Dental Sterilizasyon Cihazları ve Aletleri Kaça Ayrılır?
0
0.00 
0
Dental Sterilizasyon Cihazları ve Aletleri Kaça Ayrılır?

Dental Sterilizasyon ve Sanitasyon

Tüm diş kliniklerin dental sterilizasyon anlamındaki en önemli amacı temizlik ve hijyen seviyesini mümkün olan en yüksek seviyeye taşımaktır. Bir hastanın tedavi esnasında enfeksiyon kapması ya da kullanılan cihazlar sebebiyle bir hastadaki enfeksiyonun farklı bir hastaya bulaşması diş hekimlerinin asla karşılaşmak istemeyeceği senaryolardandır. Bu bakımdan herhangi bir enfeksiyonun riskini minimize etmek için dental aletlerin uygun şekilde sterilize ve dezenfekte edilmesi hayati önem arz eder.

Dental cihaz ve aletler, enfeksiyon bulaşma riskine bağlı olarak üç kategoriye ayrılır:

Dental Cihazlar: Türbin
Dental Cihazlar: Türbin

1) Kritik Seviye: Yumuşak dokuya veya kemiğe nüfuz etmek için kullanılan ya da kan dolaşımına veya diğer normal steril dokulara temas eden aletler enfeksiyon bulaşma riski açısından kritik seviyededirler. Forseps, neşter ve kemik keskileri gibi aletlerin her kullanımdan sonra sterilize edilmesi gerekir. Risk arz etmeyecek bir dental sterilizasyon, basınçlı buhar, kuru ısı veya sıcak/kimyasal buhar ile sağlanabilir.

Dental tedavide kullanılan davye, elevatör, küret, cerrahi frez, iğne gibi aletler ve türbin, anguldruva gibi oluklu enstumanlar göz önüne alındığında en ideal sterilizasyon çözümü buharlı otoklav kullanımıdır.  Ayrıca implant setleri, cerrahi örtüler, önlük ve benzeri tekstil ünleri gibi ısıya hassas unsurların sterilizasyonu için de buharlı otoklav kullanımı en uygun seçenektir.

Dental Aletler - Ayna
Dental Aletler: Ayna

2) Yarı Kritik Seviye: Enfeksiyon bulaşma riskine göre yarı kritik seviyeye ait dental aletler, bozulmamış deri veya mukoza ile temas eden, ancak dokuya veya kemiğe nüfuz etmeyen aletleri ifade eder. Söz gelimi, yeniden kullanılabilir gösterim tepsileri, aynalar, ölçü kaşıkları  ve amalgam kondansatörleri gibi. Her ne kadar doku veya kemiğe direk etmese de bu aletler için de düzenli bir dental sterilizasyon süreci olası enfeksiyon risklerini minimize eder.

Dental Aksesuarlar - x ışını konisi
Dental Aksesuarlar: x-ışını konisi

3) Normal Seviye: Sadece sağlam deri ile temas eden aletler minimum enfeksiyon bulaştırma riski taşır. Bunların birçoğunu bir diş tedavi koltuğu etrafında görebiliriz: x-ışını konileri, tansiyon aletleri ve nabız oksimetreleri vb. Bu tür bir ekipman için, orta seviye bir dezenfektan uygulamak uygun hijyen koşullarını sağlamak adına yeterli olacaktır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, sterilizasyon cihaz ve malzemeleri için de Dünya'nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Melag markalı ürünlerimiz her türlü sterilizasyon-dezenfeksiyon ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözerken Morita markalı bakım ürünleri hijyen sürecinizi tamamlar.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp