Kanal Tedavisine Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler III | Metco Dental
0
0.00 
0
Kanal Tedavisine Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler III

Kanal Tedavisi Hakkında Neleri Bilmelisiniz?

Kanal tedavisi hakkında aklınıza takılan sorulara cevap vermeye devam ediyoruz. Bu yazımızda "kanal tedavisi sonrası evde nelerle karşılaşırız, tedavi sonrası ağrı olur mu, kalıcı dolgu ne zaman yapılır, kontrol periyotları nelerdir" gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

Kanal tedavisi sonrasında hangi sorular sorulmalıdır?

İşlemden sonra sormanız gereken sorular aşağıdaki gibidir:

  • Ne kadar zordu?
  • Kanallara ulaşmak kolay mıydı?

Diş hekiminizin prosedür sırasında ve sonrasında herhangi bir sorun olup olmadığını size bildirmekle yükümlüdür.

Evde nelerle karşılaşabiliriz?

Dişiniz, diş hekiminiz tarafından kalıcı bir dolgu ile restore edilene kadar ısırıp çiğnememeniz gerekir. Kanal tedavisi görmüş bir diş kırılmaya eğilimlidir, bu yüzden en kısa sürede kalıcı dolgu tedavisini tamamlamanız gerekir.

Kaplama sürecine kadar, iyi bir ağız hijyeni için diş fırçasını ve diş ipini her zamanki gibi uygulayın.

Kanal tedavisinden sonra acı olur mu?

Biraz acı çekilmesi normaldir, ama operasyondan sonra ağrı veya acı hissetmiyorsanız şaşırmayın. Acı olmaması olağandışı bir durum değildir. Acınız varsa, genellikle operasyondan 17 ila 24 saat sonra başlar; ilk bir veya iki gece uyurken başın yukarıda tutulması önerilir. Gerektiği durumlarda, diş hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanmanız yerinde olacaktır.

Kanal tedavisinden sonra ağrı olur mu?

Aslen kanal tedavisinden sonra ağrı hissi olağandışıdır, ama nadiren de olsa bazı hastalarda görülmektedir. Diş ağrısı çeken hatta ilk altı ay çiğneme esnasında ağrı ya da diş hassasiyeti çeken hastalar olmakla beraber bu hastaların oranı oldukça düşüktür. Ağrı hissi, enfeksiyonun dişin içinde ne kadar büyük olduğu, çene kemiği ile çevredeki bölgeleri ne kadar etkilediği ve vücudun bu alanları iyileştirebilmek için ne kadar efor ve zaman sarf ettiği ile ilintilidir.

Kanal tedavisi sonrası kalıcı dolgu ne zaman yapılır?

Ne kadar erken olursa o kadar iyi olur, çünkü sert bir şeyi ısırmak dişi zedeleyebilir hatta kırılmasına sebebiyet verebilir. Kanal tedavisi yapıldıktan ve ağrı düzeldikten sonra, en kısa zamanda tedavi gören dişe kalıcı bir dolgu kaplamak akıllıca olacaktır Unutmayın, dişiniz kırılırsa kanal tedavisi boşa gidebilir, dişinizi kaybedebilir ve implant tedavisi yaptırmak sorunda kalabilirsiniz.

Kanal tedavisi hakkında merak edilen diğer konular

1. Kanal tedavisi yapıldıktan 1 ay sonra bile ağrı yaşamak normal midir?

Sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet kanal tedavisinden sonra kaybolur, çünkü pulpa artık dişten alınmıştır. Nadiren de olsa kanal tedavileri durumsal ağrıya veya çiğneme esnasında ağrıya sebebiyet verebilir. Eğer ağrılarınız hala devam ediyorsa, diş hekiminiz kanallardan birini tedavi edememiş olabilir. Sürekli ağrılarda diş hekiminizle görüşmeniz önerilir.

2. Dişinize uygun bir şekilde kanal tedavisi yapıldığını nasıl anlarsınız?

Her 3 yılda bir periapikal röntgen çektirin, kemik kaybı veya lokal enfeksiyon belirtileri olup olmadığını bir diş hekimine kontrol ettirin. 6 ayda bir, bir çatal veya kaşık sapıyla tedavi gören dişe dokunun. Hassasiyet yaşamıyorsanız, kanal tedavinizde bir sıkıntı olmadığı kanısına varabilirsiniz.

3. Tedavi gören dişimi ne kadar da bir kontrol ettirmeliyim?

Tedavi sonrası 6. ay kontrol ettirdikten sonra her 3 senede bir periapikal röntgen çektirin, her 5 yılda bir detaylı kontrolden geçin.

4. Arkadaşımın kanal tedavisi esnasında rubber-dam (diş izolasyon lastiği) kullanmadılar, rubber-dam kullanılması şart mıdır?

Rubber-Dam esnek plastik veya lastik malzemeden üretilmiş ince bir örtüdür. Bazı diş hekimleri tedavi esnasında rubber-dam kullanmaz. Bazı durumlarda da kullanılması sakınca arz eder, söz gelimi çene eklemi rahatsızlığı olan hastalarda diş izolasyon lastiği kullanılmaz çünkü tedavi esnasında çene oldukça uzun bir süre açık kalarak yorulur.

Kanal tedavisi mi implant mı, kanal tedavisini ne kadar bekletebilirim, kanal tedavisi kaç seans sürer gibi soruların cevabını öğrenmek için kanal tedavisi yazı setimizin 2. bölümünü okuyabilir ya da kanal tedavisi, kanal tedavisinin avantajları ve dezavantajları, kanal tedavisinin karar süreci gibi hususlar hakkında bilgi almak için kanal tedavisi yazı setimizin ilk bölümünü inceleyebilirsiniz.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, kanal tedavisi cihaz ve malzemeleri için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp