Sefalometrik Röntgen Nedir? | Metco Dental Blog
0
0.00 
0
Sefalometrik Röntgen Nedir?


Sefalometrik röntgen kemikler ve yumuşak dokuların ön, arka ve yan pozisyonlarda, aynı filmde görüntülenmesidir. Sefalometrik röntgen çekme süreci oldukça basittir. Hastanın profiline ya da başın yan görünüşüne konsantre olan röntgen teknisyeni, sefalometrik röntgeni çekerken gerekli olan belirli kriterlere göre hastayı konumlandırır. Pozlama yaklaşık 5-10 saniye sürer ve röntgen eğer dijital cihaz kullanılmış ise çok kısa bir sürede hazırlanır. Sefalometrik röntgen ile hasta çok az miktarda radyasyon alır.

Sefalometrik Röntgen Ne İçin Kullanılır?

Sefalometrik röntgenler genel olarak ortodontik tedavi ve çene cerrahisinde kullanılmaktadır. Sefalometrik röntgen cihazında ön arka ve yan pozisyonlarda kafa kemikleri ve yumuşak dokular aynı filmde görüntülenmektedir.

Sefalometrik Röntgende,

  • Dişlerin birbirleri ile ilişkisi,
  • Çenenin kafa ve dişler ile ilişkisi
  • Yumuşak doku ile kafa kemiklerinin ilişkisi,
  • Dişlerle ile alt üst çene ilişkisi,

Kısaca çene, diş, kafa kemikleri ve yumuşak doku profili ilişkisi incelenir.

Sefalometrik Röntgen genellikle şu amaçlar için kullanılır:

  • Olası TME sorunları
  • Yanlış diş hizalamasının nedenleri
  • Şüpheli diş veya çene kırıklarını teşhisi
  • Ortodontik çalışmalar için

Ortodontik tedaviye başlamadan önce ve tedavi bittikten sonra karşılaştırma yapmak için muhakkak hastanın sefalometrik filmi çekilir. Sefalometrik röntgen ile diş hekimi çene ve çevresindeki kemiğin ortodontik tedaviden nasıl etkileneceğini hesaplar. Çene ve çene büyüme modeline bakarak karar verir. Potansiyel tedavi ve tedavi yolları bu şekilde netleşir.

Çene ameliyatları için de sefalometrik röntgen istenir, çünkü üst ve alt çene kapanışlarındaki sorunların anlaşılmasında yararlıdır. Üst çene ya da alt çene önde olabilir ya da geri de konumlanmış olabilirler. Ya da her ikisi birden önde ya da geride konumlanmış olabilir. Bu sebeple hastaya sefalometrik röntgen çekilir. Bu röntgenin analizi bilgisayar ortamında ya da klasik yöntem olarak elle yapılabilir. Bu analiz sonucunda ameliyata gerek olup olmadığına karar verilir.

Lateral ve PA olmak üzere iki genel sefalometrik röntgen türü vardır. En çok tercih edilen sefalometrik röntgen çeşidi Lateral sefalometrik adı verilen ve hastanın yanından ışın verildiği profil röntgendir. PA yada uzun ismi ile Posterior-anterior sefalometrik röntgen türünde ise ışınlar hastanın karşısından verilir.

Sefalometrik röntgenler, ortodonti çalışmaları için paha biçilmezdir çünkü, birkaç yıl boyunca dişlerin ve çene hareketinin değerlendirilmesini sağlarlar. Ayrıca sefalometrik röntgen, işin başarısını ve vücudun tedaviye uyumunun da ölçmesini sağlar.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, başta Morita görüntüleme cihazları olmak üzere Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

Dental görüntüleme cihazlarımızın yer aldığı “Görüntüleme” kategorimize gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X
× WhatsApp