Gömülü yirmili yaş dişleri, ağzın arka kısmında normal olarak ortaya çıkmak veya gelişmek için yeterli alana sahip olmayan üçüncü azı dişleridir.
Yirmi yaş dişleri ağza giren (patlayan) son yetişkin dişlerdir. Çoğu insanın ağzının arkasında dört bilgelik dişi vardır (ikisi üstte, ikisi altta).
Gömülü yirmi yaş dişleri ağrıya, diğer dişlerde hasara ve diğer diş problemlerine neden olabilir. Bazı durumlarda, gömülü yirmi yaş dişleri belirgin veya ani sorunlara neden olmayabilir. Ancak temizlenmesi zor oldukları için diş çürümesine ve diş eti hastalığına diğer dişlere göre daha yatkın olabilirler.
Ağrıya veya diğer diş komplikasyonlarına neden olan gömülü yirmi yaş dişleri genellikle çekilir. Bazı diş hekimleri ve ağız cerrahları, gelecekteki sorunları önlemek için semptomlara neden olmayan gömülü yirmi yaş dişlerinin çekilmesini önerebilir.
Gömülü Yirmilik Dişlerde Ortaya Çıkabilecek Olan Belirtiler
Gömülü yirmi yaş dişleri her zaman semptomlara neden olmaz. Bununla birlikte, gömülü bir yirmilik diş enfekte olduğunda, diğer dişlere zarar verdiğinde veya başka diş sorunlarına neden olduğunda, aşağıdaki belirtilerden veya semptomlardan bazılarını yaşayabilirsiniz:
- Kırmızı veya şiş diş etleri
- Hassas veya kanayan diş etleri
- Çene ağrısı
- Çene çevresinde şişlik
- Ağız kokusu
- Ağzınızda hoş olmayan bir tat
- Ağzınızı açmada zorluk
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Gömülü bir yirmilik dişle ilişkili olabilecek son azı dişinizin arkasındaki bölgede semptomlar yaşarsanız diş hekiminize görünmenizi öneririz.
Nedenler
Yirmilik dişler (üçüncü azı dişleri), içeri girmek (patlamak) veya normal bir şekilde gelişmek için yeterli alana sahip olmadıkları için gömülü hale gelir.
Yirmi yaş dişleri genellikle 17-25 yaşları arasında çıkar. Bazı kişilerde sorunsuz çıkan yirmi yaş dişleri ikinci azı dişlerinin arkasında diğer dişlerle aynı hizadadır. Bununla birlikte, çoğu durumda, ağız üçüncü azı dişlerinin normal şekilde gelişmesi için çok kalabalıktır (diğer dişlerden ötürü). Bu kalabalık üçüncü azı dişlerinin kapana kısılmasına sebep olabilir.
Gömülü bir yirmilik diş, kuronun bir kısmı görünecek şekilde (kısmen gömülü) kısmen ortaya çıkabilir veya diş etlerini asla kırmayabilir (tamamen gömülü). Kısmen veya tamamen gömülü olsun, diş şunları yapabilir:
- Bir sonraki dişe (ikinci azı dişi) doğru açılı olarak büyümek.
- Ağzın arkasına doğru bir açıyla büyümek.
- Sanki yirmilik diş çene kemiğinin içinde "yatarmış" gibi diğer dişlere dik açıyla büyüyebilir.
- Diğer dişler gibi yukarı veya aşağı doğru büyüyebilir ancak çene kemiği içinde sıkışıp kalabilir.
Komplikasyonlar
Gömülü yirmi yaş dişleri ağızda çeşitli sorunlara neden olabilir:
- Diğer dişlerde hasar. Yirmilik diş ikinci büyük azı dişine bastırırsa, ikinci azı dişine zarar verebilir veya o bölgede enfeksiyon riskini artırabilir. Bu baskı aynı zamanda diğer dişlerde çapraşıklık sorunlarına da neden olabilir veya diğer dişleri düzeltmek için ortodontik tedavi gerektirebilir.
- Kistler. Yirmi yaş dişi, çene kemiği içinde bir kese içinde gelişir. Kese sıvı ile dolabilir ve çene kemiğine, dişlere ve sinirlere zarar verebilecek bir kist oluşturabilir. Nadiren, genellikle kanserli olmayan (iyi huylu) bir tümör gelişir. Bu komplikasyon doku ve kemiğin çıkarılmasını gerektirebilir.
- Çürüme. Kısmen gömülü yirmi yaş dişleri, diğer dişlere göre daha yüksek diş çürümesi (çürük) riski altında görünmektedir. Bunun nedeni muhtemelen yirmi yaş dişlerinin temizlenmesinin daha zor olması ve yiyeceklerin ve bakterilerin diş eti ile kısmen sürmüş diş arasında kolayca sıkışmasıdır.
- Dişeti hastalığı. Gömülü, kısmen sürmüş yirmi yaş dişlerini temizlemenin zorluğu, o bölgede perikoronitis (per-ih-kor-o-NI-tis) adı verilen ağrılı, iltihabi bir diş eti durumu geliştirme riskini artırır.
Nasıl Önlem Alınabilir?
Gömülün oluşmasını engelleyemezsiniz, ancak temizlik ve kontroller için altı aylık düzenli diş randevuları almak, diş hekiminizin yirmi yaş dişlerinizin büyümesini ve çıkışını izlemesini sağlar. Düzenli olarak güncellenen diş röntgenleri, herhangi bir semptom gelişmeden önce gömülü yirmi yaş dişlerini gösterebilir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.