Köprü Protezi Nedir? Ne Zaman Tercih Edilir? | Metco Dental
0
0.00 
0
Köprü Protezi Nedir?

Kaybedilmiş bir dişin yerine konulmasında, protetik tedavi olarak birçok yöntem ve apareyler kullanılır. En çok bilinen ve uygulanan tedavi yöntemi ise köprü protezleridir.

Diş kayıplarında, bütün dişlerde, diestemalar ile birlikte alt ve üst diş arklarında etkilenme, erken temaslar, periodontal sorunlar, diş çürükleri gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle kaybedilmiş bir dişin yerine konulmasında, o dişin fonksiyon, fonasyon ve estetiğinin yeniden teşekkülü ve diş arkının devamlılığı için zorunluluklar vardır. Köprü protezinin temel endikasyonu, bu şekilde bütün sistemin bozulmasını önlemek ve dişi korumaktır.

Köprüler

Ağızdaki noksan dişlerin yerlerini tamamlayan ve çiğneme basıncını, destek dişler ve mukoza yoluyla çene kemiğine ileten protezlere “sabit protezler” adı verilir.

Köprü, doğal dişler (destek dişler) üzerinde yer alan tutucu kronlar (köprü ayakları) ile eksik olan dişin yerine konulan ve bu tutucu kronlara bağlanan gövdeden oluşan bir sabit protez çeşididir. Basit bir deyişle sabit protezde yapılan kron sayısı birden fazla ise köprü adını alır.

Köprülerin kronlardan belirgin ayrılığı, noksan dişlere gelen çiğneme basıncını, köprü içindeki dişlerin taşımasıdır. Başka bir deyişle, bir dişe kron yapıldığında ona gelen basınç aynı kalır. Ancak köprüde bu durum, noksan diş sayısına göre oldukça fazla bir biçimde artabilir. Kron protezine gelen basınç doğal olduğu hâlde, köprüye gelen basınç bir bakıma patolojiktir.

Kron yapımında destek, dişin kendisidir. Ancak köprüde destek, çekilmiş dişlerin mesial ve distalinde yer alan kuvvetin alındığı kesilmiş (destek dişler, dayanak dişler) dişlerdir. Bu dişler hem kendine gelen hem de boşluktaki dişlerin yerine gelen çiğneme basıncını taşımak zorundadır.

Bir köprü protezinin temel elemanları; destek diş, gövde ve bağlayıcıdır. Köprü bünyesi içinde yer alan ve her bir dişin yerine geçen gerek destek (dayanak) dişlerin, gerekse gövde dişlerin her birine “üye” adı verilir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp