0.00 
0
Mikromotor Satın Alma Rehberi | Metco Dental

Mikromotor Nasıl Satın Alınır? Nelere Dikkat Edilir?

Diş hekimliği mesleğinde mikromotor gibi bir dental el aletinin önemi evrensel olarak bilinen bir gerçektir. İster ortodontist olun ister endodontist, pratisyen hekim veya başka bir uzman, mikromotor bir diş hekiminin her gün çalışan en önemli cihazıdır.

Mikromotor veya endomotor gibi el aletlerinin evrimsel sürecine baktığımızda:

1864 yılında George Fellows Harrington, saat mekanizmalı diş matkabını icat etti ve Erado adını verdi.

1868 yılında George F. Green, pedalla çalışan, pnömatik diş aletini icat etti. Üretilen hava, döner kesme işlemiyle sonuçlanan türbinleri döndürmek için kullanılıyordu.

1875 yılında ilk elektrikli diş aleti için patent alındı.

1949 yılında John Patrick Walsch, hava türbinli el cihazını patentledi.

1957 yılında Bordon Airotor isimli havalı mikromotor ABD'de üretilmeye başladı.

1973 yılında Fiber optik aydınlatma temelli, ilk yüksek hızlı el aleti piyasaya sürüldü.

1996 yılında MORITA apeks buluculu endodontik motoru icat etti.

Mikromotor konusunda gelişmeler her geçen yıl devam ediyor. Peki sizin için en uygun dental el aleti hangisi?

Mikromotor satın almadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Hava tahrikli Mikromotor mu elektrikli mikromotor mu?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan iki mikromotor tipi vardır: hava tahrikli ve elektrikli. Bu modellerin her biri, diş pratiğinizde farklı bir ihtiyaca cevap verebilir. Yani hangisinin daha iyi olduğu, tamamen klinisyene, diş hekimliğine ve yapılan diş tedavisi prosedürlerine bağlı olduğundan sübjektif bir konudur. Her iki el tipi cihazının çeşitli avantajlar sunduğundan, her iki modelin de uygun olduğu tedaviler için kullanılması akıllıcadır. Daha detaylı bilgi almak için “Elektrikli Mikromotor ile Havalı Mikromotor Arasındaki Farklar ve Endodontik Mikromotorlar” yazımızı okuyabilirsiniz.

Parametreler Hava Tahrikli El Aleti Elektrikli el aleti
Hız 200.000 rpm'ye kadar 250.000 rpm ile 420.000 rpm arasında
Dönme momenti Değişken Sabit

Eşmerkezlilik

Konsantriklik, dental delici için ekseninde sıkıca dönme yeteneğidir. Eşmerkezlilik azaldıkça, cihaz dönerken yalpalamaya eğilimlidir. MORITA TriAuto modelleri gibi olağanüstü konsantrikliğe sahip bir el aleti, çok az yalpalayacaktır.

Hava tahrikli el aletlerinde türbin aşınma ve yıpranmaya maruz kalır ve eşmerkezlilik anlamında sıkıntılar yaşayabilir.

Ağırlık

El aletlerine takılan elektrik motorları onları daha ağır yapar. Hava türbinleri, genellikle elektrikli muadillerine göre daha hafiftir. El cihazının ağırlığı, ergonomide önemli bir rol oynar. Daha hafif bir el aleti, diş hekiminin tedavi prosedürlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmesine yardımcı olur. Elektrikli el aletlerinin daha yeni modelleri, gün boyunca ortaya çıkan yorgunluğu azaltmak için daha hafif dizayn edilmektedir.

Herhangi bir diş hekimi tarafından sıklıkla kullanılan bir ekipmanın ergonomik tasarımı, hayati önem arz eder. Kötü bir ergonomiye sahip bir cihazı uzun süre kullanmak , parmaklarda uyuşma ve özellikle geceleri ortaya çıkıp kola yayılan ağrılar gibi belirtileri bulunan Karpal Tünel Sendromuna veya farklı rahatsızlıklara yol açabilir.

Gürültü

Diş tedavisinden korkan hastaların çoğu, el aletlerini korkularının birincil nedeni olarak gösterirler. Dental prosedürler sırasında bu problemin üstesinden gelmek ve hasta konforunu arttırmak için, audio analgesia uygulanır. Cihazlardan gelen ses genel hasta deneyimini belirleyen temel faktörlerden biri olduğu için, el cihazının ürettiği gürültü göz ardı edilemez.

Hava tahrikli el aletleri türbinleri döndürmek için sıkıştırılmış hava kullandığından, işlem sırasında ciddi bir gürültü ortaya çıkar. Taban bağlantı tipinin, tedavi sırasında oluşan gürültü miktarı üzerinde bir etkisi vardır.

Dental mikromotorlar için yaygın hortum bağlantı tipleri aşağıdaki gibidir:

2 Delik- Borden Bağlantı

Bağlayıcıda ve airotorun tabanında iki delik vardır. Daha büyük olanı türbinin dönmesi küçük olanı da su için kullanılır. Hava tahliyesi olmadığından, hava doğrudan el cihazından dışarı üfler, bu da daha yüksek ses çıkmasına sebebiyet verir.

