTER Ultimate Comfort Smart - Ayak Pedalları

4) Kontrol paneli, değiştirilebilen çeşitli işlevler ile donatılsa da bir ayak kontrolünün kullanılması, daha iyi asepsi sağlar ve diş hastaları arasında çapraz kontaminasyonu önleyebilir.

Geleneksel disk tipi ayak kontrolü, diş hekiminin aeretör tüpüne giren basınçlı havayı açıp kapamasına ve böylelikle hava türbininin dönmesine neden olur. Daha gelişmiş ayak pedallarında, pedalın kunumu ile enstumanların hız veya güçlerine oransal olarak kumanda edebilmesi de mümkündür.

Bu işlev günümüz modern unitlerinde aranan önemli bir özelliktir. Örneğin Ritter unitlerindeki ayak pedalı hem pnömatik enstrümanlar hem de elektrik motoru ve kaviton için hız kontrolü yapabilmektedir.

Ritter ünitlerdeki ayak pedalları, kolay taşıma için büyük ayak kulpuna sahiptir. Koltuk hareketlerinin manuel olarak kontrol edilmesine imkan tanır. Hafızadaki koltuk hareketlerinin kontrolüne olanak sağlar (Ağız çalkalama pozisyonu / son tedavi pozisyonu vb.). Enstrumanların optimum olarak yönetilmesine yardımcı olur.

Diş ünitlerinde önem arz eden tasarım bileşenleri hakkında bilgi almak için yazı setimizin ilk bölümünü okuyabilir ya da dental ünitlerde olmazsa olmaz aksesuar bileşenlerini öğrenmek için yazı setimizin 3. bölümünü inceleyebilirsiniz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, diş ünitleri için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Ritter ve Morita markalı ürünlerimiz her türlü ünit ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp