Merkezi Aspirasyon Nedir ? Havalı/Sulu Aspirasyon ile Farkı Var Mıdır?
0
0.00 
0
Merkezi Aspirasyon Nedir ? Havalı/Sulu Aspirasyon ile Farkı Var Mıdır?

Bu yazımızda diş üniti alırken merkezi aspirasyon sistemine bağlı mı almalı yoksa havalı/sulu sistemleri mi tercih etmeli konusuna açıklık getirmeye çalışacağız.

Öncelikle merkezi aspirasyon kavramını tanımlayacak olursak; diş ünitinin haricinde ilave bir vakum cihazı ile yapılan emiş işlemine merkezi aspirasyon adı verilir. Merkezi aspiratörlerde güçlü bir vakum motoru bulunur ve hasta ağzındaki sıvıların emişi bu motor ile sağlanır.

Kuru Tip Merkezi Aspiratör

Temelde iki tip merkezi aspirasyon cihazı vardır. Kuru tip veya yaş tip. Kuru tip aspirasyon cihazları sadece hava emen bir motordan oluşur, bu tür bir cihaz kullanmak için diş ünitine ayrıca bir hava/su seperatörü takılmış olması lazımdır. Hava ve su ünitten çıktığı noktada ayrıştırılır, su doğrudan ünitin altından gidere verilir, aspiratör ise havayı çeker. Bu tip cihazlar daha ekonomik görünse de ünitlerde seperatör ihtiyacı oluşturduğu için toplam maliyeti yine de daha fazla olmaktadır. Ayrıca eğer diş ünitinde sepetatör yoksa sonradan seperatör takmak bazı ünitlerde çok zor ya da imkansız olduğundan kuru tip seperatörler çoğu zaman tercih edilmezler. Önceden üniti ona göre seçme gereksinimi, ünit kasasının daha büyük ve kaba olması gibi durumlar kuru tip seperatör kullanımını azaltmıştır.

Yaş Tip Merkezi Aspiratör

Diğer tip aspiratör ise yaş/yarı yaş diye tabir edilen aspiratör çeşididir. Bu tür aspiratörler hem havayı hem de suyu beraber çekerler ve su ayrıştırmasını kendileri yaparlar. Yani diş ünitesinde ayrıca bir seperatör kullanmaya gerek kalmaz. Oldukça verimli olan yaş tip aspiratörler kliniğin kapasitesine göre unit sayısına oranlı olarak farklı güçte modeller ile her türlü muayenehane veya polikliniğin ihtiyacını karşılayacak şekilde sunulurlar. Örneğin tek bir ünit varsa ona uygun aspiratör seçilir, 5-6 ünit varsa ona uygun bir cihaz önerilir. Avusturya Metasys firmasının ürettiği Excom serisi aspiratörler birlerine paralel olarak bağlanarak 40-50 veya daha fazla ünit içeren büyük hastanelerin bile ihtiyacını karşılayabilen modüler sistemlerdir.

Havalı/Sulu Aspirasyon

Havalı/sulu aspirasyon ise ünitin emiş yapmak için klinikte mevcut bulunan kompresörün hava gücünün ve suyun basıncının kullanıldığı sistemlerdir. Bunlara genel olarak venturi sistemler adı verilir. Venturi mantığında hava veya su basıncı ters işlem yapan bir valf aracılığı ile vakuma dönüştürülür. Küçük suction tabir edilen saliva emiciler genellikle su basıncı ile vakum yaparken büyük suction tabir edilen cerrahi emiciler hava basıncını kullanır.

Sistemlerin Mukayesesi

Avantaj ve dezavantajlarına gelecek olursak havalı/sulu vakumlar kompresör ve su basıncına bağlı olmak şartı ile oldukça güçlü emiş yapabilirler ancak belirli bir hava sesinin duyulacağı göz önüne alınmalıdır. Bir de eğer havalı aspirasyon kullanılacaksa kompresör kapasitesinin biraz daha büyük seçilmesi çalışma verimliliği için faydalı olacaktır. Aşırı cerrahi gerektirmeyen standart kliniklerde başarı ile kullanılmaktadırlar, en büyük avantajları pratikliği ve kurulum için bir vakum borularu ve kablolama altyapısı gerektirmemesidir. Ayrıca ilave bir cihaz almaya da gerek olmadığı için daha ekonomik bir çözümdür.

Merkezi cerrahi aspiratörün en belirgin farkı ise daha sessiz bir çalışma ortamı sunması ve nispeten daha güçlü ve tutarlı bir çekiş sağlamasıdır. Aspiratör cihazları çoğu zaman kliniğin dışınındaı bir teknik odaya yerleştirilir, emiş uzaktan yapıldığı için venturilerdeki gibi bir hava sesi duyulmaz. Eğer klinikte cerrahi işlemler ve implant tedavileri yoğun olarak yapılacaksa ilk baştan merkezi cerrahi sisteme karar vermek daha uygun olacaktır. Kısacası merkezi veya venturi aspirasyon seçimi tamamen kullanım amacı ile doğru orantılıdır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, başta Metasys vakum cihazları olmak üzere Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

Kompresör ve Aspiratörler” kategorimize giderek ürünlerimizi inceleyebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X
× WhatsApp