4 Delik- Midvest Bağlantı

4 delikli cihazlarda, biri el parçasına hava girmesi diğeri de cihazdan hava çıkması için dizayn edilen iki büyük delik bulunur. İki küçük delik, su borusu ve çipli hava tüpü olarak işlev görür. Çipli hava tüpü, çoğunlukla 2 delikli bağlantılarla görülen bir su akışından ziyade, frezi soğutmak ve döküntüleri temizlemek için ince bir su spreyi olmasını sağlar.

Elektrikli mikromotorlar, hava tahrikli el cihazlarından çok daha sessizdir. Aynı zamanda, daha az titreşime sebebiyet verirler; bu da stabilite ve ergonomi anlamında ciddi bir avantaj sağlar. Özellikle yeni cihazlar gürültü seviyesini 58 ila 71 desibel (dB) aralığına düşürmeyi başarmıştır.

Hız ve tork

Hava tahrikli dental el aletleri, 300.000 rpm'den daha yüksek hızlara kolayca ulaşabilir. Aynı zamanda mükemmel bir tork ta sunarlar. Bununla birlikte, bir hava türbini tarafından sunulan tork, zirkonyum veya altın gibi yoğun malzemeler söz konusu olduğunda, el cihazını yavaşlatır.

Elektrikli el cihazlarında, hız maksimum 200.000 rpm civarındadır. Elektrikli mikromotorlar, kesmekte olduğunuz malzemeden bağımsız olarak tutarlı bir tork ve güç sağlar.

Tasarım ve Kavrayış

Üretim süreci sırasında, mükemmel bir kavrama ve optimum temizlik seviyesine ulaşmak için el cihazını pürüzsüz bir hale getirilmesi önem arz eder. Mikromotorun son hali normalde kullandığınız eldiven tipiyle uyumlu olmalıdır. Yeterli tutuş sunmayan bir el aleti performansı önemli ölçüde etkiler.

Başlık Boyutu

El aleti başlığının boyutu, çalışma alanının görünürlüğü açısından çok önemlidir. Küçük boyutlu bir kafa, özellikle posterior bölgede tedavi gerçekleştirirken görünürlüğü ve erişimi iyileştirir. Daha büyük bir kafa boyutuna sahip el aleti, daha büyük bir kütleye ve daha büyük bir türbin çarkına sahip olacaktır. Böyle bir cihaz doğal olarak verimliliği düşürecektir. Yaygın kullanılan başlık boyutları aşağıdaki gibidir:

Başlık Türleri Boyutlar
Büyük 14,5 mm x 13,0 mm
Orta 11,9 mm x 10,2 mm
Mini 9,8 mm x 8,5 mm

Tork Kontrolü

Bazı elektrikli el aletlerinin önemli bir avantajı vardır: tork ayarlarını değiştirebilirsiniz. Bu özellik tahmin edebileceğiniz üzere çeşitli tedavileri gerçekleştirmenize yardımcı olur. Söz gelimi sıradan bir mikromotor implant tedavisinde ciddi bir güvenlik problemi oluşturabilir.

Dişli Oranları

Elektrikli el aletlerinden bahsedildiğinde, dişli oranı mikromotor kullanılarak gerçekleştirilebilecek uygun tedavileri gösterir. En sık kullanılan dişli oranları 1: 5 ve 1: 1'dir.

1: 5 dişli oranı daha yüksek bir hız sunar, boşluğun hazırlanması ve kron kesimi gibi işlemlerde kullanılabilir.

1: 1 dişli oranı, ön hazırlık, çürümenin kaldırılması ve seramiklerin ayarlanması gibi işlemlere uygun olan daha yavaş bir hız varyantıdır.

Kanal tedavisinde kullanılan bazı endomotor çeşitlerinde de dişli oranı ayarı vardır ancak Morita TriAuto serisi gibi gelişmiş endodontik cihazlarda bulunan mikromotorlar son derece hassas devir ayarlı olduğundan motor devri aynen anguldruvaya yansıtılır, devir düşürücü başlık kullanılmaz.

Yedek Mikromotor Gerekli midir?

Her meslekte en kötü senaryoya hazırlıklı olmak tavsiye edilir. Kaliteli mikromotorlar uzun bir süre size hizmet etse de en ihtiyacınız olan zamanlarda sizi yar yolda bırakabilir. Söz gelimi el cihazınızın onarımı ve servisi birkaç gün sürerse, tedavilerinizin sekteye uğraması kaçınılmazdır.

Bir acil durum planı olarak, seçtiğiniz bir markadan yedek cihaz yatırımı yapabilirsiniz. Bu yedek el aleti nadiren kullanılacak olsa da ana üniteniz çalışmıyorken veya bakım gerektirdiğinde size maksimum fayda sağlayacaktır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, kanal tedavisi cihaz ve malzemeleri için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X