Kanal Tedavisine Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler II | Metco Dental
0
0.00 
0
Kanal Tedavisine Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler II

Kanal Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Kanal tedavisi hakkında aklınıza takılan sorulara cevap vermeye devam ediyoruz. Bu yazımızda "kanal tedavisi ne kadar ertelenebilir, kanal tedavisi mi implant mı, tedavi esnasında neler yapılır, tedavi ne zaman durdurulur" gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

Kanal tedavisini ne kadar bekletebilirim?

Kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu öğrenmenize rağmen tedaviyi geciktirirseniz, daha fazla basınç ve daha fazla şişme ile karşılaşırsınız. Ağzınızda kötü bir tat ve uyuşma belirebilir. Enfeksiyon, kalbiniz gibi daha hassas dokulara yayılabilir. Unutmayın, insanlar yüzlerce yıl önce diş enfeksiyonlarından ölürlerdi.

Diş hekiminiz enfeksiyon için size antibiyotik reçete edecektir. Antibiyotik almaya başladığınızda, tedavi dört veya beş hafta sonra olacaktır. Kanal tedavisinden önce antibiyotik kullanırsanız, prosedür sırasında daha az ağrı hissedersiniz. Ancak bundan daha önemlisi enfeksiyonların gerçekten tüm vücuda zararlı olmasıdır. Unutmayın, diş enfeksiyonları şakaya gelmez!

Kanal tedavisi mi İmplant mı?

İmplant kanal tedavisine göre daha öngörülebilir bir tedavi midir? Diş hekimleri içinde oldukça zorlayıcı bir sorudur. Bu kararı vermek için, diş hekiminize kanal tedavisi başarısının öngörülebilirliği hakkında bir soru sormalısınız. Bu, sizin ve diş hekiminizin, benzersiz durumunuz için tüm seçenekleri düşündükten sonra, birlikte karar vermesi gereken bir şeydir. Eğer bir endodontistle konuşursanız kanal tedavisi yapmak isteyecektir. Oral cerrahla konuştuğunuzda da implant yapmak isteyecektir.

Tüm sağlık çalışanları, hakkında daha fazla bilgiye sahip olduğu ve daha yetenekli olduğu tedavi yöntemlerini tavsiye etme eğilimindedir. Her zaman bu refleksi aklınızda bulundurun.

Kanal tedavisi asla %100 temizlemez

Bahsi geçen kapalı alanın içinde, çok sayıda enfekte olmuş doku bulunur. Bu enfekte dokuların %100'ünü almak mümkün değildir. Ana kanala bağlı ufak kanallar enfekte dokunun% 100'ünü tamamen ortadan kaldırmayı imkansız kılar.

Enfekte olmuş doku temizlendikten sonra, diş hekiminiz oraya hiçbir bakterinin giremeyeceğinden emin olmak için onu kapatır. Mükemmel bir sızdırmazlık yapmanın bir yolu yoktur, çünkü ana kanala bağlı birçok küçük kanal vardır.

Bu iki husus göz önüne alındığında, kanal tedavisinin %95 oranında başarılı olduğu söylenebilir.

İmplant savunucuları daima bu iki husus öne çıkarırlar. Çünkü bir implant ile, enfeksiyonun kaynağını tamamen ortadan kaldırırsınız. Sızdırmazlık veya enfekte dokuyu kazıma sorunları yoktur; çene kemiğine steril bir şey koyarsınız.

İşte bu sebeplerden dolayı, eğer kanal tedavisine karar verirseniz, diş hekiminizin çok yetenekli olması önem arz eder, çünkü bu tedavi yukarıda anlatılan sebeplerden dolayı teknik olarak hassas bir tedavi süreci içerir.

Hiçbir etki altında kalmadan karar vermek önem arz eder

Kanal tedavisi kararı veren hastalar genellikle dişlerinin durumundan dolayı karar esnasında oldukça ağrı çekerler. Dolayısıyla acıdan kurtulmak adına her şeyi yapmaya eğilimlilerdir. Bu durum da hastaların süreci tartmalarını, alternatif tedavi yöntemlerini değerlendirmelerini ve doğru karar vermelerini etkiler. Süreci detaylıca değerlendirdiğinizden emin olmadan bir karar vermeyin!

Kanal tedavisi esnasında neler yapılır?

