Periapikal Röntgen, dişin çevre kemik dokusundan kök ucuna kadar tam boyutu ile görüntülenmesi için çekilen filmdir. Dişlerin birebir boyuta en yakın görüntüsünü veren küçük film çeşidi olarak da adlandırılır. Her görüntüde genellikle 2-4 diş gösterilir.
Dişteki çürükleri, periodontal değişiklikleri, diş anomalilerini, enfeksiyonları ve kök ucu lezyonlarını teşhis için, ameliyat sonrası implantların değerlendirilmesi için kullanılan bir röntgen tekniğidir.
Periapikal Röntgen İçin Hasta Nasıl Hazırlanır?
Hasta radyoloji odasına alınmadan önce hamilelik durumu öğrenilir. Hamileler, kadın doğum doktorlarına danışmadan film çektirmemelidir. Hastadan baş ve boynundaki metal kolye, küpe, toka gibi eşyaları çıkarması istenir. Hastanın ağzındaki portatif protezler de çıkartılır. Radyasyon koruyucu önlemler alınarak hasta işleme hazır hale getirilir. Bunun için hastaya kurşun önlük ve tiroit tasması (boyunluk) giydirilmesi önerilir. Böylece hastanın aldığı radyasyon miktarı azaltılmış olur.
Radyoloji teknisyeni, eldiven, maske, gözlük, örtü, streç ve folyolar gibi bariyerler kullanarak hijyen kurallarını yerine getirir.
Periapikal Röntgen Çekim Tekniği
- Periapikal röntgenlerde küçük dikdörtgen biçiminde bir fosfor plaka kullanılır. Hangi dişin görüntüsü alınacak ise hastanın ağzına fosfor plak veya RVG sensörü dişe göre yerleştirilir. Plakanın X ışınına hassas olan yüzeyi dişlere bakmalıdır. Bu fosfor plaklar ayrıca koruyucu bir plastik içinde bulunur ve her hasta için değiştirilir.
- Hastanın başının konumu radyoloji teknisyeni tarafından ayarlanır. Hastadan dümdüz karşıya bakması istenir.
- Yerleştirilen plağın veya sensörün hasta tarafından sabitlenmesi istenir.
- Hastaya “hareket etme” komutu verilir ve röntgen cihazı ile algıyayıcı üzerine X ışınlarını gönderir. Bu ışınlar, dişlerin ve ağzın görüntüsünü oluşturur.
- İşlem sonlandırılır.
- İşlem bittikten sonra fosfor plak, teknisyen tarafından tarayıcıda taratılır yada sensör görünüşü direk bilgisayara kaydedilir ve görüntü hekimin göreceği ekrana gönderilir.
Periapikal Röntgen Çekilirken Hasta Ağrı Hisseder mi, Röntgen Zararlı mı?
Bu işlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı hissetmez. Filmin ağza yerleştirilmesi bazı hastalarda rahatsızlık yaratsa da işlem çok kısa süreceği için herhangi bir yan etki oluşmaz.
Periapikal röntgen işlemi güvenlidir ve gönderilen X ışınları düşük dozdadır.
Çocuk hastalar radyografi ışınlarına daha hassastır. Mecbur kalınmadıkça çocuklarda film istenmez. Film gerekliyse kısa süreli ve daha az ışın ile çekilir ve kurşun önlük giydirilmesi önerilir.
Periapikal röntgen hakkında daha fazla bilgi almak için 'Periapikal Röntgen ile Görüntülenen Diş Problemleri Nelerdir?' başlıklı blog yazımızı okuyabilir veya Metco Dental Blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.
Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.