Polonyalı bilim insanı Wojciech Jastrzebowski, ergonomi kelimesini ilk defa kullanan kişidir. Bununla birlikte, ergonomik araştırma, Japon Doktor Gito Teruoka'nın 1921'de Kurashiki Bilim ve Çalışma Enstitüsü'nü kurmasından önce çok bir şey ifade etmiyordu. Aynı yıl, Kanichi Tanaka, “Verimlilik Araştırması: Ergonomi” kitabını yayınladı. İnsan gücünü daha ekonomik kullanma yöntemlerinin önemini vurguladı. 1950'lerde ABD'li bilim insanları ergonomi hakkında ders kitapları yazmaya başladılar. Profesör E. Granjean'ın şaheseri “Fitting the Task to the Human” (Görevleri İnsanlara Uyumlandırmak) kitabının ilk baskısı 1963'te yayınlandı. Bilim insanları ergonomi üzerine ders kitapları yazarken, diş hekimlerinin de bunu uygulamak için kendi yöntemlerini aradıklarını belirtmek yerinde olur.
Diş hekimi koltukları uzun bir yol kat etti. İlk dişçi koltuğu 1790'da Amerikalı Diş Hekimi Dr. Josiah Flagg tarafından tasarlandı. Yanında ekipman için bir tepsi bulunan dolgulu eski bir ahşap yazı sandalyesiydi. Ardından, 1832'de Londralı diş hekimi James Snell tarafından icat edilen yatar sandalye geldi. 1877'de Basil Manly Wilkerson, hastayı konumlandırmayı kolaylaştırmak ve çalışma şeklini iyileştirmek için ilk hidrolik tip dişçi koltuğunu tasarladı. Sonraları üreticiler hasta koltuklarının kozmetik varyasyonlarını üretmeye başladı. 1958 yılına kadar Dr. John Naughton, diş hekimi koltuğundaki en önemli iyileştirmeyi icat etti; John Anderson'ın bir uçaktaki pilot koltuğu tasarımından ilham alan Dr. Naughton'ın “yatar koltuk” tarzı dişçi koltuğu, bugün hala dental koltuklar için temel standarttır. Bu adamlar, kesinlikle mucit değillerdi. Diş hekimleriydiler, çaresizce çalışma yöntemlerini geliştirmek, ergonomiyi geliştirmek istiyorlardı.
Ergonomiyi “insanların ve nesnelerin en verimli ve güvenli şekilde etkileşime girmesi için insanların kullandıkları unsurları tasarlamak ve düzenlemekle ilgilenen uygulamalı bir bilim” olarak düşünebilirsiniz. Yine de ergonomi, sadece uygulama koltukları için geçerli değildir. Ergonomi, hasta oturma koltukları için de geçerlidir. Günümüzde çoğu diş ekipmanı üreticisi, hasta koltukları üzerinde de odaklanmakta ve hasta konforuna önem vermektedir.
Hastanın oturma şekli ve ameliyathanedeki pozisyonu da dâhil olmak üzere, uygulama şeklinde mverimli (ergonomik) çözümler sunmak çok önemlidir. Çoğu zaman, hasta koltuğu uygun ergonomiyi kısıtlar. Bazı geniş sırtlı koltuklar, özellikle ağız boşluğu olmak üzere, hastanın yakınına ulaşılmasını engelleyebilir.
Koltuk başlığı da çok önemlidir ve tamamen eklemli olmalıdır; yani, herhangi bir açıya kolayca ayarlanabilmeli ve daha uzun hastalar için daha yükseğe, çocuklar için daha alçak (hatta sandalyenin üstüne kadar) uzanmalıdır. Koltuk başlığı kritiktir ve kullanan diş hekimine göre ayarlanmalıdır. Uygulama sırasında, hastanın kolları sandalyenin üstünde veya dışında olmamalıdır. Bu sebeple dirseklik kısımları çok önemlidir. Bunlar hasta konforu için en temel özelliklerdir.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.