Diş Kliniğinde Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon | Metco Dental
0
0.00 
0
Diş Kliniğinde Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon

Dezenfeksiyon ve sterilizasyon hasta sağlığını garanti eder ve bu nedenle diş kliniğinde temel işlemlerden birisidir. Dezenfeksiyon ve sterilizasyon mikroskobik yaşam formlarını yok etmek için tekrar kullanılabilir araçlar yoluyla enfeksiyonların bulaşmasını önler. İki kavram bazen karıştırılabilir, ancak aynı şey değildirler, bu yüzden size dezenfeksiyon ve sterilizasyonun birbirinden ne kadar farklı olduğunu ve nasıl yapıldığını anlatacağız.

Temizlik, dezenfeksiyon ve sterilizasyon nedir ve aralarındaki farklar nelerdir?

Sabun ve su ile yapılan temizlik, basitçe kir ve organik maddelerin yok edilmesidir. Mikroorganizmaların büyük bir kısmını ortadan kaldırır, ancak hepsini yok edecek güce sahip değildir. Bunu sağlayan yöntem, kimyasal veya fiziksel prosedürler sayesinde dezenfeksiyondur. Ancak dezenfeksiyon işlemleri mantarları ortadan kaldırmaz. Bunun için mikroorganizmaların hayatta kalmasını, üremesini veya enfeksiyonlara neden olmasını önleyen sterilizasyon gereklidir.

İşlem gerektiren gereçlerin gruplandırılması:

Kritik: Bu grup, keskin cerrahi aletleri veya dokulara yerleştirilenleri içerir. Örneğin cerrahi, periodontal veya endodontik aletler kullanımdan sonra daima sterilize edilmelidirler.
Yarı kritik: Bu, mukoza zarlarına nüfuz etmeseler bile kan veya tükürük gibi sıvılara maruz kalan cihazları içerir. Ayrıca kullanımdan sonra sterilize edilmelidirler.
Kritik olmayan: Işıkla sertleşen lambalar, sandalye düğmeleri, bilgisayarlar, ağız içi röntgen ekipmanı vb. hasta veya aerosollerle sürekli temas halinde olan tüm bu öğeler kritik değildir ve hastalar arasında dezenfekte edilmelidir.

Dezenfeksiyon seviyeleri

Sağlık sektöründe üç düzeyde dezenfeksiyon vardır: düşük, orta ve yüksek. Kritik olmayan ekipman için kullanılan düşük seviye, mantarları ve bazı bakterileri öldürür, ancak virüsleri öldürmez. Orta seviye bakteri, mantar ve virüsleri öldürür, ancak dirençli olanları ve sporları öldürmez. Bu dirençli sporlar için daha kapsamlı bir prosedür gereklidir: üst düzey dezenfeksiyon.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp