İyon Değiştirici Nasıl Çalışır? | Metco Dental
0
0.00 
0
İyon Değiştirici
İyon Değiştirici Nasıl Çalışır?

İyon Değiştirici Nasıl Çalışır?

İyon değiştirici diş hekimliği muayenehanelerindeki güvenilir, filtrelenmiş temiz su ihtiyacını karşılamak için kullanılır. Çünkü diş ünitelerinde arıtılmamış su kullanmak; zararlı mikroorganizmaların ünitede birikmesine neden olabilir. Bu da hastalar için risktir. Ayrıca otoklavda kullanılan suyun içindeki mineral ve tuzlar hem cihazın borularında tıkanma tehlikesi oluşturur hem de otoklavın işlevselliğine zarar verir. Bu yüzden otoklav içinde de yüksek saflıkta su kullanmak gerekir. Diş hekimi muayenehanelerinde arıtılmış suya erişimin en çok tercih edilen, pratik ve ekonomik seçeneği ise deiyonize su sistemleri kullanmaktır.

Örneğin MELAG Meladem 40 İyon Değiştirici, 35 santimetre yüksekliği ve 32 santimetre genişliği ile diş hekimleri için kompakt bir alternatif oluşturur. Cihaz, şebeke suyundaki kalsiyum, magnezyum gibi kirletici iyonları sudan arındırır, böylece demineralize eder. Bu iyonlar yerine hidrojen ve hidroksil iyonları gelir. Buradaki prensip, iyon değişimidir. Reçinesi ile beraber ağırlığı 2,4 kg olan cihaz, diş muayenelerinde oldukça pratik bir seçenek olabilir. Tek dolumda 120 kg suyu arındırarak otoklav, termal dezenfektör, yıkayıcı ve diş ünitelerinde güvenle kullanabilirsiniz.

İyon Değiştirme Prensibi Nedir, Nasıl Çalışır?

İyon değiştirmeli demineralizasyon sistemleri özellikle düşük hacimde su ihtiyacı olan muayenehanelerde oldukça işlevseldir. Temel avantajı, musluk suyunu hemen deiyonize su haline getirebilmesidir.
Cihazın içinde iyon değiştirici reçine filtreleri bulunur. Suda bulunan kirletici iyonlar, reçinedeki karşı iyonlarla değiştirilir. Örneğin yukarıda bahsettiğimiz Meladem 40 modelinde iki adet reçine filtresi vardır. Bir tanesi sudaki kalsiyum ve magnezyumu ayırma görevini üstlenir. İkinci filtre ise kirleten diğer iyonların sudan ayrılmasını sağlar. Böyle bir sistemi lavaboya monte edilmiş dağıtıcı bir musluğa veya aletlerin durulanmasını sağlayan püskürtme tabancasına bağlayarak kullanmak mümkündür.

Bu tip iyon değiştiriciler, uyumlu otoklavlara direkt bağlanabilmektedir. Bu sayede gereken demineralize suyu otomatik olarak ve son derece pratik bir şekilde sağlamak, diş hekimleri için büyük kolaylık anlamına gelir. Otoklav satın alırken, kasalarına monte edilmeye uygun iyon değiştirici almak pratik bir tercih olabilir. Gövdeye monte ya da duvara monte seçenekleri değerlendirilebilir.

İyon değiştiricilerden istenilen kalitede su temin etmek için reçinelerinin değiştirilme zamanı takip edilmelidir.

Unutmayın, 1991 yılından beri tüm Türkiye’ye diş sağlığı ile ilgili cihaz ve sarf malzemeleri temin edip, satış öncesi ve sonrası her süreçte destek veren Metco Dental, Dünya’nın Bir Numaralı markalarıyla diş hekiminizin en büyük destekçisidir.

Danışmak istediğiniz tüm konularda; metco@metcodental.com adresine mail atabilir veya 0216 345 7424 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.

X
× WhatsApp