Endodontide Ultrasonik Bir Lüks Müdür? | Metco Dental Blog
0
0.00 
0
Endodontide Ultrasonik Bir Lüks Müdür Yoksa Gereklilik Midir?

1950’lerin sonlarından bu yana, ultrasonik teknolojinin kullanımı, hijyen ve periodontal prosedürler için dünya çapında endodontik uygulamalarda temel bir unsur haline geldi. Daha yakın zamanlarda, endodontistler bizi kök kanal tedavisinde kullanımlarının klinik avantajlarıyla tanıştırdılar ve endo-restoratif ve mikrorestoratif çalışmalar için etkinliklerini yeni yeni görmeye başladık.

Bu makale, ultrasonik teknolojinin kök kanal tedavisinde üstlendiği genişletilmiş işlevi, piezoelektrik teknolojisinin neden endodonti ile iyi bir şekilde eşleştiğini, mevcut klinik kullanımları ve hem ultrasonik ekipman ve uçlardaki gelişmeleri ve hem de teknolojinin arkasındaki bilimin bir kısmını gözden geçirecektir.

Pıezoelektrik Teknolojisi

Operatif ve önleyici prosedürler için kullanılan ultrasonikler genellikle 2 gruba ayrılır:

  • Manyetorestriktif ve
  • Piezoelektrik.

Bu ultrasonik sınıflarının her ikisi de diş hekimliğinde klinik olarak iyi kabul edilmektedir. Bununla birlikte, piezoelektrik ultrasonik endodontik kullanım için daha elverişlidir. Bu nedenle, bu makale piezoelektrik teknolojisine odaklanacaktır.

“Piezo” kelimesi, itmek, bastırmak veya sıkıştırmak anlamına gelen Yunanca piezeinden gelir. 1880’de Jacques ve Pierre Curie, belirli kristal minerallerin ilginç bir özelliğini keşfettiler: mekanik bir kuvvete maruz kaldıklarında kristaller elektriksel olarak polarize oldular. Tersi de doğrudur – voltaj üreten bir kristal bir elektrik alanına maruz kalırsa, alanın polaritesine bağlı olarak ve alanın kuvvetiyle orantılı olarak uzar veya kısalır. Bu bilimsel etki bu nedenle piezoultrasonikte kullanılmıştır.

Pıezoelektrik Ultrasonik Ekipman: Ayırt Edici Özellikler ve Gelişmiş Teknoloji

İlk piezoelektrik ultrasonik, 1970’lerin sonlarında Satelec tarafından piyasaya sunuldu. O zamandan beri, teknoloji, çalışma, ergonomi ve makinelerin tasarımında bir evrim olmuştur. Herhangi bir ultrasonik ünitenin en önemli özelliği, ucu nasıl hareket ettirdiği ve birçok farklı uç tasarımına nasıl uyum sağladığıdır (her biri benzersiz bir amaçlanan işleve sahiptir). İyi bir ultrasonik makine aynı zamanda birçok öngörülemeyen klinik duruma ve diş anatomisine uyum sağlamalıdır. Yüksek hızlı bir el aleti gibi “ultrasonik mekanizmanın diğer cihazlardan çok farklı olduğu”1 unutulmamalıdır. Dr. David Clark’ın (Tacoma, Wash) bu dergide belirttiği gibi, bu biraz “sezgilere aykırı”; artan manüel basınç veya gücün çalıştırılması, kesme veya titreşim verimliliğine mutlaka katkıda bulunmaz. Çoğu durumda, verimliliği azaltır. Ultrasonik uç titreşiminin 2 değişkeni vardır: Frekans ve güç.

Frekans (uçun her saniye ileri geri hareket sayısı) ve güç veya yoğunluk (genellikle operatör tarafından kontrol edilen uç hareketinin genliği veya yayı). Güç açıldığında frekans değişmez; “güç”, ucun ileri geri arkını (genlik) arttırır. Piezo “sürücü” teknolojisindeki en son gelişmelerden biri, Newtron (Satelec) ultraonik hattıdır.

Her bir üniteyi kontrol eden modül, oldukça gelişmiş 3 fonksiyondan oluşan “seyir kontrolü” özelliğine sahiptir:

  1. Newtron tipi ultrasonikler 28 kHz ila 36 kHz frekans aralığında çalışır. İdeal olarak, her uç ve kendi ideal frekansına sahiptir. Newtron modülü, her bir ucun ağırlığını ve boyutunu sürekli olarak izler ve buna göre (gerçek zamanlı olarak) o ucun optimum frekansına ayarlar.
  2. Çoğu ultrasonik ünitede, elektronikler ucu genliğinin en uzak noktasına kadar iter; dönüş basitçe geri tepme eylemidir. Newtron modülü, ucun hem itilmesini hem de çekilmesini kontrol ederek daha da hassas uç kontrolü sağlar. Uç kontrolü ne kadar fazla olursa, operatörün ultrasonik uçları kırması o kadar az olasıdır. Ölçeklendirme prosedürleri durumunda, daha iyi kontrol, daha fazla hasta konforu ile sonuçlanır.
  3. Daha önce belirtildiği gibi, ultrasonik uçlar, diş yapısına pasif olarak uygulandıklarında ve itilmek yerine “yüzeyde dans etmelerine” izin verildiklerinde daha çok etkilidir. Newtron modülü, kullanımda karşılaştığı yüke bağlı olarak gücü akıllıca ayarlayacak; bu, elektrikli endo motorlardaki tork kontrolüne benzer.

Su, Hava, Görüş ve Işık

Birçok tasarım öğesi, bir dizi yüksek kaliteli piezoelektrik modele dahil edilmiştir. Opsiyonel fiber optik veya LED piyasemenler (yani Varios by NSK ve Satelec Newtron modellerinde opsiyonel) kesinlikle görünürlüğü artırır, ancak operatör yüksek güçlü bir LED far kullanıyorsa gereksiz bir masraf olabilir. Her halükârda, yoğun ışık, büyüteç veya mikroskop aracılığıyla iyi büyütme ve molar endodonti yapıyorsanız güvenilir ultrasonik teknoloji bir zorunluluktur. Su her zaman ultrasonik kullanıma içkin olmuştur; manyetostriktif ünitelerde el aletini, diş yüzeyini ve ucu soğutmak için gereklidir. Piezoelektrik üniteler hala periodontal ve hijyen prosedürlerinde su kullanımını gerektirir, ancak çoğu endodontik uygulama için su isteğe bağlıdır. Örneğin erişim iyileştirme ve kalsifiye kanalların takibi gibi işlemlerde çok fazla dentin tozu oluşur. Bu, suyla karıştırıldığında, ultrasonik aleti tıkayabilecek ve kesinlikle klinisyenin görüşünü engelleyebilecek bir bulamaç haline gelme eğilimindedir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp