Kalıcı dişlerin ömür boyu sürmesi amaçlanır; ancak diş çekiminin gerekli olduğu zamanlar vardır. Profesyonel diş hekimlerimiz diş çekimine ihtiyacınız olup olmadığını belirlemek için dişlerinizi ve diş etlerinizi inceleyebilir.
Diş çekimine ihtiyaç duymanızın nedenleri
Diş çekimine ihtiyaç duymanızın birçok nedeni vardır:
- Çapraşık dişler: Ağızda dişlerin sürmesi için yeterli yer olmadığında, gömülü yirmi yaş dişlerine yol açabilir.
- Şiddetli hasar: Bu hasara travma, yaralanma veya diş çürümesi neden olabilir.
- Enfeksiyon: Diş çürüğü veya dişin sinirler, kan damarları ve bağ dokuları içeren merkezi olan pulpa odasının derinliklerine uzanan bir hasar varsa, enfeksiyon gelişebilir. Kanal tedavisi genellikle en iyi seçenektir, ancak enfeksiyon şiddetli olduğunda diş çekimi de doğru tedavi seçeneği olabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar için herhangi bir enfeksiyon riski ağız cerrahımızın diş çekmesi için yeterli sebep olabilir.
- Diş çürüğü veya diş eti hastalığı: Azı dişleri ağzın çok gerilerinde bulunduğundan, bunları düzgün bir şekilde temizlemek zor olabilir.
Diş Çıkarma İşlemi
Profesyonel ağız cerrahlarımız, kliniklerde diş çekimleri gerçekleştirir. Dişi çekmeden önce bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi yapılır. Gömülü diş varsa dişin üzerini kaplayan dişeti ve kemik dokusunu keserek çıkarmak zorunda kalınır. Ardından, dişi nazikçe tutup çeneden serbest bırakmak için ileri geri sallanır. Bu işe yaramadığında, dişin birkaç parça halinde çıkarılması gerekebilir. Dişi çektiğimizde, yuvanın içinde bir kan pıhtısı oluşur. Kanamayı durdurmak için gazlı bez uygulanır. Bazen diş eti kenarlarını kapatmak için dikiş atmak gerekebilir. Diş çekildikten sonra ne yenileceğini ve bu diyetin ne kadar süreyle sürdürüleceğini içeren ameliyat sonrası talimatlar verilir.
Diş Çekimi Sonrası Ne Kadar Sürede Yemek Yiyebilirim?
Diş çekiminizin hemen ardından ve iyileşme sürecinde sadece sıvı veya yumuşak gıdalarla (ilk 24 ila 48 saat) başlamanız gerekecektir. Ağrıya neden olabilecek yiyecekleri çiğnememelisiniz. Diş çekildikten hemen sonra yiyebileceğiniz bazı yiyecek örnekleri arasında yoğurt, elma püresi, smoothie'ler, harmanlanmış çorbalar, puding, patates püresi bulunur. Ekstraksiyondan sonra en az üç gün sigara içmekten kaçınmak da önemlidir, çünkü bu, kan pıhtısının gerektiği gibi gelişmediği veya siz iyileşirken yerinden çıktığı acı verici bir durum olan kuru yuva geliştirme riskinizi artırır.
İyileşmeye devam ettikçe, diğer yiyecekleri yavaş yavaş yeme rutininize yeniden dahil edebilirsiniz. Üçüncü gün, sahanda yumurta veya yulaf ezmesi gibi yarı yumuşak yiyecekleri deneyebilirsiniz. Bu yiyecekleri acı çekmeden yiyebiliyorsanız meyve, tavuk veya sebze gibi katı yiyeceklere geçebilirsiniz. Hastalarımızın çoğu, diş çekimlerini takip eden bir hafta içinde normal beslenmeye devam edebilir.
Diş çekiminden sonra etkili bir şekilde nasıl iyileşeceğinizi öğrenin
Diş ağrısı günlük yaşamınızı etkilediğinde profesyonel ekipler, diş çekimine ihtiyacınız olup olmadığını belirlemek için dişlerinizi ve diş etlerinizi inceleyebilir. Hastalar için mümkün olan en az rahatsızlıkla dişleri çıkarmak için en son diş teknikler kullanılır. Amaç, ağız sağlığınızı eski haline getirmek ve diş çekildikten sonra tekrar ne zaman yemek yiyebileceğiniz de dahil olmak üzere size profesyonel tavsiyelerde bulunmaktır. Diş çekimlerini görüşmek için hekiminizi arayıp randevu alarak ağız sağlığınızı iyileştirebilirsiniz.
Diş çekimi işlemi sonrası hakkında daha fazla bilgi almak için 'Diş Çekiminden Sonra Ne Yapılır?' başlıklı blog yazımızı okuyabilir veya Metco Dental Blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.