Dental Kompresör Satın Alırken Nelere Dikkat Edilir? | Metco Dental
0
0.00 
0
Dental Kompresör Satın Alırken Nelere Dikkat Edilir? | Metco Dental

Dental Kompresör Satın Alma Rehberi

Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz üzere, dental kompresörler diş cerrahisinin önemli bir bileşenidir ve yanlış bir seçim can sıkıcı sonuçlar doğurabilir. Peki, sizin için en uygun dental kompresörü seçtiğinizden nasıl emin olabilirsiniz?

Dental kompresörler genellikle fiyat ve stok durumuna göre seçilir ki bu kriterler de nadiren kaliteli ürün seçmenize olanak tanır! Mesleğinizi dental kompresör olmaksızın sürdüremeyeceğiniz için, ne satın aldığınızı dikkatlice değerlendirmeniz gerekir. Unutmayın kaliteli ve doğru bir ekipmana yatırım yapmak, size daha fazla zaman ve para olarak geri dönecektir.

Kompresörün ne zaman, nerede ve nasıl kullanılacağını düşünerek işe başlayın, İşe buradan başlamak aşağıdaki soruların cevaplarına ulaşmanızı çok daha kolaylaştıracaktır…

Yağ bazlı kompresör mü, Yağsız kompresör mü?

Yağsız kompresörlerin argümanı inkar edilemez, özellikle dental cerrahide. Yağ kontaminasyonu riskini ortadan kaldırarak, hastalarınızın ve genel ofis ortamınızın karşılaştığı sağlık ve güvenlik sorunlarını büyük ölçüde azaltır. Günümüzde yağsız kompresörlerin bakım ihtiyaçları ve gürültü seviyeleri artık yağlı kompresörlerden bile daha az olmasının yanında, bunların hasta ve diş hekimi açısından yararları da yadsınamayacak derecede önemlidir. Özellikle simantasyon gerektiren tedavilerde tutunma ve yapışma kalitesini olumsuz etkileyecek olan yağların ortama girmesi tercih edilmez.

Bu ana kararı verdikten sonra kullanacağınız araçları ve bir seferde kaç tane kullanacağınızı düşünün. Sık sık 1 el aletini mi kullanıyorsunuz yoksa sürekli hava akışı gerektiren birden fazla el cihazınız mı olacak?

Bunun cevabı da dental kompresörünüzün sahip olması gereken özellikleri belirleyecektir.

Ne kadar güce ihtiyacınız var?

Her kompresörün havayı sıkıştırmaktan sorumlu bir pompası vardır. Pompa gücü (kilowatts (Kw) veya Beygir Gücü (HP)) olarak ölçülür ve kompresörün çıkış performansını doğrudan etkiler. En doğru kararı verebilmek adına pompa için ne kadar güce ihtiyacınız olduğunu da düşünmeniz gerekir.

Dental kompresör ile ne kadar basınca ihtiyacınız var?

Cihazlarınızın doğru bir şekilde çalışabilmesi için BAR cinsinden ölçülen minimum bir basınç gerekliliği vardır. Dental kompresörünüz yeterli basınç üretmiyorsa, dental cihazlarınız da etkili bir şekilde performans gösteremeyecektir. Bu bakımdan ne kadar basınca ihtiyacınız olduğunu dikkatlice değerlendirin. 5 bar diş uygulamaları için sık talep edilen bir basınç oranıdır, ancak son kullanım noktasında talep ettiğiniz basıncın mevcut olduğundan emin olun, boru tesisatının herhangi bir basınç düşüşüne sebep olup olmadığını iyi kontrol edin.

Ne kadar üretim oranına ihtiyacınız var?

Aletleriniz, CFM (dakika başına Kübik Ayak) veya LPM (Dakikada litre) olarak ölçülen bir hızda hava kullanacaktır; kompresörünüzün aletlerinizin gerektirdiği çıkışı sağlayabildiğinden emin olmalısınız. Temel gereksinimden biraz daha fazlasını eklemek her zaman tavsiye edilir, böylece hava kompresörünün her zaman yeterli miktarı üretebildiği bilgisiyle güvende olabilirsiniz.

Ortalama CFM veya LPM rakamı, el aletinizin ortalama çalışma döngüsüne güç sağlamak için kompresörden gereken çıkışı gösterir, bu da aracınızın sadece % 25 oranında kullanılacağını varsayar (yani her dakika için 15 saniye). Sürekli kullanım gerekiyorsa, her bir parça için 4 kat fazla bir kaynağa ihtiyacınız olacağını unutmayın.

Hava İhtiyacı Nasıl hesaplanır?

Klinikteki cihazların tükettiği hava ile ilgili bilgi edinmek önemlidir. Tükettiğiniz havayı iyi hesaplarsanız hangi kapasitede bir dental kompresör ihtiyacınız olduğunu kolaylıkla belirleyebilirsiniz.

Bildiğiniz gibi türbinler, havalı mikromotorlar, elektrikli mikromotorların soğutma havası, havalı kavitronlar, havalı tükürük emiciler, hatta hava soğutmalı ışıklı dolgu cihazları dahil birçok cihaz hava kullanmaktadır. Aşağıdaki tabloda bu cihazların ortalama hava tüketim değerleri verilmiştir. Klinik yapısına göre hangilerinin aynı anda kullanıldığı değişkenlik gösterir, ancak birim değerleri baz alırsanız kendi kliniğinizin yapısına göre ortalama bir hesaplama yapabilirsiniz. Kullandığınız cihazların klavuzuna başvurarak hava tüketim değerlerinin öğrenmeniz önerilir.

