Diş Üniti Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir? | Metco Dental
0
0.00 
0
Diş Üniti Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Diş üniti, bir diş hekiminin rahatlıkla çalışmasına ve hastanın tedavi için rahatça oturmasına olanak sağlayan en temel dental ekipmandır.

Yelpazeye göre, farklı işlevler ve avantajlarla, farklı modellerle ve farklı fiyatlarla çeşitli markalar bu ekipmanı sunar. Diş üniti alırken tek bir kritere dayanmak (sadece fiyata bakarak bir diş ünitine sahip olmak gibi) yetersiz olacaktır çünkü dikkat edilmesi gereken birçok faktör vardır ve sahip olduğu çeşitli özellikler çok fazladır.

En iyi diş ünitleri genellikle şunları içinde barındırır:

Ana İskelet ve Koltuk

Ana iskelet, diş ünitinin yüke dayanması için daha sağlam ve sert olmasını sağlayan temelidir. Esas olarak, gövde ve taşıyucu unsurlar, kollar, su, basınçlı hava, drenaj, elektrik, aspirasyon hattı, HDMI kablosu vb. gibi çalışması için gereken tüm hatlara sahip zemin kutusu ve ilgili yapılardan oluşur. Zemin kutuları günümüz ünitelerinde çoğu zaman koltuğun altında bulunur. Ana iskelet metal olmakla birlikte kapaklardaki temel malzeme plastikten akriliğe, hatta poliüretana kadar farklılık gösterebilir. Ayrıca taban, diş hekiminin zamandan tasarruf etmesini sağlamak ve performansı artırmak için kaymayı önleme ve ezilme önleyici işlevi ile birlikte gelir.

Motor

Her diş ünitinin tabanında bir motor bulunur. Bu motor, bir AC veya DC motor olabilir. Motor, koltuk hareketlerine yardımcı olur, yani bir motor koltuğun yukarı ve aşağı hareketine yardımcı olur. Diğer bir motor ise ünitin sırt kısmının geri ve ileri hareketine yardımcı olur.

Döşeme

Bir diş ünitinin döşemesi, ana çekim noktasıdır. Aynı zamanda hastanın ana oturma alanıdır. Döşemenin dizaynı uzun operasyonlarda hastaya maksimum konfor sağlayacak şekilde yapılır. Klinik iç mekanlarına uyum sağlamak ve kliniğe estetik bir görünüm kazandırmak için birçok rengi mevcuttur. Döşeme; koltuk, sırtlık ve kafalıktan oluşur. Kafalık, hem pedo hem de engelli hastalara konfor sağlamak için çift mafsallı olarak gelir. Aynı zamanda senkronizasyon fonksiyonu, yani koltuk hareketleri sırasında hastanın dengesinin bozulmasını önlemek için koltuk ve sırtlığın aynı anda hareket etmesi önemlidir. Senkronizasyonlu koltuklar ayrıca acil durumlarda trendelenburg pozisyonuna getirilirken daha orantılı hareket ederler ve hastanın senkoptan uyanması için daha uygun bir ortam oluştururlar. Uygun döşemeli koltuk, uzun süre oturma sırasında sırt ağrısını önlemek için hastanın omurgasına destek sağlar.

Uygulama Birimi (Hekim Paneli)

Diş ünitinin ana fonksiyonel parçasıdır. Bu uygulama ünitesinde, 3 yollu şırıngayı tutturmak için, havalı enstrumanları veya mikromotor gibi dinamik aletleri bağlamak için çıkışlar bulunur. Çoğu diş hekimi koltuğunda dahili diş taşı temizleyicisi seçeneği vardır. X-ray filmi için küçük bir röntgen görüntüleyici ve koltuk programlarını ve koltuk işlevlerini ayarlamak için kontrol paneli ve ayrıca su kontrol ünitesi de mevcuttur.

Ayak Kontrolü

Bir diş hekimi, çeşitli diş cerrahisi prosedürlerini uyguladığından, diş kliniği içinde hijyenin sağlanması da zorunlu hale gelir. Bu nedenle, birden fazla işlevi yerine getirmek için özel anahtarlara sahip bir ayak kumandası, hastaların güvenliği için hekimine operasyon kolaylığı sağlar. Bazı diş hekimliği koltuklarında, ayak kumandası ayrıca dental işlemde 3 yollu şırınga kullanımının yerini alacak ve diş hekiminin zamanından tasarruf edecek şekilde çipli hava ile donatılmıştır. Sulu-susuz çalışma olanağı sunan, koltuk hareketlerini ve enstrümanların gücünü kontrol edebilen pedallar daha işlevseldir.

Asistan Kolu

Bazı diş ünitleri, daha hızlı tedavi için doktora “Dört Elli Diş Hekimliği” sağlamak için ekstra bir yardımcı kola sahiptir. Asistan kolu, operasyon alanının görünürlüğünü iyileştirmek için hastanın ağız boşluğundan oral sıvıların, kanın veya suyun alınması için aspirasyon sistemine sahiptir. Kimi asistan kollarına hava-su şırıngası ve ışınlı dolgu gibi ekipmanlar da bağlanır.

Su Ünitesi

Su modülü tüm su kontrol sistemine sahiptir. Dental operasyon sırasında hastanın tükürmesi için su ünitesine bir tükürük hokkası takılır. El cihazına giden su, su ünitesine takılı damıtılmış su şişesinden gelir.

Diş Üniti Işığı

Ağız içi görünürlüğünü artırmak için kullanılır. LED sistemi veya Halojen ile gelebilir. Günümüzde gelişmiş diş hekimliği koltukları, diş hekiminin işini kolaylaştırmak ve diş hekimine kontaminasyon içermeyen bir ortam sağlamak için yoğunluk kontrolü ve sensör tabanlı LED sistemi ile birlikte gelmektedir.

Hekim Taburesi

Hekim taburesi, bir diş hekimini oturduğu ve tüm prosedürleri gerçekleştirdiği yerdir. Diş hekiminin rahatlığını arttırmak için tabure de belirli ayarlamalarla birlikte gelir; arka ayar veya yükseklik ayarı gibi.

Yukarıda sıralandığı gibi diş üniti alımını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri fiyatıyla beraber göz önünde bulundurarak seçim yapmak en etkili yol olacaktır.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, diş ünitleri için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Apple Dental ve Ritter markalı ürünlerimiz her türlü ünit ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

"Dental sterilizasyon ekipmanlarından otoklav nedir? Ne işe yarar?" başlıklı blog yazımıza gidebilir ya da Dental Blogumuzu ziyaret edebilirsiniz.

X
× WhatsApp