Dezenfeksiyon, yüzeylerde bulunan patojenik mikroorganizmaları öldürmek olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla hastanelerde, veterinerlerde, diş kliniklerinde, araştırma laboratuvarlarında ve hasta bakım evlerinde hem hastaları hem de sağlık çalışanlarını korumak için belirli yüzeylerin dezenfeksiyonu son derece önemlidir. Bu işlem kimyasal ve termal (ısı kullanarak) yapılabilir. Kimyasal dezenfeksiyonlarda çevreye ve insan sağlığına zarar verme olasılığı yüksek olduğu için, sağlık kuruluşlarında daha çok termal dezenfeksiyon tercih edilmektedir.
Termal dezenfeksiyon nasıl yapılır?
Termal dezenfeksiyon işleminde amaç, bakteri ve virüsleri belirlenen nem ve sıcaklığa belirlenen süre boyunca maruz bırakarak yok olmalarını sağlamaktır. Bakterilerin yapısında yer alan canlı proteinler, yüksek sıcaklıkta yaşayamazlar. Böylece etkisiz hale gelmiş olurlar.
Termal dezenfeksiyon cihazları
Sağlık sektöründe yaşamsal önemi olan termal dezenfeksiyon işlemleri için uluslararası standartlara uygun özel cihazlar kullanılır.
Bu cihazlarda 5 süreç uygulanır:
- Ön temizleme aşamasında alkali özellikte bir temizlik ajanı kullanılır.
- İkinci aşama, temizleme ve nötralize etme amaçlıdır. Bunun için asidik özellikte başka bir temizlik malzemesi kullanılır.
- Durulama aşamasında yine farklı bir malzeme kullanılır.
- Bu safhada suyun sıcaklığı belirlenen dereceye çıkar ve belirlenen sürede kısa bir yıkama gerçekleştirilir. Yıkama sıcaklığı ve süresi standart prosedürlere göre belirlenmektedir.
- Son safhada aktif kurutma işlemi gerçekleştirilir. Burada kullanılan hava dezenfekte edilmiş ve sıcaktır.
Termal dezenfeksiyonun bu beş aşaması bittiğinde virüs ve bakteriler etkisiz hale gelmiş demektir. Eğer dezenfekte edilen alet kan ile temas etmiyorsa ve içinden bir oluk geçmiyorsa, bu işlemden sonra başka bir hastada güvenle kullanılabilecek hale gelmiş demektir.
Termal dezenfeksiyon cihazlarının bir diğer avantajı ise ekipmanların tekrar kullanımında zaman tasarrufu sağlanmasıdır. Kimyasal veya manuel yapılacak dezenfeksiyonlarda oluşabilecek sıçrama ve yaralanmaların önüne geçilmiş olunur. Termal dezenfeksiyon, tıbbi ekipman üzerinde kimyasal madde kalmamasını sağlar. Çapraz bulaşmalara karşı sağlık çalışanlarının korunmasına yardımcı olan süreçlerden biridir.
Manuel olarak termal dezenfeksiyon yapılabilir mi?
Teknik olarak yapılabilir, fakat sağlık sektöründe bu uygulama önerilmez. Çünkü manuel uygulamada dezenfeksiyonun ne derece başarılı olduğu anlaşılamaz. Cihazlardaki yıkama ile sağlanan dezenfeksiyon olanağı olmadığı için, manuel uygulamalarda buharın sıcaklığı ve süresi konusunda yanılma olabilir. Enfeksiyon kontrolünün gerektiği sağlık kuruluşlarında termal dezenfeksiyon, bu iş için özel tasarlanmış cihazlarla yapılmalıdır.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.