Endodonti Nedir? Kanal Tedavisinde Başarı Kriterleri Nelerdir? | Metco
0
0.00 
0
Endodonti Nedir? Kanal Tedavisinde Başarı Kriterleri Nelerdir?

Endodonti Nedir? Kanal Tedavisinde Başarı Kriterleri Nelerdir?

Endodonti, diş pulpasına kadar ilerlemiş sorunlarla ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Dolayısıyla kanal tedavisi olarak ta adlandırılan endodonti tedavisi, dişin merkezindeki pulpanın çıkarılması ve buna bağlı kanalların temizlenmesini içerir. Hasar gören, hastalanan veya canlılığını yitiren pulpa çıkarıldığında, kalan boşluk ve devamındaki kanallar temizlenir, dezenfekte edilir, şekillendirilir ve yeniden doldurulur. Akabinde kanal kapatılır ve gerek duyulursa dişe restorasyon uygulanır.

Bu işlemler manuel olarak yani el eğesi ile uzun yıllardır yapılmaktadır. El ile kanal tedavisi yapmak hem uzun ve yorucu bir uğraştır hem de el ile tedavide hata yapma olasılığı daha yüksektir. Günümüzde kalan tedavisinin çok daha doğru yapılabilmesi ve kanal uzunluğunun tam tespiti için apeks bulucu cihazlar kullanılmaktadır. Ancak sadece apeks bulucu cihaz kullanmak tam güvenli bir kanal tedavisi için yeterli değildir.

Hem apeks bulucu hem de endodontik mikromotorun birlikte kullanılabildiği cihazlar tam ve güvenli bir kanal tedavisi için idealdir. Bu tür cihazlar kanala eğe ile girildiğinde otomatik olarak dönmeye başlar, kanalda zorlanma olursa durur veya geri döner böylece kanalı gereksiz yere aşındırmaz ve eğe kırılmasına neden olmaz. Aynı zamanda apeks bulucu özelliği olan bir cihaz kullanıldığında eğe apekse yani kök ucuna yaklaşırken hızı yavaşlar, apekse gelince de durur veya geri döner. Böylece apeksin devamındaki ana sinirlere zarar verilmez.

Endodonti Tedavisi Esnasında Kanalı Gerektiği Kadar Doldurabiliyor muyum?

Endodonti Cihazı - Apeks Buluculu Endodontik Mikromotor
MORITA TriAuto ZX2 Apeks Buluculu Endodontik Mikromotor

Endodontide başarının en önemli kriterlerinden biri kök kanal dolgusunun tam olarak yapılmasıdır. Bu kavram “kanal dolgusunun derecesi” olarak belirtilir. Kanal dolgusu eksik veya taşkın yapılmamalıdır.

Eksik olması durumunda sorun tekrar edebilir, taşkın olması durumunda ise sinirlere zarar verme riski vardır. He iki durum da kanal tedavisindeki başarıyı olumsuz yönde etkiler.

Bu durum ile karşılaşmamak için apeks bulucu veya tercihen apeks buluculu endodontik motor kullanılması kanalın tam da gerektiği kadar açılması  ve  doldurulabilmesine olanak tanır.

Morita üretimi yeni TriAuto ZX2 cihazı hem apeks bulucu hem de kanal hazırlayıcı endodontik mikromotorların en son çıkan modeli olup hekim için bu işlemi hem daha kolay, hem daha hızlı hem de daha güvenli hale getirmektedir. Çünkü Apeks ölçüm özellikli Morita TriAuto ZX2 Endodontik Mikromotor dünyada ilk defa kablosuz endodontik motor ile apex bulucuyu aynı cihazda bir araya getiren TriAuto ZX’in en yeni modelidir. TriAuto ZX2 resiprokasyon özellikli endodontik cihazların en ciddi alternatifidir; onlardan daha fonksiyonel, daha duyarlı, daha akıllı ve daha hassas özellikleri ile çok daha üstün bir cihazdır.

Üzerinde Çalıştığım Diş Kanal Tedavisine Uygun mu?

Kanal tedavisinde başarıyı etkileyen başka faktörler de vardır. Bunlardan bir tanesi teşhis ve tedavi planındaki yapılan hatalardır. Bunu önlemek için başlangıç aşamasında radyolojik görüntüleme yapmak faydalıdır. Bazı diş yapıları anatomik olarak kanal tedavisine uygun olmayabilir.

RVG Röntgen Cihazı
HAMAMATSU Mediadent RVG Direkt USB Bağlantılı RVG Röntgen Cihazı

Örneğin dişte tamir edilemiyecek büyüklükte bir kök çatlağının olması durumunda veya aşırı sallanan ve periodontal tutulumu zayıf dişlerde kanal tedavisi her zaman çözüm olmaz. Bu ve benzeri durumlar hem radyolojik hem de klinik tetkiklerle tespit edilip tedaviye ona göre karar verilmelidir.

Günümüzde kanal tedavisi planlaması yapmadan önce RVG veya fosfor plak kullanarak bir periapikal görüntü almak artık standard hale gelmiştir. Bu standartın ötesine geçen klinikler özellikle şüpheli vakalarda hastalarına üç boyutlu dental tomografi çektirerek çok detaylı tanılara daha işin başında ulaşabilmektedirler. Gizli bir kök çatlağı, periodontal yıkım, iki boyutlu çekim açısı ile görülemeyen resorbsiyonlar, hatta bazen kortikal yapıya kadar etki eden lezyonlar ancak 3 boyutlu dental tomografi ile tespit edilebilir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, görüntüleme cihazları için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle  Hamamatsu markalı RVG cihazımız ve Morita markalı 3D görüntüleme cihazlarımız her türlü görüntüleme ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp