Diş hekimleri hastaları muayene ettiklerinde dişlerin dış yüzeylerinde ve diş etlerinde oluşan sorunları doğrudan gözle görülebilirler ancak diş etinin altında kalan bölümler ve kemiğin içinde kalan kökler çıplak gözle görülemez. İşte bu tür oluşumları görüntülemek için diş röntgeni kullanılır. Diş röntgeni tıpkı diğer medikal röntgenler gibi x ışını yolu ile yapılan bir görüntüleme tekniğidir. Günümüzde artık genellikle dijital cihazlar kullanılarak çekilen diş röntgenlerinin birçok çeşidi vardır.
Periapikal Diş Röntgeni
Çok yaygın diş bir röntgeni tipi, diş hekimine kökler dahil olmak üzere tüm dişin tam bir görüntüsünü veren periapikal röntgendir. Periapikal röntgen, diş hekimlerinin belirli bir dişin kök yapısını değerlendirmesine yardımcı olur. Kemik seviyesi, kist ve apseler kolayca tespit edilir.
Panaromik Diş Röntgeni
Panoramik röntgen ise tüm ağız yapısının görülmesine imkan tanıyan bir röntgen türüdür. Tüm üst ve alt dişler ile çenenin bir kısmı tek bir görüntüde toplanır. Diş hekimleri özellikle çocukların dişlerinin nasıl geliştiğini görmek için panoramik röntgen kullanırlar. Ayrıca bir hasta ilk muayeneye geldiğinde genel durum tespiti için de panoramik röntgen çekmek yararlıdır.
Sefalometrik Diş Röntgeni
Sefalometrik röntgen ön, arka ve yan pozisyonlarda kafa kemikleri ve yumuşak dokuları aynı filmde görüntüleyebilen bir dental röntgen çeşididir. Çoğunlukla ortodontik tedavi veya ortognatik cerrahi gerektiren hastalardan alınmaktadır.
Diş Tomografisi (Dental Tomografi)
Dental tomografi X ışını kullanmak suretiyle ilgi alanı dışındaki görüntülerin odak dışında bırakılarak istenilen bölgedeki objelerin daha net bir şekilde görülmesini sağlayan, ince kesitlerden oluşan ve hacim içeren görüntü elde etmeye yardımcı olan bir yöntemdir. Klasik diş röntgeni ile arasındaki ana fark, bir volumetrik tomografinin bize 3D görüntü verebilmesidir. Bu da uzunluk, genişlik ve derinlik de dahil üç boyutlu görüntüleme ve tüm dişlerin, çene kemiğinin ve hatta hava yolunun etrafını görebilmemiz anlamına gelir!
Bu bakımdan dental tomografi, çeşitli diş hastalıklarının teşhis edilmesi ve detaylı tedavi planlamasının yapılması anlamında hayati önem arz eder.
Dental konik ışın bilgisayarlı tomografi (CBCT) teknolojisi, diş hekimlerinin hastalarını daha etkili bir şekilde tedavi etmelerine olanak tanıyarak diş radyografik görüntülemenin sonuçlarını kökten değiştirmiştir. Bu teknoloji, diş hekimlerinin saf tanıyı daha doğru yapmalarını sağladığı gibi, hekimlerin tanı ile yetinmeyip daha ileri bir aşamaya geçerek tedavi simülasyonlarını planlamasına izin vermiştir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, başta Morita görüntüleme cihazları olam üzere Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.
Dental görüntüleme cihazlarımızın yer aldığı “Görüntüleme” kategorimize gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.