Diş hekiminiz dolguya kıyasla biraz daha fazla lokal antestezi kullanır. Aletlerin enfekte olmuş dokuları çıkarmak için doğru konumda olduğundan emin olmak için birçok röntgene ihtiyaç duyulabilir. Kanal tedavisi standart bir dental tedaviye kıyasla daha uzun sürer.

Diş hekiminiz, bir lateks tabakasını ağzınızın üzerine yerleştirebilir, böylece diş açıldığında, ağızdan gelen bakteriler içeri giremez ve ilaçlar dişin içinde kalır. Kauçuk baraj esasen dişi ağız ortamından izole eder ve bazı durumlarda diş hekiminin kanal tedavisi yapmasına yardımcı olur.

Kanal tedavisi kaç seans sürer?

Bazı diş hekimleri tek bir ziyarette kanal tedavisini tamamlar. Bazıları da tedavi için iki veya üç kez ziyaret etmenizi ister. Bu durum birinin diğerinden daha iyi veya daha kötü olduğunu göstermez. Bazı diş hekimleri bekler, dişleri biraz daha kurutup ve boşaltır, ardından ikinci kez dezenfekte eder ve doldurur.

Diş hekimleri için bir seansta kanal tedavisi daha karlıdır. Hastalarda sadece bir kere diş hekimine gittikleri için daha mutu olur. Ancak sürecin hassas olduğunu unutmayın, eğer diş hekiminiz tedaviyi 2 ya da 3 seansa yayarsa, kendisine gereken toleransı gösterin.

Tedavi esnasında neler yaşarsınız?

Normal şartlarda acı çekmezsiniz. Bazen kanal tedavisi esnasında işler ters gider ancak bu da iyi bir durumdur! Diş hekiminiz dişin içine girdiğinde, bir kanalın başarı şansını değiştiren yeni bir veri/durum ile karşılaşırsa, daha az başarı şansı olan yeni tedavi süreci hakkında sizi bilgilendirir. İster prosedüre devam edin, ister durdurun, her iki durumda da dişin tedavi olma yüzdesi artacaktır.

Hangi durumlarda devam etmekte olan kanal tedavisi durdurulur?

  • Bir alet dişin içinde kırılırsa,
  • İçine girilemeyecek ve doldurulamayacak bir kanal ile karşılaşılırsa (Eğer kanal kalsifikasyon nedeniyle müzakere edilemiyorsa ki bu aslında kendi kök kanalını yapmaya çalışan diştir, o zaman kanal uygun şekilde doldurulamaz demektir, dolayısıyla kök kanallı dişin prognozu düşer),
  • Diş açıldıktan sonra röntgende tespit edilemeyen bir kırığa rastlanırsa (Kırık, diş hekiminiz mükemmel bir kanal tedavisi yapsa bile bir dişin kötü bir prognoza sahip olmasına neden olur, çünkü kırılma çizgisinde sızıntı oluşabilir ve bu da kemik kaybına neden olabilir. Dişin etrafındaki kemiği kaybederseniz, dişin desteğini kaybedersiniz. Bu durumda hastalara durum şu şekilde anlatılabilir: Eğer zeminde çürüme varsa, mutfağı yeniden şekillendirmeyin! Bu durumda prosedürü iptal edin ve bir implant için randevu alın!)
  • Kavisli bir kök varsa (“Karmaşık kanal morfolojisi” olarak da adlandırılır. Kanallar bükülür ve dönüşür. Diş hekiminiz, kanalın ucuna ulaşabilirse tedaviye devam eder, Eğer karmaşık bir kök kanal anatomisi varsa süreç iptal edilir)

Unutmayın, diş hekiminiz, sadece koşullar ideal olduğunda kanal tedavisini gerçekleştirmelidir!

Kanal tedavisi nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir, kanal tedavisine nasıl karar verilir, diş hekimi hangi verileri değerlendirir gibi soruların cevabını öğrenmek için kanal tedavisi yazı setimizin ilk bölümünü okuyabilir ya da kanal tedavisinden sonraki acı ve ağrılar, akabindeki dolgu süreci, kontrol sıklıkları gibi hususlar hakkında bilgi almak için kanal tedavisi yazı setimizin 3. bölümünü inceleyebilirsiniz.

1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, kanal tedavisi cihaz ve malzemeleri için de Dünya’nın Bir Numaralı markalarını beğeninize sunar. Özellikle Morita markalı ürünlerimiz her türlü endodonti ihtiyacınızı garantili ve uygun bir şekilde çözer.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp