Diş El Aleti
Bir diş el aleti ne içindir?
Diş matkabı el aleti olarak da bilinir. Diş hekiminizi en son ziyaret ettiğinizde, diş hekiminizin dişlerinizi temizlemek için kullandığı dişçi koltuğuna bağlı kalem benzeri aleti fark ettiniz mi? Bu bir diş el aletidir. Aslında sadece dişlerinizi temizlemek için değil; bununla birlikte birçok farklı şey de yapar.
Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- Öncelikle, diş el aleti kullanım yüzeyindeki plak ve tartar birikimini ortadan kaldırır.
- Diş çürüğünü ortadan kaldırmak için dişin hasarlı kısımlarını çıkarır.
- Dişin dolgu ve kuron yerleştirme gibi farklı diş prosedürlerine hazırlanmasına yardımcı olur.
- Kanal tedavisine hazırlanırken dişi şekillendirir.
- Dişleri kesmek, temizlemek ve cilalamak için başlığına takabileceğiniz farklı frezlere sahiptir.
Uygulamanız için uygun dental el aletlerini seçmek, hastalarınıza hangi diş prosedürlerini sunduğunuza ve rahatınız ve kullanımınız söz konusu olduğunda neyi tercih ettiğinize bağlı olacaktır.
Diş El Aleti Çeşitleri
Dental el aleti türlerinin başlıca iki kategorisi vardır; bunlar da aletlerin hızına ve tasarımına dayanmaktadır.
El Aleti Hızı:
Yüksek Hızlı ve Düşük Hızlı Dental El Aletleri
Yüksek hızlı dental el aletleri tasarım, biçim ve yapı malzemelerine göre farklılık gösterebilir, ancak hepsi 250.000 ila 400.000 RPM arasında bir hızda çalışır. Düşük hızlı dental el aletleri, tipik ortalama hız yaklaşık 40.000 RPM ile yalnızca 100 ila 140.000 RPM arasında çalışabilir.
El Aleti Tasarımı:
Hava Tahrikli Vs. Elektrikli El Aletleri
Dental el aletlerinize güç sağlamak için kullanılan iki sistem vardır. Hava türbinleri kullanılarak veya elektrik tercih edilerek olabilir. Havayla çalışan dental el aletleri, rotasyon oluşturmak için basınçlı hava ile çalışan bir dönen türbin içerir. Bu tip, değişken bir tork ile 400.000 rpm'ye kadar hıza ulaşabilir. Elektrikli dental piyasemenler ise kafayı döndürmek için bir elektrik motoru kullanır ve kendi bütün sistemine sahip olduğu düşünülebilir. İç dişliler, bu tür el aleti tasarımının 200.000 rpm'ye kadar hızda sabit güçle sabit bir torkta çalışmasına izin verir.
Hava Tahrikli ve Elektrikli El Aletleri Arasında Bir Karşılaştırma
Ses
Hava tahrikli piyasemenler, kullanım sırasında tiz bir ses ürettikleri için daha gürültülüdür. Elektrikli el aletlerinin daha sessiz olduğu bilinir ve bu özelliğinden dolayı bazen daha çok tercih edilir.
Hız tutarlılığı
Hava tahrikli tipe göre hızı daha tutarlı olduğu için elektrikli el aletleri kullanmayı tercih eden diş hekimleri vardır.
Fiyat
Elektrikli el aletinin diğer dental ekipmanlardan ayrı kendi sistemi olduğundan, fiyat etiketi emsaline göre daha yüksektir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.