Kompresörlerin hava üretim kapasitesi piston sayısına göre değişir, örneğin tek pistonlu DK50_plus model bir Ekom dental kompresör ortalama dakikada 70 litre üretir ve bir ünit için yeterlidir. Çift pistonlu bir model dakikada 140 litre üretir ve 2-3 unit için yeterlidir. Unutmayın ki eğer kompresörde kurutucu varsa hava üretimi biraz daha düşük olacaktır, hesabın buna göre paylı yapılması gerekir.

Kompresörlerin üretim miktarı 5-6 bar ortalama basınca göre hesaplanır, dolayısı ile eğer kulanım basıncı daha az ise, örneğin 2-3 bar civarı ise aynı hava daha uzun miktar yetecektir.

Hesaplama Örneği:

Aşağıda ne kadarlık bir kompresörün sizler için uygun olabileceğine örnek teşkil etmesi bakımından bir örnek verilmiştir:

Unit= 1 adet: ( 65 litre/dk*)
Türbin 1 adet ( 40 lt/dk)
Havalı tükürük emici 1 adet ( 25 lt/dk)

Bu durumda 5 barda 70 litre/dk hava üreten tek pistonlu bir EKOM dental kompresör yeterli olacaktır. Hatta 65 lt/dk havayı 5 barda bile tüketsek, bu kompresör yetecektir ama sürekli çalışacaktır. Tüketim basıncı  2.5 bar olduğuna göre zaten yeterli olan kompresör çok daha paylı ve duraklayarak daha rahat çalışacaktır.

*Ortalama basınç 2,5 bar olarak öngörülmüştür

Turbin: Мikromotor:
38-45 litre/dk   (2-2,5 bar basınçta) Elektrikli (hava sadece soğutma için):  15-20 litre/dk (2-2,5 bar basınçta)
Havalı (hava motoru çalıştırmak için):  52-55 litre/dk (3-3,5 bar basınçta) (Morita, Kavo, Sirona, Bien-Air, Chirana, NSK)
Kavitron: Işıklı Dolgu Cihazı:
Ultrasonik: 0  litre/dk.
Havalı: 50-55 litre/dk  (2,5-3 bar basınçta)
LED lambalı: 0 litre/dk
Halogen lambalı (hava lambayı soğutmak için kullanılır):  20-25 litre/dk.
Genellikle polimerizasyon bittikten sonra soğutma 30-40 sn daha devam eder. Diş hekimi hemen türbin kullanımına geçerse kısa bir an için de olsa ciddi bir hava ihtiyacı belirebilir.
Tükürük Emici: Cerrahi Emici:
Sulu tükürük emici: 0 litre/dk.
Havalı tükürük emici: 18-25-30 litre/dk (tükürük emiciler dakikada 0,8-1 litre arası sıvı tahliye edebilmelidir)
Havalı cerrahi emici:  Bazı cerrahi emiciler 65 lt/dk ve üzerinde hava tüketebilir. Tüketim miktarı hastanın pozisyonuna bağlıdır. Eğer hasta yatay konumdaysa (hekim ergonomik konumda çalışıyorsa), tüm sıvılar ve artıklar tahliye edilmelidir- bu yüzden hava tüketimi artar. Eğer hasta oturur konumdaysa sıvıların bir kısmı tükürülerek tahliye edilebilir, bu da hava tüketimini azaltır.

Ne kadarlık bir tank boyutuna ihtiyacınız var?

Depo hacmi (Litre cinsinden ölçülür), kompresörünüzün bir seferde ne kadar hava depolayabileceğini gösterir. Bu ayrıca, kompresörünüzün deposunu doldurması için ne kadar süre çalışacağını da belirleyecektir. Tank hacminin fiziksel boyutları da belirleyeceğini unutmayın, bu yüzden kliniğinizin ne kadar depolama alanına izin verebileceğini düşünün!

Kaç “Motor” gerekir?

Diş kompresörleri, her biri bir veya daha fazla piston içeren “motorlara” sahiptir. Bazı modeller tek bir motor kullanır, diğerleri ise birden fazla kullanır. İki makinenin eşit kalitede olduğunu varsayarsak, daha hareketli parçalara (motorlara) sahip makine daha büyük bir arıza olasılığına sahiptir.

Bununla birlikte tek motorlu bir cihazın motoru arızalandığında, tamir edilene kadar kompresör kullanımını tamamen kaybedeceksiniz. Halbuki çok motorlu bir sistem daha güvenli bir çözümdür çünkü eğer bir motorda arıza varsa diğer motor çalışmaya devam edecektir. Bu bakımdan kliniğiniz teknik servisin hemen ulaşamayacağı bir lokasyonda ise çok motorlu kompresör tercihi daha akıllıca olacaktır.

Bunlar, hangi kompresörün sizin için uygun olduğunu belirlemeye çalışırken sormanız gereken sorulardan sadece birkaçı. Unutmayın, ihtiyaçlarınız ve şartlarınız zamanla değişebilir; özellikle kliniğinizi genişletme gibi bir planınız varsa.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, dental kompresör gibi tüm cihaz ve malzemeler için Dünya'nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle EKOM markalı ürünlerimiz her türlü kompresör ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp